Conform analizei realizate de una dintre principalele companii de consultanţă imobiliară de pe piaţa românească, cea mai mare piaţă de birouri din afara Bucureştiului este la Cluj, aici sunt disponibili 190.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, urmat de Iaşi, cu 125.000 de metri pătraţi, respectiv Timişoara cu aproximativ 100.000 de metri pătraţi.
Situaţia s-ar schimba parţial în acest an, aproximativ 100.000 de noi metri pătraţi de spaţii urmând a fi livraţi în acest an în ţară, în afara Bucureştiului.
La Timişoara a fost recent deschisă clădirea Incuboxx, iar în curând va urma ultima clădire din complexul City Business Center. Cererea de birouri din principalele oraşe din afara capitalei a cunoscut o creştere semnificativă în decursul anului trecut şi jumătatea anului în curs, principalele sectoare unde s-a manifestat această cerere fiind IT&C, urmate de sectorul manufacturier şi industrial.
În ceea ce priveşte chiriile percepute, la Timişoara se poate observa o mică scădere. Analiza companiei de consultanţă arată că după două semestre în care preţurile birourilor de clasa A a fost cuprinse între 12 şi 15 euro, în primul semestru al acestui an preţurile au fost între 12 şi 14 euro. În ceea ce priveşte birourile din clasa B, preţurile au fost cuprinse între 7 şi 10 euro în ultimele trei semestre, inclusiv primul din 2015.
Totuşi, se poate spune că piaţa birourilor din Timişoara este una profitabilă, preţuri mai mari fiind doar la Bucureşti. Un randament mediu pentru acest tip de investiţie este estimată ca fiind cuprinsă între 8 şi 9,5 procente. Rata de neocupare a birourile existente la Timişoara este de 5% la cele de clasa A, respectiv 10% la cele de clasa B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!