Inflaţie de malluri la Timişoara. În oraşul de pe Bega ar urma să apară patru noi zone comerciale mari în viitorul nu prea îndepărtat.
Prima care ar urma să fie deschisă parţial în această toamnă este cea din Calea Şagului – investiţia NEPI de la fosta Dermatina. În zonă se lucrează inclusiv la reorganizarea circulaţiei, dezvoltatorii angajându-se să extindă pe cheltuiala lor linia de tramvai şi să realizeze un nou sens giratoriu înainte de pasajul din Calea Şagului.
În opinia primarului Nicolae Robu, Timişoara are şansa de a se reinventa prin comerţ, având în vedere investiţiile pornite şi cele aflate în pregătire.
„Timişoara devine o capitală a comerţului în această parte de Europă, nu se compară niciun alt oraş din această parte de Europă cu Timişoara, aşa cum va fi Timişoara într-un an. Avem un mare mall, Iulius Mall, va fi gata NEPI (n.r. – Timişoara Shopping City, noul mall din Calea Şagului) – în această toamnă vom avea primele unităţi care vor şi intra în funcţiune -, va fi gata, probabil la anul, o parte din Centrum Mall (n.r. – Timişoara Centrum, centrul comercial care se va ridica pe Calea Circumvalaţiunii), începe în această toamnă investiţia Open Ville, în extensie la Iulius Mall, o investiţie excepţională, cum sunt şi celelalte de altfel, şi aşteptăm să înceapă, am avut discuţii în acest sens cu investitorii, şi investiţia Plaza (n.r. – de pe Calea Lugojului)”, a explicat Robu.
Edilul-şef al Timişoarei crede că, odată realizate aceste malluri, oraşul va atrage un număr mare de vizitatori români şi străini, iar un alt beneficiu va fi crearea de noi locuri de muncă în acest sector.
„Păi când ai un oraş cu atâtea centre comerciale, evident că în acel oraş va veni o mulţime de lume, atât din alte părţi ale României, cât şi din ţările învecinate. Se va duce faima că aici ai unde să-ţi faci cumpărături de calitate în condiţii convenabile, concurenţa va face ca şi preţurile să fie convenabile, vor fi o mulţime de locuri de petrecere a timpului liber în toate aceste unităţi (…), apoi este mulţimea de locuri de muncă ce se vor crea, locuri bune. Nu cred că e deloc loc rău să fii de exemplu vânzătoare într-un spaţiu climatizat, unde asculţi muzică toată ziua, unde relaţionezi cu oameni eleganţi, oameni civilizaţi, nu cred că e deloc rău. Şi, în concepţia mea, această latură de dezvoltare a Timişoarei este foarte importantă, ea trebuie să fie însoţită de ceea ce se şi întâmplă în realitate, de dezvoltarea industrială în domenii curate. Timişoara are cele mai puternice firme de IT&C și firme din domeniul automotive din România”, mai spune Robu.
În opinia sa, Timişoara se poate dezvolta prin turismul comercial, dar trebuie dezvoltate şi celelalte paliere în domeniul turismului.
„Am vorbit despre turism comercial, vorbim despre turismul cultural, despre turismul sportiv, evident că trebuie să adăugăm turismul de agreement. Timişoara oferă suficiente posibilităţi de petrecere plăcută a timpului liber şi avem o dezvoltare în acest sens”, susţine edilul.
Pus însă să dea exemple concrete în acest sens, la capitolul petrecerea timpului liber şi locuri de agrement, pe lângă malluri, Robu a vorbit despre canalul Bega – ce ar urma să reprezinte el pe viitor, şi centrul istoric al oraşului, după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare.
„Avem în curs de realizare… Bega va fi. Eu am în vedere în primul rând Bega pentru agrement, Bega navigabilă, Bega cu cele 7 vaporetto pe care le vom achiziţiona, apoi tot ce avem ca amenajare pe malul Begăi şi ce există inclusiv în zona privată ca amenajări pe mal, după aceea centrul istoric al oraşului. Pentru oricine cred că este plăcut să stea la o terasă în centrul istoric”, a exemplificat edilul.
Magazinele second-hand rămân în centru
Cât despre planul oficialilor Primăriei Timişoara de a interzice, prin hotărâre de consiliu local, funcţionarea magazinelor second-hand în centrul oraşului, aşa cum era de aşteptat, primarul a ajuns la concluzia că nu are pârghii legale pentru a face acest lucru.
„N-am bază legală din păcate. Va trebui să înţeleagă şi aceşti comercianţi, care sigur ei urmăresc un singur lucru, un business cât mai bun pentru ei, că nu e în regulă să nu se gândească şi la binele oraşului. Noi nu avem pârghiile legale necesare. Dacă le-am fi avut, n-am fi permis să existe magazine second-hand în centrul oraşului, în zone unde peste tot pe planeta asta în locuri civilizate sunt magazine de lux. Sunt nişte reguli care ţin de firescul lucrurilor”, consideră Robu.
Edilul este convins însă că, odată finalizare lucrările de reabilitare din centrul istoric, zona se va dezvolta substanţial şi vor apărea şi magazine de lux.
„Când am vorbit de oferta comercială şi am menţionat numărul mare de malluri, trebuie să adăugăm şi zona comercială centrul istoric, care va arăta, într-un an de zile, ce să mai vbim în 2, 3 ani, cu totul şi cu totul altfel. Toate aceste străzi care acum sunt în lucru, când vor fi finalizate, îşi vor schimba înfăţişarea şi funcţionalităţile, vor fi magazine de lux aici, magazine foarte frumoase, restaurante, baruri, cofetării, terase o mulţime unde lumea va veni şi la cumpărături şi să îşi petreacă în mod plăcut timpul liber ca agrement pur şi simplu. Ce se întâmplă la noi este chiar ideal. Adică ai o zonă comercială într-un centru istoric şi, de jur împrejurul ei ai, vom ajunge să avem patru zone comerciale în conceptele moderne, de mall. Toate gusturile vor fi satisfăcute şi avem această diversitate care şi rupe monotonia care ar fi altfel”, a conchis Robu.
Alte articole pe aceeași temă:
Robu vrea sa interzica magazinele second-hand in centrul Timisoarei
Incepe extinderea liniei de tramvai pe Calea Sagului. Tramvaiul 7 va merge la noul mall
Openville, investitia imobiliara a Iulius Mall de 220 de milioane de euro, demareaza in toamna
Citiți principiile noastre de moderare aici!