Faţă de ediţiile precedente, evenimentul este unul mai restrâns, chiar dacă numărul expozanţilor a fost suplimentat cu participanţi din Ungaria, o ţară cu tradiţie mult mai mare în domeniul energiilor regenerabile.
Ofertele acoperă o gamă largă de tehnologii. De la cele mai accesibile, panourile solare, la cele mult mai sofisticate, dar şi mai scumpe, de exemplu pompele de căldură. Acest domeniu nu este unul ieftin. Sumele mari de bani investite în cercetare şi dezvoltare fac tehnologiile încă greu accesibile.
Pentru un panou solar preţurile pornesc de la câteva sute de euro, doar panoul, la care se adaugă accesoriile. Este vorba de sisteme de prindere, minicomputere de automatizare, vas de expansiune plus lichidul care asigură încălzirea apei. În total se ajunge la 2500 – 3800 de euro. Desigur, pentru instalaţiile performante, dar care asigură şi un randament maxim.
O soluţie de încălzire foarte utilă se poate dovedi pompa de căldură. Acest sistem asigură vara răcoare în casă, iar iarna încălzeşte temperatura camerei. Este de fapt un schimbător de căldură, între casă şi scoarţa pământului, un sistem închis care îşi extrage căldura necesară încălzirii chiar din pământ. Acest tip de sistem energetic este mult mai scump decât clasicele panouri solare, dar şi economia realizată la utilizarea de combustibili clasici este una importantă. Un sistem complet de pompe de căldură geotermale porneşte de la 7000 de euro şi urcă lejer spre 8600 de euro. „Investiţia iniţială este una mare, dar şi beneficiile sunt importante. În plus, prin programul Casa Verde se pot obţine până la 2000 de euro, bani cu care se poate finanţa mare parte din investiţie. În mod normal, prin utilizarea pompelor de căldură se economiseşte îndeajuns de multă energie clasică pentru a se recupera investiţia în doar chiţiva ani”, ne-a declarat reprezentantul unei societăţi timişorene cu activitate în domeniul instalaţiilor termice.
Un alt produs interesant prezentat la Energia Viitorului este un fel de panou parabolic. O „antenă” destinată nu captării programelor TV transmise prin satelit, ci captării energiei solare. O soluţie excelentă, singura care asigură un randament maxim pentru captarea în regiunile temperate a energiei produse de soare, ne asigură reprezentantul firmei producătoare.
Ediția din acest an a expoziţiei reunește companii de profil din țară și din Ungaria care expun o gamă largă de sisteme şi echipamente de valorificare a energiei solare, eoliene, geotermală şi pe bază de biomasă, sisteme şi echipamente de eficientizare a energiilor convenţionale, sisteme şi echipamente de ecologizare și reducere a poluării.
Nu putem să nu remarcăm diferenţele de organizare dintre societăţile româneşti şi cele maghiare. Dacă firmele din Ungaria aveau standurile pregătite şi aranjate cu mult înainte de deschiderea oficială a evenimentului, cele româneşti încă mai instalau tot felul de becuri şi afişe, chiar în timp ce se desfăşurau discursurile organizatorilor dedicare deschiderii expoziţiei.
Orarul de vizitare al expoziţiei este de joi până sâmbătă, între orele 11-19.
Intrarea este gratuită.
Timisoara devine timp de trei zile capitala energiilor alternative
Citiți principiile noastre de moderare aici!