Viceprimarul Dan Diaconu susţine că Timişoara este în topul destinaţiilor preferate de turişti în România, el vorbind aici de turism de afaceri, cultural şi chiar de relaxare.
„Timişoara este o destinaţie turistică importantă. Numărul de înnoptări în principalele structuri de primire turistică la Timişoara, dar mai ales media internaţională ca destinaţie turistică şi culturală, participarea la târgurile de turism naţionale şi internaţionale, demonstrează trendul ascendent al Timişoarei în zona turismului. Fie că vorbim de turism de business, cultural sau chiar de relaxare, indicatorii Timişoarei s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii doi ani, un lucru dovedit de statistici, dar şi de prezenţa pe străzile Timişoarei a unui număr mare de turişti, pe care îl întâlnim cu toţii. Un articol din Huffington Post din 14 septembrie care desemnează Timişoara în topul oraşelor de lux accesibile pentru toamna anului 2014 în Europa, alături de oraşe precum Praga. Timişoara este singurul oraş din România prezentat, iar topul se bazează pe atractivitatea oraşului, dar şi pe preţurile hotelurilor de patru şi cinci stele”, a afirmat Diaconu.
El a precizat că şi Yahoo News plasează Timişoara pe locul doi din România ca destinaţie ideală pentru city-break-uri.
„Timişoara este a doua destinaţie din România pentru city-break-uri, este un studiu publicat de Yahoo News din 25 septembrie, cu un top al destinaţilor preferate din România. Timişoara este pe locul doi după Sighişoara şi înaintea unor destinaţii clasice precum Braşov sau Sibiu”, a mai spus Diaconu.
Afirmaţiile sale ar fi susţinute şi de cifrele date publicităţii de Institutul Naţional de Statistică, care arată că Timişoara este pe locul trei în topul oraşelor căutate de turişti în România, după Bucureşti şi Constanţa.
„Tot anul acesta Timişoara urcă în top trei în România la numărul de înnoptări. Sunt date ale Institutului Naţional de Statistică şi detronează Braşovul, aflându-se în urma Constanţei şi a Bucureştiului. Studiul se bazează pe numărul de înnoptări într-un an calendaristic. Ultimul argument în acest sens se bazează pe datele INS aferente Timişoarei. Ultimele date sunt din iulie 2014: aveam o creştere din iulie 2012, până în iulie 2013 de 7% – de la 59.000 la 63.000 de înnoptări, urmată de o creştere mai accentuată din 2013-2014 de la 63.000 la 68.200 de înnoptări. Şi mai spectaculoase sunt datele din decembrie 2012, respectiv decembrie 2013 unde avem o creştere de 30% a numărului de înnoptări, de la 31.000 la 41.000. Ce e de spus despre aceste creşteri e că per ansamblu ele depăşesc dublul creşterii pe ţară ceea ce arată că Timişoara are un potenţial valorificat şi turistic. Încercăm să punem în legătură şi cu date pe care le avem din diverse prezentări, spre exemplu ale oraşelor Capitală Cultură: Linz – 12% creştere de număr de înnoptări, în anul de Capitală Culturală. Fără a avea un astfel de titlul Timişoara se apropie de aceşti indicatori”, a mai spus Diaconu.
Interesant este că aceşti indicatori au crescut semnificativ tocmai în perioada în care turiştii trebuie să se aventureze printre şantiere pentru a vedea centrul vechi al Timişoarei, cu case ale căror faţade stau să se prăbuşească. Rămâne astfel de văzut dacă tendinţa ascendentă din ultimii ani se va păstra şi în continuare, sau va înregistra un declin. Voi ce credeţi că găsesc turiştii aşa de atractiv la municipiul de pe Bega?
Citiți principiile noastre de moderare aici!