De la primul festival al florilor organizat în aceste zile de Primăria Timişoara, care ar trebui să reînvie tradiţia floricolă a urbei, nu lipsesc… palmierii.
Mai mulţi arbori exotici au fost prezentaţi de societatea primăriei, Horticultura, în centrul oraşului, cu ocazia Timfloralis.
La standul societăţii din Piaţa Victoriei au fost expuşi cinci palmieri: doi mici şi trei mari. Iar cu cei mari, palmierii de grădină, conducerea Horticultura are planuri de viitor… Ar vrea să planteze astfel de exemplare prin parcurile din zona centrală a Timişoarei! Avantajul, spune şeful societăţii, este că aceştia rezistă şi la frig, nu trebuie ţinuţi în seră peste iarnă…
„Ca specii mai deosebite avem palmierii de grădină, Trachycarpus Fortunei, care se poate planta direct la sol şi rezistă pe timp de iarnă. Ăştia i-am achiziţionat recent, ca să îi avem pentru expoziţie, şi bineînţeles că pentru viitor vom încerca, în anumite scuaruri din parcuri, să îi aclimatizăm ca să poată rezista, pentru că este palmierul de grădină. Trei avem acum aici. Deocamdată vor fi ţinuţi la Horticultura, să vedem cum se comportă, şi încercăm prima dată în baza de producţie să îi înrădăcinăm la sol şi să vedem comportamentul lor pe timp de iarnă. Dar tehnologic… ei sunt palmieri de grădină. Dacă se comportă bine, facem şi extindere prin zonele centrale, momentan în zona pe care o avem noi licitată, care va fi în întreţinere, şi încercăm în scuaruri, în Parcul Botanic, Parcul Central, Parcul Catedralei, Parcul Alpinet, în anumite parcuri unde putem să îi punem…”, a declarat, pentru www.tion.ro, directorul Horticultura, Andrei Drăgilă.
Întrebat dacă a discutat cu primarul Nicolae Robu despre planurile sale, având în vedere comentariile apărute după achiziţionarea primilor palmieri, Drăgilă a explicat că da şi că are undă verde pentru plantări dacă arborii rezistă peste iarnă.
„Eu l-am informat pe domnul primar, domnul primar mi-a spus că dacă ei corespund din punct de vedere tehnic şi rezistă dânsul este de acord. Bineînţeles că nu vom face nicio mişcare fără acceptul dânsului. Dânsul este ordonatorul de credite, este primarul Timişoarei şi categoric eu respect cu sfinţenie tot ce îmi spune primarul”, a adăugat şeful Horticultura.
Iar directorul societăţii garantează că rezistă la temperaturi scăzute! Dar şi preţul este aproape dublu faţă de al celor achiziţionaţi acum doi ani.
„Costă în jur de 300 de euro unul, 286 de euro, faţă de ceilalţi, care au fost 156 de euro, dar ăia sunt palmieri folosiţi numai pentru timp de vară, pe timp de iarnă ăia trebuie protejaţi în seră. Pe când ăsta, Trachycarpus Fortuneiul, este palmierul care se poate planta la sol şi numai dacă sunt ierni foarte dure partea aeriană se înveleşte în folie”, a mai explicat Drăgilă.
Municipalitatea timişoreană a cumpărat, în urmă cu doi ani, 40 de palmieri, care au fost amplasaţi, în ghivece, pe bulevardele I.C. Brătianu şi Michelangelo.
Achiziţia a iscat numeroase comentarii, mai ales că palmierii pot fi admiraţi… în funcţie de anotimp, când se instalează vremea rece fiind scoşi din pământ cu ghivece cu tot şi duşi în serele Horticulturii. Iar scuarurile rămân cu găuri până când trece iarna şi sunt scoşi din nou palmierii, pe final de primăvară… Aşa a ajuns Timişoara să primească renumele de… „Palmişoara”.
Primarul a rămas însă ferm pe poziţii, afirmând că şi în alte oraşe care au o climă asemănătoare cu cea a Timişoarei pot fi admiraţi palmieri, ba chiar s-a declarat încântat că a reuşit să impună un nou trend, după ce şi unii patroni de terase i-au urmat exemplul şi au achiziţionat arbori exotici.
Pe bulevardele centrale au apărut recent încă opt palmieri, numărul lor ajungând la aproape 50 în prezent.
Alte articole pe aceeași temă:
Au aparut palmieri si in centrul Timisoarei!
Palmisoara Lifestyle: timisorenii au iesit la plaja sub palmieri!
Citiți principiile noastre de moderare aici!