Concursul pentru ocuparea acestui post de conducere de arhitect-şef la Primăria Timişoara a avut loc la începutul acestei săptămâni la Bucureşti, fiind organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Pe marginea acestui subiect s-au iscat diverse discuţii, mai ales că reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au considerat că este necesar să mediatizeze, pe site-ul propriu, scoaterea la concurs a acestui post, primarul Nicolae Robu amintind în treacăt că se caută arhitect-şef, dar că ANFP este instituţia care se ocupă de organizarea concursului. Robu a dat însă asigurări apoi că va câştiga cel mai bun… în contextul dat. „Este un concurs şi va câştiga cel mai bun. Cel mai bun în contextul concursului, pentru că, desigur, aici nu se face o evaluare absolută a valorii cuiva, ci este o evaluare în cadrul unui concurs, evaluare cu anumite probe, cu o anumită tematică, anumite subiecte, cel care va lua notele cele mai mari va câştiga”, afirma edilul săptămâna trecută.
Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este cea care a anunţat scoaterea la concurs a postului. Procedura, modul de organizare a concursului, a atras criticile reprezentanţilor Ordinului Arhitecţilor, care au şi depus o contestaţie în acest sens.
„Contestaţia are treabă cu faptul că primăria a omis să anunţe pe site-ul său organizarea acestui concurs pentru un post atât de important. Ni s-a părut că prea e trecut sub preş, a fost o problemă de transparenţă, de principiu, nu am contestat legalitatea organizării acestui concurs. Probabil că cineva a uitat să dea un click, să-şi facă datoria… E un post care excede politicul, arhitectul respectiv e funcţionar public. Acum este un post de director adjunct la Poliţia Locală care este anunţat. Concursul trebuia să fie anunţat, trebuia să apară, nu poţi să tratezi lucrurile fuşeristic”, consideră Vlad Gaivoronschi, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) – Filiala Teritorială Timiş.
De altfel, OAR Timiş a cerut şi amânarea datei concursului. „Datorită importanţei deosebite pe care instituţia arhitectului şef o deţine în structura organigramei Primăriei Timişoara (…) considerăm că ocuparea acestui post nu poate fi decisă fără o transparenţă maximă a procedurii, exclusiv de către o comisie cu caracter pur administrativ, după o publicizare expeditivă şi limitată, afectând în acest mod interesele profesionale ale membrilor organizaţiei noastre şi mai ales ale Municipiului Timişoara şi cetăţenilor acestuia. În final, participarea la acest concurs a doar doi candidaţi (informaţie preluată din presa locală) ridică serioase suspiciuni asupra modului în care ar urma să se ocupe acest post – atât de reprezentativ din punct de vedere profesional pentru toţi arhitecţii din vestul României – aruncând o umbră de derizoriu inclusiv asupra profesiei noastre, act faţă de care suntem obligaţi şi motivaţi, ca organizaţie profesională, să ne exprimăm deplinul protest. De o gravitate deosebită este faptul că evaluarea candidaţilor se face în baza unor criterii irelevante din punct de vedere profesional, unele dintre ele însemnând evaluarea unor cunoştinţe totalmente dispensabile şi învechite din punct de vedere a tehnicii şi metodologiei de lucru. Faţă de cele prezentate mai sus vă solicităm respectuos să procedaţi la amânarea datei concursului, cu publicarea noii date inclusiv pe pagina de web a Primăriei Timişoara, dând astfel posibilitatea participării la concursul respectiv a tuturor celor ce pot fi interesaţi şi eligibili, în condiţiile legii”, se arată în contestaţia depusă de reprezentanţii OAR – Filiala Timiş, semnată de Gaivoronschi.
Doi candidaţi pe post, niciun arhitect-şef
Oricum, niciunul dintre cei doi candidaţi care s-au înscris la concurs, nici Ionel-Petru Pop şi nici Doru Covrig, nu a reuşit să promoveze. Covrig nu a reşit să treacă de proba suplimentară eliminatorie de testare a cunoştinţelor informatice, un test grilă pe care l-a căzut, în timp ce Pop a întâmpinat probleme la proba scrisă din legislaţie.
„Unul dintre candidaţi, domnul Doru Covrig, a fost respins la proba eliminatorie de testare a cunoştinţelor informatice. Celălalt candidat, domnul Ionel-Petru Pop, a obţinut 43,5 puncte la proba scrisă din 70 câte avea nevoie pentru a fi admis”, ne-au declarat reprezentanţii ANFP.
Din comisia de concurs au făcut parte şi câţiva reprezentanţi ai Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!