Unul dintre cazurile prezentate era în zona Mircea cel Bătrân, chiar în spatele unei şcoli – Liceul Industrial Alimentar nr. 6, unde s-a format… un mic “munte” de gunoi. Tot felul de lucruri, de la cartoane şi PET-uri până la fotolii, sunt aruncate cu nepăsare lângă gardul unităţii de învăţământ. Un peisaj dezolant se poate vedea şi de pe pasarela ce porneşte de pe bulevardul Iuliu Maniu şi se opreşte în Blaşcovici, la blocurile de nefamilişti, curăţenia lăsând de dorit în zona liniilor de tren.
Am luat legătura şi cu cei responsabili de adunatul gunoaielor. Dacă de ce se întâmplă în zona liniilor de tren răspund cei de la CFR, în zona Mircea cel Bătrân reprezentanţii Retim au dat asigurări că vor interveni, iar ulterior ne-au anunţat că acest lucru s-a şi întâmplat. Aceştia ne-au propus şi un “experiment”: să vedem cât va rezista curat locul respectiv, odată ce angajaţii societăţii de salubrizare au făcut ordine acolo.
„S-a făcut curăţenie încă de ieri, oamenii noştri vor merge şi astăzi să verifice dacă între timp s-au mai adunat gunoaie, să vedem care este stadiul. Problema este că oamenii au impresia că dacă pun gunoiul în anumite locuri improvizate în care s-au obişnuit ei să îl pună vine Retimul şi le ridică, iar asta nu este normal, dar noi nu putem lua nicio măsură coercitivă. În zona Mircea cel Bătrân s-a format un deponeu ilegal. Sunt mai multe astfel de locaţii în oraş. Trimit băieţii, fac lună şi bec, şi te duci acolo peste o zi, nici nu trebuie o zi, şi acele locuri sunt din nou pline de gunoaie. Facem un experiment, să vedem dacă prin absurd rezistă 24 de ore, dar vă asigur că nu. Am făcut recent acest experiment şi în Tipografilor, vom face acest experiment şi aici, în Mircea cel Bătrân, notăm data şi ora… Din păcate, există această percepţie a oamenilor, că dacă pun acolo vine Retimul şi ridică. Dacă nu există acţiuni din acestea prin care oamenii să fie sensibilizaţi pecuniar este destul de greu. Dacă au plătit o dată, se mai gândesc a doua oară. Noi intervenim doar pe domeniul public, nu în spaţiile private ale instituţiilor şi ale agenţilor economici. În astfel de spaţii nu se intervine decât pe bază de comandă, contra cost. Tot ce înseamnă linii ferate, zona liniilor ferate, aparţine de CFR. Noi nu avem treabă acolo cu făcutul curăţeniei…”, spune purtătorul de cuvânt al Retim, Livian Hotico. Vom verifica şi noi, în cursul acestei zile, cum se prezintă lucrurile în zona Mircea cel Bătrân.
Dacă şi dumneavoastră vedeţi astfel de peisaje de pe geamul de la birou, le vedeţi pe stradă, în faţa sau în spatele blocului, sau oriunde altundeva, fotografiaţi-le şi trimiteţi-ne pozele dumneavoastră pe adresa redactie@tion.ro sau pe Twitter folosind hashtag-ul #timisoarafaragunoaie. Noi le vom arăta tuturor şi împreună suntem siguri că vom reuşi să facem o Timişoară fără gunoaie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!