Date recente indică faptul că în Europa, în pofida progreselor medicale din ultimele două decenii, numărul de amputaţii majore ale membrului inferior s-a triplat la pacienţii peste 65 de ani. Acest bilanţ îngrijorător se datorează, în principal, creşterii “epidemice” a incidenţei aterosclerozei şi diabetului zaharat. Impactul amputaţiei asupra pacienţilor este devastator, iar supravieţuirea celor amputaţi scade dramatic, fiind sub 50% la 2 ani postoperator, afirmă specialiştii OMS. În aceste condiţii, elaborarea unor protocoale terapeutice inovative, prin care leziunile tisulare ischemice ale membrului inferior sa fie depistate şi tratate precoce, devine o provocare şi în acelaşi timp o responsabilitate majoră a corpului medical.
Congresul care are loc la Timişoara în acest sfârşit de săptămână este organizat de către Clinica Chirurgie Vasculară – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Asociaţia CompasX, Societatea Română de Microchirurgie Reconstructivă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.
Temele ştiinţifice abordate sunt variate, de la metodele moderne de diagnostic şi abord terapeutic al bolii arteriale periferice ocluzive până la posibilităţile actuale de reconstrucţie orto-plastică sau “vasculo-plastică” a membrului inferior ischemic şi piciorului diabetic. Un alt punct de interes major al congresului este reprezentat de sesiunea de terapiile regenerative, unde vor fi prezentate rezultate experimentale şi clinice în tratamentul ţesutului ischemic cu compuşi precum celulele progenitoare endoteliale sau VEGF.
În cadrul congresului va fi acordat Premiul Aurel Kaufmann, în valoare de 1.000 de euro, echipei medicale cu cele mai importante rezultate în abordul pluridisciplinar al leziunilor ischemice ale membrului inferior.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!