Kelemen Hunor a declarat că 2011 este anul în care trei oraşe din România se vor bate pentru a deveni candidatul ţării noastre la statutul de capitală culturală europeană, în 2020, o decizie în acest sens urmând să fie luată anul viitor. În cursă, afirmă ministrul Culturii, s-au înscris Timişoara, Iaşi şi Cluj, oraşul câştigător urmând să fie declarat pe baza strategiilor şi proiectelor pe care administraţiile locale le vor prezenta la minister în acest an. Ministerul Culturii trebuie să decidă care va fi oraşul propus.
„Anul viitor vom înainta Comisiei Europene intenţia noastră de a candida pentru capitală culturală europeană în 2020-2021 şi pânâ atunci trei oraşe sunt în competiţie: Iaşi, Cuj şi Timişoara şi-au exprimat intenţia de a candida la acest statut. Decizia va fi luată anul viitor. Până atunci toţi vor depune strategii şi oferte”, a afirmat ministrul Culturii.
Kelemen Hunor a precizat că, deocamdată, doar Clujul a formulat o strategie în acest sens, autorităţile locale formând o asociaţie de sprijinire a candidaturii, în timp ce dinspre Timişoara nu se aude nimic la Ministerul Culturii.
„Cei de la Cluj au început un plan, au o asociaţie culturală de sprijinire a candidaturii, au organizat dezbateri publice. La Timişoara nu ştiu care e situaţia. Am trimis către cele trei oraşe o scrisoare în care le spunem că 2011 este anul competiţiei”, a mai spus Hunor.
Cu toate acestea, şi la Timişoara s-a constituit, la începutul anului trecut, un consorţiu pentru sprijinirea candidaturii oraşului în obţinerea titlului de capitală culturală europeană. La acest consorţiu aderaseră, în primă fază, cluburile Rotary şi Lions, Fundaţia Academică Culturală Timişoara, Fundaţia Bega, Asociaţia „Pro Philarmonia”, Fundaţia Timişoara ’89 şi Asociaţia Timisiensis.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara declarau, încă din primăvara anului 2010, că au început deja dialogul cu Ministerul Culturii în vederea depunerii candidaturii.
Primarul Gheorghe Ciuhandu afirma atunci că propunerea de candidatură a fost deja trimisă Comisiei Europene, oraşelor înfrăţite cu Timişoara, Faenza, Rueil-Malmaison, Graz, Mulhouse, Karlsruhe, Gera, Szeged, Treviso, Palermo, Novi Sad, Notthingam, precum şi oraşelor Ulm şi Stuttgart, a căror susţinere este dorită de municipalitatea timişoreană.
Tot pentru sprijinirea acestei candidaturi, Filarmonica Banatul a iniţiat un proiect de înfinţare a unui Centru de turism cultural euroregional la Timişoara, idee pe care a propus-o ministrului Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, care şi-a exprimat sprijinul în acest sens. Totodată, Teatrul Naţional Timişoara a înfiinţat în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti, care va avea loc în perioada 7-15 mai 2011, o secţiune europeană – Festivalul European al Spectacolului Timişoara.
Kelemen Hunor şi Peter Eckstein, cei doi candidaţi la preşedinţia UDMR, s-au aflat joi la Timişoara, unde au participat la o dezbatere în faţa delegaţilor la congresul de alegeri care va avea loc la finele acestei luni.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!