Mai multe fotografii în care muncitorii Horticultura sunt surprinși că taie copaci au fost publicate pe rețelele de socializare. Oamenii se plâng că se face „toaletare în forță” pe malurile Begăi și că sunt doborâți copaci sănătoși. Pe de altă parte, bălăriile sunt lăsate să crească în voia întâmplării în unele parcuri.
În urma furtunii din septembrie 2017, în Timișoara au fost doborâți de vânt 3.500 de arbori, din estimările municipalității. Primarul Nicolae Robu a anunțat că se vor face plantări masive.
„Fac public faptul că, în locul celor 3.500 de arbori distruşi, vom planta alţi 10.500, adică: în loc de fiecare arbore distrus, vom planta 3 alţii! Ca-n minunatul cântec al copilăriei noastre, a tuturor românilor, «Podul de piatră»: «Vom face altul pe râu în jos, Altul mai trainic şi mai frumos»”, a scris edilul-șef pe Facebook.
A trecut mai bine de jumătate de an de atunci, iar primarul n-a mai zis nimic referitor la acest subiect. Oamenii remarcă însă cum sunt puși la pământ alți copaci. Săptămâna trecută, un timișorean i-a surprins pe muncitori cum taie arbori ce par a fi sănătoși, în parcul de vizavi de Parcul Copiilor, pe malul Begăi. Pozele au fost publicate în acest sfârșit de săptămână pe grupul de Facebook „Robu trebuie să plece”, unde un alt utilizator a postat imagini cu iarba din Parcul Botanic și a notat „așa arăta Parcul Botanic în data de 21 aprilie, cu iarbă și bălării de 1 metru”.
Potrivit statisticilor făcute publice de municipalitate, în perioada 2012-2016, adică în primul mandat al primarului Nicolae Robu, în Timișoara au fost plantați, în total, 12.017 arbori, de către Direcția de Mediu, Direcția de Dezvoltare și Direcția Tehnică din primărie. În tot acest timp, alți 13.550 de puieți au fost plantați în perdeaua forestieră a orașului, iar în plantația de salcie energetică aflată pe șoseaua ce duce la Moșnița ar fi fost puși în pământ 110.880 de butași.
Conform altor statistici făcute publice de municipalitate, tot în perioada 2012-2016 au fost tăiați 9.098 de copaci, care „erau depreciați din punct de vedere fito-sanitar, uscați, crescuți spontan, în special pe terenuri virane, îmbătrâniți, rupți în urma fenomenelor meteorologice nefavorabile”.
Cel mai recent, muncitorii primăriei au doborât din cei 100 de salcâmi vechi de 45 de ani de pe str. C.D. Loga, care erau, conform specialiștilor Direcției de Mediu, bătrâni și găunoși.
În iunie 2016, primarul Timișoarei spunea că el iubește copacii.
„Nimeni nu este nebun să taie copacii din plăcerea de a tăia copaci. Dacă aparatul de specialitate al primăriei în anumite locuri vine cu idei de tăiere a unui număr de copaci, trebuie înțeles că lucrul acesta se întâmplă tocmai dintr-o abordare responsabilă a problemei. Noi nu putem aștepta, atunci când vedem că anumiți copaci sunt șubrezi, să se surpe și să provoace victime omenești sau pagube materiale. Sunt situații în care modernizarea impune inclusiv o tăiere de copaci. Dar eu personal iubesc copacii, am promis în primul mandat că voi planta cel puțin 10.000 de copaci, nu în campania electorală, ci pe parcursul exercitării mandatului. Și în acest mandat doresc să plantez în Timișoara peste 10.000 de copaci. Însă nu putem fi talibani, trebuie să înțelegem că sunt anumite situații în care trebuie să tăiem copaci, plantând mult mai mulți decât tăiem. Unul dintre elementele de farmec ale orașului nostru este și acesta: că are un număr mare de copaci”, explica Nicolae Robu după câștigarea celui de-al doilea mandat de primar.
Prin octombrie 2013, în plin scandal cu tăierea arborilor din Piața Bălcescu, edilul-șef spunea că „noi, oamenii, nu putem fi subordonați nici ai pomilor, nici ai câinilor, nici ai ciorilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!