Teatrul Naţional Timişoara dedică Zilei Naţionale a Culturii un spectacol pe versurile şi proza lui Mihai Eminescu, cu inserţii din amintirile celor care l-au cunoscut pe marele poet, anunţă Ada Lupu, care semnează scenariul şi regia artistică a evenimentului. Protagonişti vor fi actorii Ion Rizea, Doru Iosif, Victor Manovici, Cătălin Ursu, Valentin Ivanciuc, Alecu Reus, Colin Buzoianu şi Romeo Ioan. Spectacolul va avea loc duminică, 15 ianuarie, de la ora 19, la Studio 5.
“Stele mici, dar vorbăreţe. Astre cunoscătoare de istorii minunate îşi părăsesc locul ocupat de … veşnicii şi coboară pe scenă. Şi asta ca să spună o poveste minunată – cea a Luceafărului. Poemul scris de Mihai Eminescu ajunge din nou în faţa publicului într-o formă aparte”. Aceasta este promisiunea pe care Teatrul Merlin din Timişoara o face ” mai tinerilor amatori de poezie”, care sunt astfel invitaţi la premiera “Luceafărul”, luni, 16 ianuarie, de la ora 12. “O montare neconvenţională. Acest spectacol este creat cu un scop precis: acela de a îi atrage pe tinerii nostri spectatori în lumea minunată a poeziei. Îi invităm să pătrundă în această lume altfel decât erau ei obişnuiţi. De fapt, acest exerciţiu se adresează privitorilor, dar şi actorilor implicaţi în acest proiect. Spectacolul este rezultatul unui workshop de mişcare scenică şi canto”, anunţă directoarea instituţiei, Eva Labadi, care semnează conceptul şi regia spectacolului. Cătălin şi Cătălina vor fi întruchipaţi de Adrian Balint şi Melinda Feher, iar stele vor fi actorii păpuşari Gina Macovei, Maria Kristofoletti, Diana Boboc, Luana Uncruţiu, Angelica Pamfilie, Doru Maniu, Laurenţiu Pleşa, Laura Miculescu, Mariana Ivaşcu, Lăcrămioara Petricescu. Invitaţii speciali ai spectacolului sunt muzicienii Lică Dolga şi Horea Crişovan.
Şi cafeneaua Kafka din Timişoara (aflată pe str. Miron Costin 3, vizavi de Sala Lira) propune luni, 16 ianuarie 2012, la 162 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și 214 ani de la nașterea lui Petőfi Sándor, “un moment multicultural dedicat poeziei și culturii. Începând cu ora 12 a prânzului și până se sting luminile vă așteptăm ca să trăim împreună un moment de poezie alături de cei doi titani ai culturii române, respectiv culturii maghiare! Dumneavoastră, iubitorii de versuri, recitați sau citiți (cu voce tare!) o poezie scrisă de Mihai Eminescu sau Petőfi Sándor (în orice limbă doriți!), iar noi vă mulțumim cu o cafea din partea casei!”
ICR Budapesta, care sărbătoreşte în 2012 douăzeci de ani de prezenţă în Ungaria, dă startul anului cultural 2012 cu peste 600 de mesaje trimise publicului ungar pe e-mail, cu analogii de actualitate între satirele eminesciene, texte dramatice caragialiene şi publicistica marilor clasici. “Dacă nu ar fi datate, textele ar putea fi considerate contemporane. Iată un exemplu: “Luaţi o jumătate de afirmaţie a unui ziar opozant şi amestecaţi-o bine cu jumătate de dezminţire a unuia guvernamental – iată o reţetă adeseori bună pentru a afla adevărul”, spunea Caragiale”, subliniază Brînduşa Armanca, directorul ICR Budapesta. Cititorii Abonații bibliotecii ICR Budapesta, cu peste 16.000 de volume, publicaţii, CD-uri, DVD-uri etc., sunt invitaţi să revadă manuscrisele eminesciene în facsimil şi în variantă electronică, să asculte cărţile audio aflate în colecţia bibliotecii şi să vizioneze spectacolele de top cu piesele lui Caragiale, la 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg.
Citiți principiile noastre de moderare aici!