Bugetarea participativă în 2022
Pentru programul de bugetare participativă din acest an, municipalitatea a alocat 3 milioane de lei. În prima parte a acestui an, în perioada 1 – 30 martie 2022, Primăria Municipiului Timișoara (PMT) a desfășurat etapa de colectare și selecție a propunerilor de proiecte venite de la cetățeni.
Apelul a fost deschis pentru cei de peste 16 ani, care locuiesc, lucrează sau studiază în Timișoara și care au venit cu idei de proiecte cu potențial de implementare. Astfel, au fost depuse 113 propuneri, care au trecut printr-un proces de evaluare a eligibilității derulat de către Comisia Bugetului Participativ. Apoi, a urmat analiza tehnică, juridică și financiară făcută de aparatul de specialitate al PMT, după care cetățenii din Timișoara au putut vota pentru proiectele preferate. Pe parcursul celor 30 de zile de vot au fost înregistrate aproape 20.000 de voturi, de la peste 6.000 de votanți, majoritatea susținând două sau trei proiecte din cele cinci voturi posibile.
Opt proiecte câștigătoare
În urma voturilor, opt proiecte au ieșit câștigătoare. Este vorba despre:
1. Treceri de pietoni mai sigure!
- Proiectul vizează sporirea siguranței pietonilor, reducerea zgomotului produs de autoturisme și fluidizarea traficului în zona Gavril Musicescu, de la intersecția cu Calea Martirilor 1989 și până la intersecția cu str. Vasile Zbegan.
- Proiectul include înălțarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor, fără a aduce modificări ulterioare infrastructurii actuale și iluminatul ecologic al trecerilor de pietoni pe timp de noapte.
2. Dotarea școlilor din Timișoara cu dulăpioare pentru elevi
- Proiectul și-a propus să doteze cu dulapuri clasele gimnaziale din mai multe școli din Timișoara, întrucât mulți elevi merg la școală cu ghiozdane mult mai grele decât ar trebui.
- Au fost incluse următoarele școli: Colegiul Tehnic Electrotimiș, Școala Gimnaziala nr. 20, Școala Gimnazială nr. 27, Școala Gimnazială nr. 12, Colegiul Constantin Diaconovici Loga, Școala Gimnazială nr. 6 și Școala Gimnazială nr. 18.
3. Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu
- Acest proiect câștigător propune instalarea de dispozitive GPS în mijloacele de transport în comun ale STPT aflate pe traseu, preluarea informațiilor în timp real pe un server centralizat și afișarea acestora pe o hartă electronică, astfel încât toți utilizatorii să știe cu precizie când trebuie să fie în stație.
4. Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete (cele mai des folosite)
- Cel de-al patrulea proiect vizează eliminarea bordurilor înalte de la trecerile de pietoni sau intersecțiile străzilor prin aducerea lor la același nivel, creșterea calității pistelor de biciclete, aducerea la același nivel a gurilor de canal și instalarea de stâlpișori care să blocheze accesul auto pe piste
5. Toalete publice în parcuri
- Pe scurt, proiectul presupune montarea unor toalete publice în trei parcuri din Timișoara: Parcul Pădurice, Parcul Carmen Sylva și Parcul Botanic. Parcul Carmen Sylva și Parcul Botanic au toalete, însă adesea acestea sunt închise. Prin proiect se dorește o reabilitare a acestora, o mai bună întreținere și funcționare.
6. Păduri urbane miniaturale
- Proiectul pădurilor urbane miniaturale își dorește extinderea de spații verzi în diverse locuri din Timișoara. Conceptul, care a fost dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki, presupune împădurirea cu specii lemnoase autohtone, cu creștere rapidă și densitate mare.
7. Hub Educațional Comunitar Incluziv Școală-Familie-Comunitate
- Hub-ul educațional se adresează atât copiilor din comunitate, cât și adulților, indiferent că sunt părinți, studenți, educatori, învățători sau profesori, dar și ONG-urilor. La Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara, într-un cadru optimist, se dorește punerea accentului pe triada familie-școală-comunitate.
- Astfel, în actualele spații de educație formală și cele verzi din apropiere, Hub-ul Educațional Comunitar Incluziv: Școală – Familie- Comunitate vrea să crească starea de bine.
8. Laboratorul digital
- Laboratorul digital de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” va fi dotat cu tehnologie de ultimă generație: calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboți educaționali multifuncționali, imprimante 3D, ochelari VR, la care vor avea acces gratuit toți elevii școlilor și liceelor din Timișoara.
- În timpul petrecut în laborator, ei vor fi ghidați de membri ai echipei Liceului Moisil, care îi vor ajuta să folosească echipamentele și alături de care vor experimenta învățarea creativă și transdisciplinară. Prin susținerea educației, construim viitorul!
Stadiul proiectelor
Pe finalul anului, din cele opt proiecte câștigătoare, potrivit reprezentanților PMT, mai multe se află într-un stadiu avansat de implementare.
Pentru Hub-ul Educațional au fost făcute deja achiziții de 180.000 de lei, constând în dotări pentru cabinetul de robotică: 30 de calculatoare, o imprimantă 3D, kituri de robotică etc. Cabinetul a fost deja echipat, iar testarea lui a început cu ajutorul elevilor școlii. Potrivit reprezentanților Școlii Gimnaziale nr. 30, aici, activitățile vor demara începând cu modulul școlar 3.
În privința Laboratorului Digital, au fost semnate deja contractele pentru achiziționarea echipamentelor necesare, urmând ca mobilierul necesar să fie livrat până în 21 decembrie. Laboratorul va fi dotat cu 26 de calculatoare performante, 26 de roboți educaționali, un sistem pentru o clasă interactivă și un sistem de realitate virtuală. Profesorii de la Moisil estimează că activitățile în laborator pot începe în primăvara anului viitor.
Într-un stadiu avansat este și proiectul care prevede instalarea de toalete publice în parcuri. În Parcul Carmen Sylva s-a finalizat renovarea toaletei deja existente; aceasta este conectată în momentul de față la rețeaua de aspersoare, însă anul viitor va fi conectată la rețeaua de apă a orașului, pentru a putea fi deschisă inclusiv iarna Lucrarea respectivă nu va fi făcută cu fonduri din bugetul participativ, ci cu fonduri PMT. De asemenea, se lucrează la amenajarea toaletei din Parcul Botanic.
Pentru creșterea vizibilității mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu va fi concepută o nouă aplicație, iar acum se lucrează la formarea echipei interdisciplinare care o va dezvolta. Vă reamintim, dincolo de proiectul câștigător, actualul sistem de monitorizare a parcului auto al STPT a fost instalat în urmă cu cca. 15 ani, fiind depășit. A fost făcută o analiză a nevoilor STPT împreună cu Biroul de Monitorizare și Gestiune Trafic și s-a decis ca noua aplicație să fie open source. Vechile GPS-uri vor fi înlocuite cu unele noi, pentru că cele actuale au o rată de transmisie lentă a informațiilor; altele au fost sau vor fi reparate.
Va mai apărea și o pădure miniaturală, la Gara de Est, pe lângă cea din Piața Petru Maior. De crearea pădurii urbane miniaturale se va ocupa Propark Fundația pentru Arii Protejate, care va planta vizavi de gară aproape 2.000 de arbori, spre deosebire de cei șase care există acum. Astfel de mini-păduri ar mai putea apărea în zona Badea Cârțan și în Piața Consiliul Europei.
Pentru trecerile de pietoni mai sigure, în zona Musicescu, întreaga documentație este gata, iar anul viitor vor începe lucrările pe șantier, care vor fi corelate cu alte intervenții planificate pe această arteră (cum ar fi amenajarea unei piste de bicicletă).
Cum stă Timișoara la capitolul bugetare participativă
Potrivit Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE), în România, doar 13 reședințe de județ au derulat programe de bugetare participativă în 2022, alocând în general fonduri modeste.
Datele CRPE arată că Timișoara conduce la numărul de proiecte depuse de cetățeni în 2022, cu 113. Urmează Cluj, cu 87, și Târgu Mureș cu 74. Cele mai puține proiecte au fost depuse în Pitești: 6. Timișoara conduce și în topul cu cele mai multe voturi valide înregistrate, respectiv cel mai votat proiect. Totodată, se află pe locul 2 privind suma alocată (3.000.000 de lei), la egalitate cu Târgu-Mureș. Constanța a pus la bătaie 5.000.000 de lei anul acesta pentru bugetarea participativă, la fel ca Suceava. La polul opus se află Tulcea, cu 250.000 de lei în 2022.
„În analiza noastră ies în evidență câteva municipii reședințe de județ. Alba-Iulia, pentru că este singura municipalitate reședință de județ cu un program ce s-a desfășurat
neîntrerupt în perioada 2020-2022. Timișoara, care deși și-a lansat programul recent, în 2022, a reușit să aibă cel mai mare număr de proiecte depuse, cel mai mare număr de voturi validate, respectiv cel mai votat proiect. Constanța, cu o alocare semnificativă în 2022, dar unde încă așteptăm să analizăm rezultatele programului, sau Cluj-Napoca, cu cel mai vechi program de bugetare participativă, dar cu o pierdere semnificativă de popularitate în ultimii ani”, se mai arată în raportul CRPE.
Pentru Timișoara, implementarea proiectelor prin bugetare participativă poate fi urmărită online.
Trimite articolul
XNici un comentariu la articolul asta? Nici un simpatic?
-
reducerea zgomotului produs de autoturisme și fluidizarea traficului : înălțarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor
Daca intelegi de ce cele doua se bat cap in cap, iti mai explic si de restul dupa ce scrii tu frumos cat e bugetul Timisoarei vs cat e “participativ”. userisme de-astea cu multe achizitii combinate cu ong-uri, chestii de minim bun simt administrativ si aberatii (ideo)logice prind la naivi si cam atat.
Esti foarte simpatic 🤪
-
Se bat cap in cap dacă vrei sa mergi cu 80 prin oraș…. Apropo, n-au murit destui pe zebra loviți de niște oameni liberi cu respect maxim pentru comunitate ?!
Fa și tu o propunere, pune la vot și poate se realizează. Un minim simt civic nu strica ….-
Propun sa te gandesti inca 5 secunde. Daca tot nu intelegi, nu mai pierde vremea, fa altceva; de exemplu sa-ti dai tie sfaturi.
Si tu esti simpatic 🤪
-
-