România suferă încă mult la capitolul calitate a aerului, fiind pe lista de infringement a Uniunii Europene din acest punct de vedere. O organizație din Iaşi, Breasla Constructorilor Ieșeni, a inițiat un proiect finanțat chiar din bani europeni în acest sector, realizând, împreună cu mai multe organizații, mai multe întâlniri care să ducă la dezvoltarea de politici publice alternative, în vederea optimizării proceselor decizionale.
În cadrul iniţiativei au fost „prinse” mai multe organizaţii, din Braşov, Băicoi, Suceava şi Timişoara, care ar urma să ajute la buna desfășurare a acesteia. La final, 15 reprezentanți ai ONG vor putea realiza campanii de lobby şi advocacy pentru a dezvolta politici publice alternative în domeniul evaluării şi gestionării calităţii aerului.
Proiectul a fost lansat marţi şi la Timişoara, s-a discutat despre situaţia actuală în domeniu, despre influența aerului de calitate proastă asupra vieții oamenilor şi despre ce se poate face pentru ca în plămânii populației să intre un aer cât mai curat.
„Dacă vă confruntaţi cu infecţii pulmonare, suferiţi de astm, tuşiţi mult s-ar putea să fiţi afectat de o mare problemă despre care nu ştiţi prea mult. Este vorba de calitatea aerului”, a declarat Mioara Gociu, preşedintele clusterului Breasla Constructorilor Ieşeni, titularul proiectului.
Din fericire, Timişoara nu mai e în situaţia de acum câţiva ani, atunci când era încă pe lista neagră a localităţilor mari din România cu un aer neprietenos cu cetăţenii săi. Instalarea unor staţii de măsurare a gradului de poluare a scos la iveală problemele şi a dus la reducerea, în final, a poluării.
„Primăria este responsabilă, conform legii, de calitatea aerului. Este dată şi o lege şi noi am preluat această obligativitate. Primăria are amplasate şapte staţii care măsoară calitatea aerului. Acum dezvoltăm în zonele aglomerate, alte trei staţii. Chiar astăzi am semnat anunţul pentru amplasarea acestora. Normal ar trebui să avem şi o dezbatere publică ca să vedem ce zice lumea, unde putem să amplasăm aceste staţii fixe. Stim că şi prin Direcţia Mediu încercăm să protejăm aerul cât se poate, Timişoara se dezvoltă economic, aceasta atrage şi mari responsabilităţi, dezvoltarea poate afecta aerul. Facem totul ca aerul să fie bun şi respirabil la Timişoara”, a declarat, la eveniment, Farkas Imre, viceprimar al Timişoarei.
Reprezentantul municipalităţii a anunaţt că instituţia face eforturi pentru reducerea poluării inclusiv prin intermediul transportului public eco.
„Avem un proiect de achiziţionare de autobuze, iniţial normale, acum am schimbat proiectul şi vom cere autobuze electrice. Este doar un proiect pe care îl vom depune pentru finanţare europeană, încercăm să modrenizăm transportul public, să fie cât mai prietenos cu mediul. Timişoara, până în 2013 nu stătea bine, încă eram pe verde, ceea ce înseamnă că eram poluaţi, dar am investit mult în instalarea acelor staţii, pentru monitorizarea aerului şi sper să luăm cele mai bune măsuri în acest domeniu şi în continuare”, a mai declarat Imre.
Specialişti din domeniul medicinei au prezentat o serie de informaţii legate de problemele provocate de aerul poluat. Pe lângă clasicele îmbolnăviri ale sistemului respiratoriu, poluarea din aer duce chiar la modificări genetice şi la apariţia cancerului, deci la posibile decese.
Proiectul Oxigen are o durată de implementare de 16 luni şi are la dispoziţie aproape 900.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!