Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană împreună cu Consiliile Consultative de Cartier, Fundația Rubin, Teatrul de Copii și Tineret Merlin, Asociația Ariergarda și istoricul timișorean Ioan Hațegan pun în valoare tradițiile și patrimoniul cultural deosebit din șase cartiere: Iosefin, Elisabetin, Fabric, Freidorf, Fratelia și Mehala.
„ Elevii din aceste cartiere alături de artiștii și scriitori din organizațiile implicate au pregătit activități interactive, expoziții de pictură pe sticlă, prin intermediul cărora cele mai interesante secrete și povești din istoria orașului arată că Timișoara este o destinație turistică și culturală de interes european. Timișorenii vor afla care este legătura între frumusețea legendară a împărătesei Austriei, prințesa Sissi, și trandafirii din Elisabetin, cum era conectat Iosefinul cu Curtea Imperială de la Viena, de unde veneau toate lucrurile bune în oraș, care sunt originile denumirilor Fratelia, Mehala sau Freidorf. Proiectul Memoria Cartierului Meu este o sinteză a moștenirii lăsată timișorenilor de astăzi, concepută pe înțelesul tuturor. Totodată, arată că traseele turistice și culturale continuă și în afara zonei Cetate, care este în prezent principalul punct de atracție al orașului”, explică realizatorii proiectului.
“Timișoara are o istorie și tradiții fascinante care odată aduse în conștiința locuitorilor întăresc identitatea orașului. Clădiri, străzi, locuri pe lângă care trecem poate zilnic, prin acest proiect vor prinde o viață nouă prin evocări istorice, povestiri imaginare, culori luminoase și decoruri fabuloase puse împreună cu pasiune de către partenerii de proiect. Memoria Cartierului Meu este în același timp un exercițiu de muncă în echipă în care actori culturali foarte diferiți și consiliile consultative de cartier lucrează împreună pentru revalorizarea orașului”, susţineTeodora Borghoff, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Evenimentele proiectului “Memoria Cartierului Meu” vor începe sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 10, în piața Mocioni, din cartierul Iosefin. În aceeași zi, de la ora 16, vor avea loc activități și în cartierul Elisabetin, în parcul Carmen Sylva. Programul cultural cuprinde muzică, scenete interactive, lecturile unor scriitori importanți din oraș, expoziții cu picturi pe sticlă cu cele mai importante monumente de arhitectură, plimbări pe primele trasee turistice care promovează cele mai frumoase clădiri.
Seria de evenimente dedicate cartierelor istorice va continua în luna noiembrie în Fabric, Freidorf, Fratelia și Mehala.
Johannis il va invata pe Robu cum sa transforme Timisoara in Capitala Culturala Europeana
Citiți principiile noastre de moderare aici!