Analiza celor de la IOV a luat în calcul reședințele de județ. Dintre acestea, primele 29 apar în clasament cu scoruri individuale, dar ultimele 12 apar în categoria separată „regimul de gestionare 1 a calității aerului”, aici fiind incluse cele care au înregistrat depășiri ale limitelor parametrilor analizați, aceste orașe având nevoie de planuri pentru calitatea aerului.
„Acest index a fost realizat pe baza datelor monitorizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNCMA) a Ministerului Mediului, analizând patru parametri cheie: NO2, NOx, PM10 și PM2.5. Au fost incluse stațiile cu emisii urbane, de trafic și industriale, care au furnizat date anuale valide pentru fiecare municipiu”, au explicat cei de la IOV.
Pe primele locuri în clasament ar fi Reșița (97,10), Galați (84,70) și Sfântu Gheorghe. Pe partea opusă, orașele cu regim special sunt, în această ordine, Deva, Brașov, Craiova, Suceava, Târgu Mureș. Cluj-Napoca, Ploiești, Constanța, Timișoara, București, Ploiești și Iași, fără a primi însă și scor însă.
Timișoara, sub Cluj-Napoca, București, Brașov și Sibiu, per total
Calitatea aerului a fost doar unul dintre cei 51 de parametri care au fost incluși în analiza „City Index”. Aceștia sunt, la rândul lor, împărțiți în trie categorii: calitate, prosperitate și vibrație. Per total, Timișoara este pe locul 5, după Cluj Napoca, București, Sibiu și Brașov.
„Capitala Europeană a Culturii din 2023, Timișoara și-a mobilizat în perioada recentă comunitatea și mediul de business pentru a-și valorifica potențialul și a demonstra că rămâne cel mai mare oraș vestic al României, nu numai ca nivel al populației. Și ocupă astăzi cea de-a cincea poziție în City Index”, prezintă, pe scurt, cei de la IOV.
Dintre cele trei capitole, stă cel mai bine la prosperitate, fiind pe 3, cu un scor de 54,9, după București (68,5) și Cluj-Napoca (62,7). Punctele forte ar fi indicele de inovare și salariile, iar cele proaste, dinamica populației și accesibilitatea la locuință.
La „calitate”, însă, capitala Banatului este doar pe 6 (scor de 49,2), fiind depășită de Cluj-Napoca (63,3), București (56,5), Sibiu (54,7), Brașov (53,9) și Iași (51,2). Stăm bine la nivelul de educație și locuri emblematice, dar prost la trafic urban și, bineînțeles, calitatea aerului.
La „vibrație”, Timișoara este puțin mai jos, pe locul 7 (scor 58,1), fiind depășită de Sibiu (66,4), Cluj-Napoca (66,2), București (65,4), Constanța (63,2), Brașov (63,1) și Târgu-Mureș (59). Puncte forte: experiența de shopping și entertainment; puncte slabe: îmbătrânirea demografică și experiențe recreaționale.
Trimite articolul
XArticol tendentios. Nu are cum sa fie asa pentru ca suntem condusi de: revolutia bunei guvernari
asa o vrajeala mare nici ca se putea ! Pana si cel/cea care a scris articolul, ar trebui sa stie ca cel putin olfactiv , situatia sta mult mai grav de atat. Tm, giroc, dumbravita ,padurea verde … ssuuper poluate si adesea insuportabil de respirat in ele. Mergeti in Giroc, seara dupa 22, spre Chisoda.. va inecati cu poluare de toate felurile.. Calea Lupovei, TM, adesea inundata de mirosuri de la Conti.. samd . TM e cred unul dintre cele mai poluate orase si cu o calitate f inferioara a aerului
ok si ce demonstreaza asta? orasele bogate, fruntase sunt poluate pentru ca… banii circula… normal ca la Resita e ok, ala e aproape un oras fantoma
-
Se pare ca nu ai decat 2 clase precum CFR-ul. La Resita exista unul din cele
mai vechi combinate (functionale) din Romania (1771) cu cea mai slaba retehnologizare din tara, adica ca sa produca polueaza, iar ceea ce se poate produce acolo se poate produce doar in 2-3 parti ale lumii. Dar in Timisoara avem
poluare de la 2-3 producatori straini care va dau voua 5k de lei pe luna sa va omorati plamanii, vorbiti cu bre jumatate din propozitii si va credeti timisoreni. 🤣
pai daca ardem carbuni…
Dacă au măsurat când a tras continental besina…
De la fabrica Continental miroase in tot orasul
Arhitecți ai primăriei Timișoara!Sunteți toți inapti!Nu sunteți nici artiști,nici constructori!Doar ifose! Ce insensibili!Ce lipsa de profesionalism!Cu avizul vostru,Timișoara orașul florilor,a devenit un ghetou!A fost un oraș închis!Minunat era,să fi rămas așa!A e r i s i t! Liniștit,cu multa verdeață,multe terenuri libere!Aer,mult aer!L-ați aglomerat,mutilat!Voi,în neștiința voastră
ați avizat construcții,betoane,pe fiecare metru patrat !Da,Timișoara este orașul betoanelor și al mașinilor,nu al bănățenilor !Timișoara a fost un oraș vechi,cu personalitate! Fiecare clădire,o minune arhitecturala!In loc să le puneți în valoare ,le-ați sufocat cu clădiri noi,cu alta linie arhitecturala !Un oraș al furnicilor consumatoare de Pepsi,hamburger,giros ..!Tineri frumoși și liberi!Mai degrabă zombi!
-
Stai usor ca-ti pusca o vena. Bag de seama ca nu prea ai iesit din oras, dar aproape in toata lumea e la fel. Si nu sunt “ei” de vina, aia la care te referi tu, care nici nu prea inteleg cine sunt. Oamenii sunt de vina, cetatenii, toti vor sa cumpere, sa fie proprietari, sa aiba case, masini, cate 2-3-10 ca sa simta ca au valoare, toti merg 1km cu masina ca le e lene pe jos, doar nu-s saraci sa umble pe ulite. Toti vor cat mai mult si cat mai ieftin. Haine, parfumuri, telefoane, ceasuri, te miri ce. Ei uite, asta este pretul pe care-l platim – distrugerea culturii! Nu are nicio legatura cu globalizarea, asa cum cei mai ingusti la minte imediat sar sa acuze. Sunt pur si simplu alegeri personale, oamenii de rand sunt de vina. Nimeni nu mai are limite de bun simt. Daca ai putin mai multi bani automat ai impresia ca si trebuie sa detii multe.. dar nu e asa. Asta face rau planetei si culturii, nu “ei”. Noi! Noi.
Previzibil, majoritatea acuză Conti. Nu că i-aș lua apărarea, fabrica aia trebe să zboare din oraș undeva în câmp, este loc cât vrei pe centura sud.
DAR
orașul e poluat din cauza:
– zecilor de mii de gunoaie pe 4 roți
– efectiv 0 control al prafului, noroiului, deșeurilor de pe șantiere și nu numai (se parchează pe pământ, tot jegul ajunge pe drum și în plămâni).
– trebuie mutată toată industria poluantă din oraș, nu doar conti, Conti e o picătură într-un OCEAN