„Timișoara la cutie” s-a născut chiar din dorul de acest oraș. Elisabeta Varga-Piatek a fost în toamnă în Polonia, unde trebuia să stea o lună, dar a stat mai mult decât planificase. În timpul petrecut acolo, a vizitat mai multe expoziții de miniaturi, cu gândul de a facilita niște activități plăcute pentru copilul ei.
„Ne-am dus la expoziții interactive. Una mi s-a părut într-adevăr specială. Multe lucruri din orașul Katowice erau integrate în expoziție. Erau realizate clădirile, piețele de acolo, gara. M-am gândit ce fain ar fi să avem și în Timișoara, ar fi și mai fain să creăm un produs cu care să interacționeze oamenii și copiii. Așa s-a născut Timișoara la cutie”, povestește Elisabeta Varga-Piatek, pentru Tion.
Primele miniaturi
Nicoleta Ciocov și Dan Ungureanu – unul dintre cei mai îndrăgiți ilustratori de cărți de copii – au fost încântați de idee și s-au pus toți trei la treabă.
„A fost vorba de un test în primă fază, să vedem dacă entuziasmul nostru vede unul similar și în public. Testul a fost unul reușit. Am primit multe răspunsuri pozitive, oamenii erau încântați și voiau să ducă Timișoara acasă”, completează Elisabeta Varga-Piatek.
A urmat o muncă de cercetare pentru alegerea clădirilor.
„E altceva să treci pe lângă clădirea Operei și să nu vezi câte gemulețe are sau detaliile de pe acoperiș. Sunt multe elemente pe care am vrut să le facem exact ca în realitate”, mai spune fondatoarea proiectului, pentru Tion.
„Timișoara la cutie” este, de fapt, parteneriat cu Asociația Prin Banat. Așa a rezultat o cutie dinamică, în cele mai mici detalii, la care au contribuit și partenerii de la Heritage of Timișoara și câțiva arhitecți, istorici și ghizi turistici. Cu toții hotărât să meargă pe cartierul Cetate, cu cinci clădiri reprezentative: Palatul Salamon Brück, Primăria Veche, Fosta casă „La Leu”, Opera Română și Cinematograful Studio.
Timișoara la tine acasă, oriunde ai fi
„Am reușit să realizăm o cutie specială, așa cum ne-am imaginat, cu gândul la copiii noștri. Este foarte simplu! Planșele din carton se decupează, se lipesc și se realizează cele cinci clădiri. Pe lângă acestea, am creat și șase cartoline pe care se găsesc ilustrații făcute de Dan Ungureanu, dar și o hartă-puzzle a centrului istoric din 60 de bucăți”, mai spune fondatoarea proiectului.
„Timișoara la cutie” se găsește pe site-ul cu același nume și poate fi cumpărată cu 145 de lei. Doritorii pot lua doar o clădire, cu 45 de lei.
„Dincolo de frumusețea clădirilor, ne dorim să aflăm împreună cu copiii noștri poveștile Timișoarei. Mi se pare foarte important să știm aceste lucruri. La fel ca și poveștile personale, trebuie să cunoaștem povestea orașului nostru. Asta am dorit noi prin Timișoara la cutie”, conchide Elisabeta Varga-Piatek.
Organizatorii își doresc să realizeze cât mai multe clădiri în miniatură, din diverse cartiere ale orașului.
Trimite articolul
XPretul din pacate lasa de dorit.
De dorit in sus sau in jos?
Interesant, mai sunt multe alte cladiri care pot fi integrate in acest proiect. Ar fi fost insa mult mai practic daca s-ar fi vandut direct ca si puzzle 3D, chiar daca pretul ar fi fost ceva mai mare
Sincer, puțin cam scumpe la bucată pentru cât de simple sunt. La același preț cât una singură găsești castelul Bran, mult mai complex decât întregul set. Dar ca noutate sunt interesante, inițiativa e lăudabilă.
Lipsește Catedrala Mitropolitană, Domul din Unirii, Palatul Baroc, ș.a. În rest e ok.