„Timișoara la cutie” s-a născut chiar din dorul de acest oraș. Cartierului Cetate, ilustrat inițial cu Palatul Salamon Brück, Primăria Veche, fosta casă „La Leu”, Opera Română și Cinematograful Studio, i se adaugă Banca de Scont și Casa cu flori, lansate vineri, chiar în centrul orașului.
„Am ales aceste două clădiri-simbol ale Timișoarei pentru a spune mai departe povestea orașului de la începutul secolului trecut. O perioadă marcată prin dezvoltarea Timișoarei și care a lăsat moștenire un patrimoniu arhitectural impresionant. Am ales două clădiri pe lângă care nu poți trece indiferent, fără să amețești admirându-le până la ultima bucată de ceramică smălțuită de pe fronton și ultima ghirlandă de flori de pe cornișă. Și fără să te întrebi care e povestea lor. Aceasta e bucuria pe care o aduce Timișoara la cutie – (re)descoperirea unor bijuterii arhitecturale și ale unor povești adevărate, însă prea puțin cunoscute, cum ar fi cea a familiei Mühle” a declarat Elisabeta Varga-Piątek, inițiatorul proiectului.
Grafica acestor materiale a fost realizată de cunoscutul ilustrator de cărți pentru copii, Dan Ungureanu. El a creat planșele celor două clădiri, care prin decupare, îndoire și lipire pot fi transformate în machetele 3D ale clădirilor, precum și cărțile poștale în format A5, care pot fi înrămate pe post de tablouri.
„Pe verso-ul cărților poștale sunt trecute cele mai importante informații despre fiecare clădire în parte, având rolul de a educa și promova povestea acestor «clădiri bijuterie» ale orașului”, mai spun cei de la Timișoara la cutie.
Banca de Scont
Banca de Scont este cunoscută de timișoreni drept „Casa de tură dulce”. A fost mai demult o bancă, funcție indicată prin prezența stupului de albine de pe clădire. Dan Ungureanu a făcut inițial o machetă cu toate detaliile, dar apoi a ales să o simplifice, putând fi mai ușor realizată de copii.
„Am încercat să atingem cât mai mult din cartierul Cetate și astfel să alegem doua clădiri din două piețe diferite, cu nivele de dificultate diferite. Una foarte grea, care este Banca de Scont și una mai simplă, dar cu detalii foarte bogate și spectaculoase, care este Casa cu flori. Cumva am încercat în același timp să păstram diversitatea stilistică a pachetului și să atingem atât art nouveau, cât și clasicismul. La început m-am aruncat să fac o primă machetă cu toate detaliile și toate turnulețele. Cred că ne-am fi împrăștiat pe patru sau cinci planșe cu clădirea asta (n.r. – Banca de Scont), dar ne-am dat seama că probabil clădirea va ajunge în mâinile copiilor și își vor pierde răbdarea să o construiască până la capăt. Chiar și așa, în formula asta, dificultatea de realizare a acestei clădiri este destul de ridicată. Deci părinți stați aproape de copii”, povestește Dan Ungureanu.
Casa cu flori
Pe lângă casa Mühle, familia mai deținea o clădire în cartierul Cetate, cunoscută drept Casa cu flori.
„La parterul acestei clădiri se afla un magazin de semințe de flori și aranjamente florare, fiind punctul principal de expunere, prezentare și vânzare a produselor pe care familia Mühle le creștea în serele și pepinierele din Elisabetin”, spune Alexandra Irimia, ghid de turism, care a vorbit despre valoarea istorică și arhitecturală a celor două clădiri.
Dan Ungureanu a inclus și terasa în această planșă, considerând că-i adaugă un plus de valoare.
„Inițial, am lăsat deoparte partea de sus, terasa, care probabil în planul inițial al clădirii nu exista, dar pentru foarte multă lume înseamnă ceva terasa aia de deasupra clădirii Casei cu flori și cred că-i aduce un plus valoare”, a spun Dan Ungureanu.
„Timișoara la cutie oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia, iar adulților ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist. Proiectul reproduce o felie din cartierul Cetate, aducând la viață clădiri emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale”, mai spun organizatorii.
Pe lângă clădirile din cartierului Cetate, cei de la Timișoara la cutie au realizat și trei clădiri reprezentative din Sibiu. În pachetul Sibiu la cutie se găsesc planșele clădirilor Turnul Sfatului, Casa Artelor și Casa Haller.
Foto: Timișoara la cutie
editor: Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDupa 30 de ani de la revolutie orasul este in mare parte ruina. Fatadele cladirilor in centrul orasului sunt groaznice…. cu cateva excepti . In alte tari cine locuieste in centru este obligat sa reabiliteze sau sa mentina la un standard optim imobilele sau daca nu -su permite sa se mute acolo unde poate sa-si permita