Skatepark-ul propus de comunitate ar urma să fie construit în locul fostei platforme asemănătoare din Parcul Central „Anton Scudier”. Spațiul respectă toate cerințele legale din domeniul construcțiilor și, în plus, are deja o tradiție în acest sens. Lucrările ar putea începe în acest an și ar trebui să se finalizeze în 2024.
„Acest proiect este cu adevărat un proiect al comunității. De la începutul anilor 90, Parcul Central a devenit un loc de întâlnire al skaterilor. Cu ajutorul sponsorilor s-a transformat într-un mic minipark care, din păcate, a dispărut. Administrația anterioară a încercat un proiect, s-a încurcat în litigii și nu l-a mai terminat. Este aproape penibil ca un oraș de anvergura Timișoarei să nu aibă un skatepark serios. În același timp, am vrut foarte mult să evităm greșelile trecutului, adică nici să lăsăm la voia sorții acest proiect, nici să lăsăm comunitatea de skateri singură, așa cum a fost în anii 90, dar nici să ne luăm noi, ca oraș, proiectul fără implicarea comunității. (…) Dacă noi am fi licitat un studiu de fezabilitate, la prețul cel mai mic ar fi câștigat o firmă anonimă din țară, care ne-ar fi făcut un studiu din birou. Așa, ne putem asigura că toată lumea este implicată”, a explicat primarul Dominic Fritz.
Momentan, studiul de fezabilitate este încă un work in progress, săptămâna viitoare echipa care îl realizează urmând să aibă încă o întâlnire cu comunitatea locală. Încă una va fi anunțată și la momentul finalizării studiului. Documentația este realizată pro-bono, iar aceasta va fi donată, cât de curând, primăriei. Ulterior va mai fi nevoie doar de un vot în consiliul local pentru demararea licitației de proiectare și execuție. Echipa care realizează proiectul este coordonată de Radu „Dudu” Radoslav, un cunoscut reprezentant al culturii underground din Timișoara.
„Reprezint de data asta asociația AnonimTm. Și noi suntem parte a comunității locale care acum 25 de ani eram în parcul respectiv și ne dădeam pe skateboarduri atunci. Pentru noi, proiectul acesta este unul de suflet, pe care de mult încercăm să îl facem prin forțe proprii și fonduri private. Dacă administrația publică ne cere ajutorul, noi răspundem și încercăm să ajutăm. Proiectul este unul pro-bono, în care în am încercat să adunăm mai mulți proiectanți care să ne ajute și care sunt implicați și care poate, pe vremuri, s-au dat pe skateboarduri, role sau biciclete. Sunt firme care fac totul pro-bono, astfel încât să iasă un studiu de fezabilitate bun, făcut de oameni cu expertiză”, a declarat „Dudu” Radoslav.
Va fi realizat pe etape
Echipa condusă de Radoslav își dorește ca noul skatepark să fie construit etapizat. În primă fază, poate chiar până la finalul anului acesta, ar urma să apară un multitrack, iar pe viitor vor fi realizate și panouri de cățărare, o scenă de muzică, un loc special pentru graffiti și nu numai. Echipa de proiectanți a discutat, pe lângă skateri, și cu comunitatea creativă din Timișoara.
„Am încercat să îl facem modular, așa încât, dacă la prima vedere va fi o investiție foarte mare, ea să poată fi împărțită în etape. O mică partea anul ăsta, una la primăvara, și așa mai departe. De fapt, skateparkul conține o parte de skatepark propriu-zis – rampe și un bowl, o chestie de park și o chestie de street –, dar și o rampă de cățărare. Dacă acum 25 de ani vorbeam doar de partea asta de lifestyle, acum este și performanță. Skateboardingul și BMX-ul sunt probe olimpice. Cățărarea este, și, ea disciplină cu campionate mondiale și europene”, a adăugat Radoslav.
Ar mai fi de menționat că skaterii insistă asupra existenței unei rețele în care să fie incluse și skateparkul din spatele Sălii Olimpia, cel improvizat în spatele Ceasului cu Flori și rampele din Piața Unirii și de pe malul Begăi.
Trimite articolul
XFaceti praf Parcul Central, apoi faleza Begheiului. Nu exista suficiente terenuri in orasul asta, toti trebuie sa se inghesuie in centru?
Felicitari peimariei si celor implicati. Fac pariu si acum o sa aiba unii de comentat.
-
Da, eu. Invata sa scri.
-
ce e “scri”? Invata sa scrii si apoi comenteaza.
-
In sfarsit. Proiectul pare bun, are si zona de bouldering.
Multe amintiri frumoase de pe vremea cand exista fostul parc si mergeam dupa scoala pana seara acolo.
Nu ne trebuie, isi rup copiii picioarele pe el. Mai bine bicicleta.
buna initiativa.
Abonatii la sabotaj din opozitia CLT care se acopera de penibil sunt oare de acord ?
nu mai e skatepark de 20 de ani, sigur rezolva fritz cel mic
Ati progresat inainte era Studiul de pre-pre-fezabilitate.
Fritz, dar de Pasajul Solventul se mai aude ceva? De vre-un pod nou sau parcare noua?
-
Da, se stie ca in Romania nu e birocratie si imediat poti face. Inteleg ca lumea e satula si e total justificat, dar sa nu uitam unde traim si ce clasa politica si bugetari avem.
-
Chill, o sa faca Robu 5 poduri noi (incepand cu 2012). De parcari nu mai are rost sa zic.