Până în 2025, potrivit măsurilor planificate de Primăria Timișoara, poluarea aerului ar urma să fie redusă cu 30,8 tone de particule în suspensie pe an – în scenariul de bază și 42,2 tone/an în scenariul planificat.
„Principalul indicator pentru măsurarea calității aerului îl reprezintă particulele în suspensie PM10 (mai mici de 10 micrometri). Punctul de referință este 2017, în care au existat 161,5 tone de emisii de PM10”, transmit reprezentanții municipalității.
Potrivit Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului din România, PM10 (particule de praf cu dimensiunea de minim 10 microni) sunt un tip de particule în suspensie, formate dintr-un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.
Acestea provin din încălzirea rezidențială, activitatea industrială, traficul rutier ș.a.m.d. Inhalarea lor afectează în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii și astmaticii.
„Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil”, explică specialiștii Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.
Poluarea cu pulberi poate genera probleme respiratorii sau agrava pe cele deja existente.
La rândul lui, medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, a explicat pentru Tion că „așa-numitele particule fine și extrafine (PM10 și PM2,5) ne pot afecta pe termen mediu și lung starea de sănătate pulmonară, iar în unele cazuri se poate adăuga o afectare pulmonară iremediabilă”.
În plus, poluarea cu aceste microparticule – foarte multe dintre ele care țin de smog, pulberi toxice – conțin substanțe cancerigene, iar riscul de a dezvolta o neoplazie crește la persoanele care stau în astfel de medii, comparativ cu persoanele care locuiesc în medii mai curate.
„Planul de calitate a aerului pentru PM10 în aglomerarea Timișoara perioada 2021-2025” este avizat de către Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Consilierii locali urmează să îl dezbată și voteze.
„Combaterea poluării înseamnă îmbunătățirea sănătății publice. Măsurile pe care le-am luat în ultimii doi ani au deja efecte și se văd în cifrele de la ANPM. Anul acesta am avut doar 2 depășiri de poluare cu noxe, comparativ cu 89 în 2019. Stropirea străzilor vara, curățenia extinsă, înnoirea flotei de transport public, investițiile în spații verzi, scoaterea traficului greu de tranzit de pe Stan Vidrighin sunt printre măsurile care au avut cel mai mare impact”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Despre poluarea din Timișoara se vorbește în fiecare an. Vă reamintim că, în iunie 2021, potrivit unui clasament realizat de Agenția Europeană de Mediu (AEM), calitatea aerului din Timișoara era considerată „scăzută”. Chiar și Bucureștiul se situa atunci cu patru poziții peste capitala Banatului în topul AEM.
Pe aceeași temă:
Plan pentru un aer mai curat în Timișoara. Primăria pune la bătaie 30.000 de euro
Trimite articolul
XSa verifice noxele la masini in trafic. Plin de rable care scot fum dupa ele.
-
Administratia minte timisorenii, iar acestia se imbolnavesc fara sa stie. Depasirile la PM2.5 sunt frecvente, dar senzorii sunt opriti. Verificati pe site-ul oficial, PM2.5 e pe zero de ani de zile (calitateaer.ro). Exista procedura de infrigement de la UE din aceasta cauza. Aveti grija de sanatatea voastra!
ce?…se inchide in sfarsit Conti Tyres? URAAA!!!
-
Nu, la Continental vor creste porci si dincolo gume din sorici :)))
“Măsūrile pe care le-am lūat în ūltimii doi ani aū deja efecte și se văd în cifre(…) Stropirea străzilor vara, cūrățenia extinsă, înnoirea flotei de transport pūblic, investițiile în spații verzi, scoaterea traficūlūi greū de tranzit de pe Stan Vidrighin sūnt printre măsūrile care aū avūt cel mai mare impact”
🤣😂🤣🤪
#idiocracy
-
Senzorii care masoara PM2.5 sunt opriti de ani de zile(calitateaer.ro). Faceti sport departe de arterele mari, deoarece va riscati sanatatea. Minciuna prin omisiune e mult mai periculoasa, iar strategiile nu pot porni de la minciuni.
normal ca e mai putin poluata cand nu livrati caldura
se inchide Conti?
Ieri seara in zona Lipovei, ca si in multe alte seri, nu s.a putut respira, nu se poate sta cu geamul deschis . Initial am crezut ca ne.a luat ceva foc in casa…priza sau cablu, defapt era de la Continental!
…si sub articol reclama la Continental :))
La ce incredere am in autoritati,doar din titlu ma gandeam ca noul plan are masuratori diferite care sa dea mai bine in ochii lumii
Auzi ca 30 de mii 😂😂😂 Cand iei iau suma asta intr o usoara combinatie. Ar trebui zeci de milioane de euro. lejer vreo 10 mii de copaci si toate straziile sa fie ingradite cu gard verde.