Situație incredibilă în ședința de consiliu care a avut loc vineri. Aleșii PSD au anunțat încă de la începutul plenului că nu vor vota niciun proiect de hotărâre apărut pe ordinea de zi suplimentară. Au picat două proiecte, printre care și cel care delega, în cele din urmă, prin atribuire directă, serviciul „Întreținere a serviciului de iluminat public și iluminat festiv de sărbători din Timișoara”. Mai era nevoie de un singur vot pentru ca proiectul să treacă.
„Grupul împotriva Timișoarei format din consilieri PSD dorește ca încă două săptămâni, cel puțin, să nu se poată interveni la defecțiunile pe care le avem la sistemul de iluminat public”, a acuzat, imediat după vot, primarul Nicolae Robu.
Un consilier local PNL a atras atenția că există angajați în Timișoara care refuză să meargă la lucru, în schimbul doi sau schimbul trei, din cauza beznei de pe străzile din oraș.
„Sunt firme în Timișoara care au oameni care refuză să vină în schimbul doi sau schimbul trei, mai ales femei, din cauza condițiilor de siguranță. Aceasta este realitatea”, a spus Radu Dimeca.
Vă reamintim, Primăria Timișoara nu mai are contract de aproape un an pentru întreținerea serviciului de iluminat public, iar consilierii locali au fost cu toții conștienți de faptul că nu avea cine să schimbe becurile arse de pe străzile Timișoarei.
Aleșii PSD au ținut să precizeze că nu este vorba despre vreun joc politic și că refuză să voteze orice proiect de pe ordinea de zi suplimentară.
„Nu avem niciun joc politic, aceste subiecte le-am primit cu două sau trei minute înainte de ședință. Nu în ședința de astăzi s-a distrus iluminatul public în oraș. Nu în ședința de astăzi s-a decis să se dea către STPT și v-ați dat seama că este ilegală, nu în ședința de astăzi ne-am dat seama că ne trebuie aviz de la Consiliul Concurenței. Nu de la 14 la 16 intră un oraș în colaps, intră de mult timp, ca și dezinsecția, ca și deratizarea, ca și iluminatul”, a spus Dan Idolu, liderul consilierilor locali PSD.
Cu toate acestea, aleșii PSD au votat următorul proiect de pe ordinea de zi suplimentară, pentru aprobarea unui PUZ „Dezvoltare zonă locuințe în regim de înălțime P+2E”, Josef Klapka FN, Timișoara. Singurul care nu a votat și nici nu a apăsat pentru prezență a fost liderul aleșilor PSD, Dan Idolu. Au fost de acord și cu alte proiecte, apoi, tot de pe ordinea de zi suplimentară.
„Vrem să rămânem fără lumină pe străzi în continuare? Știu că sunt nemulțumiți cei de la AEM și Elba, către care au mers sume fabuloase pentru servicii de proastă calitate, eu știu că sunt nemulțumiți. O să vedeți că noi, cu bani mult, mult mai puțini o să asigurăm servicii de iluminat public mult mai bune. Dar haideți… Trebuie să recunosc că de la Consiliul Concurenței am avut multă înțelegere, numai că e grea procedura. Este cumplită. Am obținut aviz de peste tot și acum ne punem noi frâne. Ca să mai treacă vremea până când ne ocupăm de întreținerea sistemului de iluminat public. Chiar este incorect față de acest oraș. Spuneți că susțineți noua conducere a RATT, care a fost pusă interimar și, în același timp, atacați hotărârea AGA care a stat la bază. Văd că vă contraziceți. Voi avea grijă de acum înainte. Dacă atâta ne batem joc de orașul ăsta, atunci și eu o să am grijă de cei care își bat joc. Nu voi mai avea deschiderea pe care am avut-o până acum, să fie clar. Să fie foarte clar. Se înregistrează tot și se transmite. Eu țin la acest oraș, lupt pentru acest oraș și văd că unii doresc ca lucrurile să meargă cât mai bine. Am trecut cu vederea boicotul de la Pasajul Jiul, am trecut cu vederea boicotul de la Popa Șapcă, boicotul de la centrul istoric, boicotul de la Michelangelo și toate cele. Am răzbit, le-am făcut pe toate. Acum vrem și iluminatul să meargă prost? Tot va merge bine până la urmă, dar mai întârziați. Atât faceți, mai întârziați și nu faceți decât să atrageți oprobriul public, vă descalificați. Mă duc el la miile de cetățeni care urmăresc ieșirile mele pe Facebook și o să le spun nominal cine sunt cei care sunt împotriva Timișoarei. Nominal”, a răbufnit primarul Timișoarei.
Replica a venit imediat de la Idolu, care spune că nu mai acceptă astfel de proceduri.
„Nu ne puteți obliga, conform regulamentului și Legii administrației publice locale, să ne aruncați niște hârtii pe masă. Nu s-au întâmplat niciodată în istoria orașului asemenea abuzuri administrative. Sigur că eu sunt cel nemulțumit de iluminat și am reclamat de atâtea ori”, a replicat liderul aleșilor social democrați.
Discuțiile au trecut la partea politică, iar Robu le-a reproșat celor din PSD că, dacă ar fi fost pe ordinea de zi suplimentară un proiect privind vinderea sediului PSD, atunci ar fi votat.
„Dacă ar fi fost pe ordinea suplimentară vinderea sediului PSD, să vedeți cum votați! Dacă vi-l puneam pe genunchi, imediat îl votați. Ați încercat de atâtea ori să mă determinați să vi-l vindem. Asta este consecvența pe care o aveți. Niciodată n-ați făcut nici cel mai mic lucru pentru Timișoara. Tot ce puteți este împotriva Timișoarei, crezând că în felul acesta creați probleme administrației locale. Creați probleme timișorenilor, nu administrației locale”, a mai spus Robu.
„Mă uit la PNL și văd că s-a degradat foarte mult retorica unui partid cu pretenții ca PNL. Nu reprezentați spiritul PNL, domnule primar”, a replicat Dan Idolu.
Potrivit primarului, proiectul va putea fi repus la vot peste două săptămâni, timp în care unele străzi din Timișoara rămân în beznă.
Primăria Timișoara nu mai are contract pentru întreținerea serviciului de iluminatul public încă din luna octombrie a anului 2017. La sfârșitul verii anului trecut, consilierii locali au fost de acord cu întocmirea unui studiu de oportunitate care să spună că STPT poate prelua acest serviciu prin atribuire directă. Reprezentanții primăriei spuneau atunci că societatea are tot ce-i trebuie pentru a se ocupa de becurile de pe străzile orașului.
Contractul urma să fie semnat pe 15 ani, dar era nevoie și de un aviz de la Consiliul Concurenței, pentru ca acest lucru să se întâmple. Avizul nu a mai venit, însă cei de la CC au avut câteva nelămuriri. Au cerut micșorarea duratei gestiunii directe de la 15 la 5 ani și o analiză privind tarifele. Consiliul Concurenței a dat abia zilele trecute avizul final, iar primarul Nicolae Robu a făcut anunțul pe Facebook încă din 4 iulie.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2071652″]
[related-post post_id=”2070652″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!