Decorul creat special pentru această producţie de scenograful bulgar Boris Stoynov are ca elemente monumentale patru piramide cu înălţimea de 7 m fiecare şi 6 scări, placate cu inscripţii care reproduc hieroglifele de pe pereţii mormintelor, templelor şi ai piramidelor din Valea Regilor din Egipt.
Montarea structurilor de aluminiu din decor durează 6 ore, piramidele schimbându-şi amplasamentul pe scenă, aşa încât fiecare dintre cele 4 acte ale operei dezvăluie o altă arhitectură, iar aranjarea luminilor de scenă se face în 2 ore. Pentru rochiile solistelor şi ale coristelor s-au utilizat 150 m de material adus din Siria, iar costumele balerinelor au fost realizate special de o firmă din Cluj, în aşa fel încât să scoată în evidenţă expresivitatea corporală, carnaţia egipteană şi pentru a sublinia elementele de epocă.
Accesoriile celor 100 de costume sunt realizate din piele naturală încrustată cu pietre aplicate manual în atelierele operei. Atelierele de butaforie ale Operei timişorene au lucrat zi-lumină vreme de două luni şi jumătate, pentru a executa, cu toate detaliile, ceea ce echipa de creatori a imaginat pentru a imprima autenticitate atmosferei inpirate de civilizaţia antică egipteană.
Rolul titular al spectacolului-eveniment va fi interpretat de soprana Carmen Gurban, invitat pentru a interpreta rolul Radames este bulgarul Kamen Chanev, care a participat şi la premiera din 2005 a producţiei, distribuţia impecabilă a serii fiind întregită de Octavian Vlaicu (Regele), Liliana Mattei Ciucă (Amneris), Alexandru Moisiuc (Ramfis), Kim In Hui (Amonasro), Marius Zaharia (Mesagerul), Mihaela Marcu (Marea preoteasă).
Licenţiată în muzică la Cluj-Napoca din 1989, interpreta rolului titular, soprana Carmen Gurban, deţine numeroase premii internaţionale la importante manifestări de gen: Marele premiu de la Toulouse (1990), Premiul al II-lea la Bilbao (1992), Premiul special al juriului la „Francisco Vinas” la Barcelona (1992), două premii speciale la „Belvedere” la Viena (1993), Premiul al III-lea şi Premiul special al publicului la „Vercelli – Viotti” (1995), Premiul special al Concursului pentru tineri interpreţi de la Roma (1995).
Artista este invitată permanent la toate instituţiile de profil din ţară şi pe cele mai prestigioase scene din Europa, vocea sa parcurgând cu uşurinţă drumul de la fach-ul de coloratură lirică la cel spint, având un registru bogat, colorat, consistent, frumos şi mereu proaspăt, iar impresionantul ei repertoriu cuprinde toate rolurile de operă importante.
Kamen Chanev, tenorul care va interpreta în acest spectacol rolul Radames, s-a născut în Bulgaria și a studiat canto-ul la Conservatorul din Sofia, iar mai apoi la Academia de Muzică din Roma. A obținut Premiul I la Concursul Internațional „Jussi Björling” din Suedia şi a fost invitat pe marile scene ale lumii: Staatsoper Viena, Deutsche Oper și Bayerische Theater München, Opera din Hamburg, Teatro Liceo din Barcelona, Operele din Terracina și Roma, Opera din Amsterdam, Operele din Atlanta și Philadelphia dar și la Opera din Seul, sub baghetele dirijorale ale maeștrilor Lorin Maasel, Nicola Luisotti, Michail Jurowski, Paolo Carigniani.
Aida este un titlu emblematic pentru Opera din Timişoara, fiind chiar prima producţie care s-a montat pe această scenă. Spectacolul în regia Acăi de Barbu s-a jucat vreme de 49 de ani, adică până 15 septembrie 1996, iar costumele acestei producţii istorice pot fi admirate şi astăzi în Muzeul Operei, deschis la toate spectacolele instituţiei. Acel legendar spectacol i-a avut în distribuţie pe Fenia Nicolau, Traian Nicolau, Filomela Piteiu Georgescu, Mihail Dumitrescu, Gogu Vasilescu, Adriana Ciuciu, Geza Pullok sub bagheta dirijorala a lui Gheorghe Pavel. Figuranţi, vreme de jumătate de secol, au fost soldaţi din unităţile timişorene.
Următoarea montare, semnată de regizorul Ion Cojar, l-a avut în distribuţia premierei pe maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei timişorene, alături de Cristiana Popescu în rolul titlular, spectacolul fiind vizionat şi de preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, şi de ministrul de externe al acelui moment, Teodor Meleşcanu.
Aida s-a jucat pe scena Operei timişorene de peste 200 de ori, actuala producţie datând din 21 septembrie 2005. Biletele pentru acest spectacol -eveniment din cadrul Timişoarei Muzicale au tarif maximal de 35 de lei şi se găsesc la Agenţia Operei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!