Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) este parte din reţeaua naţională Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO). România dispune de o reţea modernă de instalaţii de monitorizare la sol a atmosferei terestre care reuneşte centre universitare şi de cercetare de prestigiu: Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara. Reţeaua se fundamentează pe utilizarea unor instalaţii de teledetecţie active şi pasive care au la bază tehnici avansate de optică, spectroscopie şi lasere.
În aceste zile, Europa a fost supusă unor fenomene naturale deosebite datorate unor intruziuni în atmosfera terestră de particule minerale de origine sahariană. Norul de praf a fost generat de furtuna ce a avut loc pe 29 martie 2014 în Sahara, particulele fiind portate de cicloane spre Europa de Vest şi Centrală, apoi spre Europa de Est. Asemenea fenomene au repercursiuni cumulate asupra sănătăţii populaţiei, siguranţei aviaţiei, funcţionării instalaţiilor ce valorifică energia solară şi nu numai! Pot ridica probleme deosebite, alertele fiind semnalate în multe ţări. Fiind în contact direct cu reţeaua internaţională EARLINET, UPT a fost solicitată să monitorizeze aceste fenomene, deoarece urma o intruziune de praf mineral semnificativ în Europa, implicit şi asupra României.
În data de 1 aprilie UPT a furnizat date şi pentru International Civil Aviation Organization în cadrul unui exerciţiu internaţional pentru pregătirea reacţiei aviaţiei în caz de erupţii vulcanice periculoase. România a participat la acest exerciţiu prin ROMATSA, care a primit date de la toate cele patru staţii active din ţară (RADO România).
În acest context, Laboratorul multifuncţional din cadrul Centrului de Cercetare pentru Maşini şi Echipamente Termice, Transporturi şi Combaterea Poluării a întreprins studii preliminare şi a pus în evidenţă stadiile incipiente de evoluţie ale intruziunii de praf la nivelul Timişoarei, respectiv la nivel naţional. S-au pus în evidenţă, la începutul exerciţiului, particule de praf de origine continentală (sahariană) la altitudini cuprinse între 2 şi 5 km, având concentraţii estimate la 40 micrograme/m3. În perioada investigată, au fost observaţi, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-10 km, iar alte formaţiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de 1.5-2 km. În ziua de maxim, s-a identificat un strat de praf la 4-5 km altitudine (concentraţii de până la 60 µg/m3) şi prezenţa unor nori formaţi, la altitudine joasă, care au împiedicat apoi urmărirea fenomenului în detaliu. Astfel, maximul fluxului de particule estimat pentru ziua de vineri după-masa şi sâmbătă, 04-05 aprilie 2014, nu a fost atins, fenomenul fiind mult mai redus faţă de anvergura prognozată de modelele internaţionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!