În 2015 se anunţă festivaluri şi manifestări culturale în general de aproape 2 milioane de euro la Timişoara, iar aici vorbim doar despre contribuţia primăriei la organizarea acestor evenimente. Proiectul de hotărâre privind aprobarea Agendei manifestărilor Casei de Cultură a Municipiului apare pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de vineri, dar unii aleşi au cerut ca votarea să fie amânată. Subiectul a fost discutat la dezbaterea publică organizată miercuri la primărie pe tema bugetului local pe 2015, care urmează de asemenea să fie aprobat. Consilierul Ramona Olteanu a cerut amânarea.
Social-democrata s-a declarat dezamăgită de faptul că „în continuare aruncăm bani pe muzicanţi” şi „chermeze” cu mici în Parcul Rozelor, ori evenimente care nu au impact. În opinia ei, Timişoara seamănă a sat, judecând după manifestările de pe Agenda Culturală, în condiţiile în care aspiră să devină Capitală Culturală Europeană. Olteanu crede că s-ar putea aloca şi mai mult pentru cultură, dar să fie evenimente cu vizibilitate.
„Chiar nu putem să trecem la un alt nivel? Timişoara nu e un sat (…) Sunt evenimente cu vizibilitate zero care se află la a doua, a treia ediţie, nu este posibil să nu existe o notă de fundamentare. Susţinem TIFF-ul, care este evenimentul emblematic al Clujului”, a reclamat consilierul.
Sub semnul întrebării au fost puse şi finanţarea Festivalului Etniilor și a Festivalului Gastronomic, ori a unui festival-concurs de interpretare vocală şi instrumentală la Chişoda – Festivalul „Iosif-Sivu” şi „Cosmin Golban”.
„Sigur, Timişoara nu este un sat, dar este capitala unei regiuni cu un folclor foarte bogat. Festivalul folcloric al Timişoarei, Festivalul Inimilor, este singurul festival care este pe agenda UNESCO. Nu cred că ar fi bine să renunţăm la un asemenea festival… Festivalul Gastronomic este o iniţiativă nou apărută în administraţia Robu (…) Gastronomia face bucuria cetăţenilor, oamenilor, şi alături de cultură nu strică să fie şi un asemenea festival…”, a replicat primarul Nicolae Robu, afirmând că, până una-alta, în 2014 nu a fost oraş în România care să aibă mai multe festivaluri ca Timişoara.
Aleşii i-au spus că problema nu este Festivalul Inimilor, ci alte evenimente mici şi fără impact care beneficiază de finanţare.
„Nu cred că e atât de important să fie multe, ci calitativ să fie bune”, a adăugat Olteanu.
Tot asta a reclamat şi consilierul Simion Moşiu: „Ar trebui să existe un festival de anvergură europeană pentru a fi vizibili”.
Robu a afirmat că există şi evenimente de impact, cum este noul Festival JazzTM, care creşte, sau Festivalul European al Spectacolului Timişoara/ Festivalul Dramaturgiei Românești, iar anul acesta vom avea şi prima ediţie a EXIT la Timişoara – Timişoara International Music Festival. „Vom avea EXIT acum, care va fi de un impact colosal”, crede edilul.
Nemulţumiri sunt şi legate de finanţarea propusă pentru Festivalul PLAI, de 200.000 de lei de la bugetul local. Ramona Olteanu crede că se pot acorda bani de la primărie, dar atunci să scadă preţul biletelor. Reprezentanţii municipalităţii au explicat că primăria suportă mai puţin de jumătate din costuri şi vorbim despre un eveniment de anvergură.
Alţi aleşi, de exemplu Flavius Boncea şi Ştefan Sandu, cred că tema este una falsă, pentru că, dacă facem o comparaţie între cât se plăteşte pentru un astfel de festival în Timişoara şi cât se plăteşte în alte oraşe din străinătate, la noi preţul este mic.
„Prea ne-am obişnuit să avem cultură pe gratis”, a conchis Sandu.
Găsiţi anexată lista evenimentelor propuse pe Agenda Culturală a Timişoarei în 2015!
Alte articole pe aceeași temă:
Aproape 2 milioane de euro din bugetul Timisoarei pentru festivaluri si actiuni culturale
Citiți principiile noastre de moderare aici!