Adesea umilitoare, întotdeauna depinzând de alții. Pentru că în Timișoara tramvaiele nu au rampe de acces, autobuzele, când le au, nu le folosesc, iar trotuarele arată, pe alocuri, ca după bombardament. Când a absolvit Universitatea de Vest, Raluca Popescu a stârnit aplauze, lacrimi și un imens val de admirație, nu doar în mediul studențesc, ci și în comunitatea timișoreană mult mai largă. Mulți dintre cititorii www.tion.ro, citind despre ea, i-au prevăzut o carieră de succes tinerei ambițioase care, în pofida unei extrem de severe dizabilități fizice, a izbutit aproape imposibilul. Raluca a confirmat așteptările, este copreședintele Asociației Ceva de Spus și, împreună cu colegii ei, luptă pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. În județul Timiș există peste 4.000 de persoane cu dizabilități fizice conform staticilor Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și persoanelor Vârstnice, care nu se pot deplasa liber în comunitate.
Dorind să îmbunătățească transportul membrilor săi cu dizabilități și să eficientizeze astfel munca lor, Asociația Ceva de Spus (CDS) începe o campanie…atipică de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui microbuz accesibil. Prima „luptă” se va da cu „arme premium”, la o degustare caritabilă de vinuri.
„Ar fi grozav dacă autobuzele ar avea măcar o rampă pentru cei ca mine” zicea Raluca Popescu în 2010, în filmulețul de conștientizare a publicului privind barierele cu care persoanele cu dizabilități locomotorii se confruntă, clip ce poate fi văzut pe site-ul asociației. De atunci au trecut 3 ani și singurul lucru care s-a schimbat este că Raluca a absolvit facultatea, iar acum este angajată la Asociația „Ceva de Spus” și are de străbătut zilnic ruta din Steaua până în Mehala, cu alternative la mijloacele de transport în comun. Tramvaiele sunt complet inaccesibile, iar în cazul autobuzele noi, deși sunt dotate cu rampă, șoferii nu se obosesc să le coboare când o persoană în scaun rulant așteptă în stație, susține tânăra. Când, pentru o deplasare în afara Timișoarei, a solicitat CFR un vagon accesibil, a fost și mai rău: feroviarii i-au râs în față, căci unicul vagon de acest fel din țară a căzut la testări!
„Deplasarea mea în oraș este imposibilă dacă ni se strică mașina sau dacă este folosită în alte scopuri de către membrii familiei mele. Pe de altă parte, mutarea mea din scaunul rulant în scaunul de mașină necesită un efort fizic imens din partea mamei mele, care mă însoțește în fiecare zi la serviciu. De asemeni, trebuie să călătoresc foarte mult în interes de serviciu atât în țară, cât și în străinătate. Când am cerut vagon accesibil la CFR mi s-a râs în nas, căci singurul vagon din țară a picat la testări. La ultima deplasare la București cu TAROM-ul, la întoarcere mi s-a refuzat îmbarcarea pe motiv că prezint pericol asupra mea și a celorlalți pasageri, deși când am cumpărat biletul am specificat că sunt utilizatoare de scaun rulant”, relatează Raluca Popescu, copreședintele Asociației „Ceva de Spus” .
„Ceva de Spus crește repede, tocmai am fost invitați la Mediaș să ajutăm la înființarea unui grup de autoreprezentanți acolo, iar Raluca și ceilalți colegi ai ei din organizație trebuie să călătorească frecvent pentru a sprijini aceste grupări nou înființate, respectiv pentru a discuta cu autoritățile centrale despre îmbunătățirea situației persoanelor cu dizabilități. Din păcate, accesibilitatea mijloacelor de transport este inexistentă așa că trebuie să găsim soluții proprii pentru a contracara aceste obstacole. Așadar, joi, 21 noiembrie, lansăm o campanie de strângere de fonduri pentru a ridica barierele fizice pentru Raluca și colegii ei. Din păcate însă, în județul Timiș există 4.766 de persoane cu dizabilități fizice conform staticilor Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și persoanelor Vârstnice, care nu se pot bucura de dreptul de a se deplasa liber în comunitate”, precizează Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport a CDS.
„În 20 noiembrie sunt invitată la Consiliul Europei la Bruxelles pentru a susține un workshop despre incluziunea copiilor și tinerilor cu dizabilități. Nefiind zbor direct de la Timișoara, cu escală la București călătoria ar dura 11 ore, ceea ce este foarte greu pentru mine. Am optat pentru un zbor direct de la Budapesta însă deplasarea până acolo este din nou problematică, neexistând mijloace de transport accesibile. Un microbuz accesibil ar rezolva atât probemele noastre din oraș cât și situațiile acestea în care trebuie să călătorim în țară și străinătate” spune Raluca.
Microbuzul accesibilizat de care are nevoie CDS costă în jur de 30.000 de euro. „Știm că nu este puțin și că avem mult de lucru, dar contăm pe comunitatea locală, atât pe firmele din Timișoara prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, cât și pe cetățenii orașului, prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Lansăm această campanie printr-o acțiune caritabilă, o degustare de vinuri premium cu licitație care va avea loc joi, 21 noiembrie, începând cu ora 20:00, la Bibliotheka-Sala de lectură aflată pe str. E. Ungureanu nr.7”, anunță echipa CDS.
Asociația Ceva de Spus s-a făcut remarcată prin campania pentru schimbarea plăcuțelor discriminatorii din Parcul Copiilor și locurile de joacă din Timișoara, dar și prin alte acțiuni de impact în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Citiți principiile noastre de moderare aici!