Practic, proiectul celor de la USR propune crearea unui cadru de dialog între administraţia publică locală, cetățeni, asociaţii, fundaţii și societăți comerciale, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru problemele orașului. Cei de la USR Timiș au început strângerea de semnături pentru ca bugetul participativ să devină realitate și în Timișoara.
Bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 oraşe, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona și presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă.
Pentru ca acest lucru să se întâmple și cetățenii să aibă un cuvânt concret de spus se strâng semnături pentru ca demersul celor de la USR să devină realitate, iar timișorenii să poată decide în privința unor proiecte.
„Am început oficial strângerea de semnături pentru «Timișoara participă» și abia așteptăm să avem acea ședință de CL în care să prezentăm primarului Nicolae Robu și consilierilor locali proiectul nostru, cu sprijinul cetățenilor, și un număr impresionant de semnături în spate. Noi credem în această inițiativă, societatea participativă. Ea ar oferi un imbold societății civile, să se implice în problemele comunității și chiar credem că va accentua dialogul dintre autoritățile locale și comunitate (…) E un proiect al comunității locale, nu este un proiect al nostru. Am avea un instrument foarte puternic, de exemplu, de a construi acele proiecte de zonă, lucruri pe care, în momentul de față, deși la nivel declarativ autoritățile locale și le însușesc, în realitate nu se întâmplă”, a spus Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara.
Cei de la USR au deja 2.000 de semnături, dar vor să strângă 15.000 pentru susținerea acestui proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!