Campania „Timişoara fără gunoaie”, iniţiată de www.tion.ro, continuă, tot mai mulţi cititori semnalându-ne astfel de probleme în oraş.
La fel, şi situaţia din zona Kuncz ne-a fost sesizată de o cititoare, în speranţa că cineva va face curăţenie în cartier şi că se va termina cu gunoaiele, după ce femeia s-a adresat autorităţilor locale. I s-a spus că cei care aruncă ilegal deşeuri trebuie prinşi în timp ce comit fapta şi că dacă prin minune sunt prinşi şi amendaţi oricum nu plătesc, deci situaţia n-are rezolvare…
„M-a bucurat iniţiativa dumneavoastră legată de curăţenia oraşului nostru. Eu de multă vreme încerc să găsesc un ecou pentru problema din zona noastră, Kuncz, dar până acum totul a fost fără vreun rezultat. V-am ataşat câteva poze pentru a vă face o idee despre cum arată unul dintre cartierele (la 10 minute de mers cu maşina de centru) unui oraş ce se doreşte a fi Capitală Culturală Europeană. Pozele nu pot reflecta nici pe departe realitatea, căci odată ajuns printre mormanele de gunoaie, cu greu vei reuşi să scoţi din nări mirosul acela (şi asta pe timp de iarnă). Cu siguranţă vei fi întâmpinat de haite de câini vagabonzi (…) Am reclamat situaţia Poliţiei Locale, Direcţiei de Mediu a primăriei, inclusiv domnului primar, fără a se lua vreo măsură. Cei de la Poliţia Locală mi-au replicat că nu au soluţie, că nu îi pot amenda pe cei ce aruncă gunoiul, doar dacă sunt prinşi în flagrant. Eu nu am înţeles de ce nu este trimisă o patrulă în zonă (mai ales pe timp de iarnă când nu mai sunt palmieri de păzit, deci măcar un echipaj ar putea fi disponibil). De asemenea, mi s-a spus că degeaba sunt date amenzi, pentru că oricum nu vor fi plătite. Păi de ce nu sunt puşi cei ce aruncă gunioul să presteze muncă în folosul comunităţii şi măcar mizeria făcută de ei să o cureţe? Cei de la Direcţia de Mediu a primăriei au spus, în vară, că ştiu situaţia şi că se vor lua măsuri, lucru care bineînţeles că nu s-a întâmplat. Mai mult, după ce am facut sesizarea, am fost sunată de un domn inspector aflat la faţa locului ce constata că într-adevăr există o groapă de gunoi şi un focar de infecţie. Dumnealui îmi spunea de asemenea că nu ştie ce se poate face şi mă îndemna să pasez problema mai departe Poliţiei Locale (…) Iată de ce nu poate decât să ma bucure iniţiativa dvs., deşi rămân foarte sceptică în legătură cu contribuţia efectivă a Poliţiei Locale, când mi s-a spus, după o sesizare în sensul că tocmai am văzut o căruţă cărând gunoaie în drum spre groapă (deci înainte să se petreacă ceva), ba că nu are cine să verifice, ba că dacă ajunge cineva oricum nu va fi nimeni la faţa locului, deci „hoţul neprins negustor cinstit” (exact fraza folosită de reprezentantul Poliţiei Locale)”, ne-a scris Cristina P.
Femeia spune că l-a înştiinţat şi pe primar în legătură cu ceea ce se întâmplă în Kuncz, dar tot degeaba.
„I-am scris şi domnului primar despre problema noastă (pe Facebook), iar dumnealui a fost de acord că este o situaţie inaaceptabilă, dar că va exista un proiect al primăriei în 2014 care speră că va rezolva situţia. Uitându-mă peste lista generoasă de proiecte pe 2014 prezentată de domnul primar, care mai de care mai ambiţioase, nu am găsit nimic concret pentru zona Kuncz. Mai mult, nu înţeleg ce „proiect” ar fi necesar pentru a curăţa o groapă de gunoi şi a soma proprietarul terenului să îşi îngrădească proprietatea. Perspectiva că băieţelul meu de 1 an îşi va petrece copilăria printre munţi de gunoi, iar mersul cu bicicleta pe strada noastă (nesfaltată şi nepietruită, bineînţeles) nu se va întâmpla de frica câinilor vagabonzi, mă îngrozeşte, şi sper că acesta este un prim pas în direcţia cea bună”, a conchis Cristina P.
Vom sesiza la rândul nostru autorităţile şi vă vom ţine la curent cu evoluţia situaţiei.
UPDATE. Reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara spun că urmează să identifice proprietarul terenului din zona Kuncz.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au efectuat anul trecut verificări în mod repetat ca urmare a unor sesizări primite de la un cetățean de pe strada Zefirului – cartierul Kuncz, sesizări care vizau mai multe aspecte legate de abandonarea de deșeuri, dar și arderea acestora. A fost aplicată și o sancțiune contravențională unei persoane depistate în zona respectivă în timp ce abandona deșeuri. Poliția Locală a demarat procedurile de identificare a proprietarului terenului pentru a putea lua măsurile legale în ceea ce privește neîntreținerea și neîngrădirea acestuia”, au precizat oficialii instituţiei.
Reprezentanţii Poliţiei Locale fac apel la cetăţeni ca în cazul în care observă persoane care abandonează deșeuri să anunțe telefonic imediat aceste aspecte – la dispeceratul lor, la 0256/ 968, sau la telefon 0256/ 246.112 – pentru ca persoanele în cauză să fie depistate imediat și sancționate.
„Participarea cetățenilor, implicarea lor și asumarea responsabilității, menționând aici și faptul că multe sesizări fie nu se confirmă fie cei care ne semnează unele aspecte nu doresc să dea alte detalii legate de un anumit caz, sunt foarte importante și pentru noi, deoarece numai împreună putem contribui la a avea un oraș curat și civilizat”, spun cei de la Poliţia Locală.
Şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere, susţine că de-a lungul timpului au mai avut loc acţiuni de salubrizare în cartierul Kuncz, dar că anumite persoane şi-au făcut o îndeletnicire din a strânge gunoaie contra cost, pe care le abandonează pe terenurile pe care le găsesc libere.
Dacă şi dumneavoastră vedeţi astfel de peisaje de pe geamul de la birou, le vedeţi pe stradă, în faţa sau în spatele blocului, sau oriunde altundeva, fotografiaţi-le şi trimiteţi-ne pozele pe adresa redactie@tion.ro sau pe Twitter, folosind hashtag-ul #timisoarafaragunoaie. Noi le vom arăta tuturor şi împreună suntem siguri că vom reuşi să facem o Timişoară fără gunoaie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!