Evenimentul de înmânare a decorației „Nihil Sine Deo” municipiului Timișoara a avut loc joi, 19 octombrie, la Castelul Peleș. Cea care i-a înmânata distincția primarului Dominic Fritz a fost Principesa Margareta.
„Am primit această distincție în numele întregii comunități timișorene cu gratitudine și bucurie. Timișoara este primul oraș onorat cu decorația regală Nihil Sine Deo. Este un semn pentru legătura deosebită pe care o avem cu Casa Regală și valorile sale, dar și o recunoaștere pentru contribuția mai multor generații de timișoreni la destinul european al României”, a declarat primarul Dominic Fritz după ceremonie, potrivit unei informări a instituției.
Decorația regală „Nihil Sine Deo”
Decorația regală „Nihil Sine Deo” a fost instituită la 30 decembrie 2009, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I, fiind ulterior modificată pe 30 decembrie 2017, prin ordinul Principesei Margareta. Aceasta se acordă personalităților notabile din diverse domenii, care „au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc”, dar și ambasadorilor care „au adus un aport incontestabil relaţiilor României cu lumea” sau instituțiilor și organizațiilor dacă au avut o activitate care a respectat „în mod unitar” același criterii. Numărul maxim de beneficiari, inclusiv persoane aflate în viață și instituții, este limitat la 200.
„Pentru a onora comunitatea civică timișoreană, exemplu de loialitate față de valorile democrației, libertății și toleranței, fapt dovedit atât de-a lungul secolelor ca punct focal al culturii bănățene, cât și în trecutul recent prin susținerea ridicării Catedralei municipiului într-o perioadă de deosebite greutăți economice și declanșarea scânteii Revoluției Române și formularea prin consens a programului principial al acesteia. Pentru că mereu timișorenii au primit cu demnitate și iubire pe membrii Familiei Mele, recunoscând importanța legăturii cu tradițiile și principiile Coroanei Române”, scrie, de exemplu, în brevetul decorației acordate Timișoarei.
Potrivit site-ului Asociației Casei Majestății Sale, decorația „Nihil Sine Deo” are următoarele caracteristici:
- Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” este lucrată în bronz suflat cu aur şi în email alb. Ea este formată dintr-un oval cu lungimea de 45 mm şi are în partea de sus coroana regală cu un anou;
- Pe avers se află efigia istorică a Regelui Carol I (aprobată în epocă de suveran personal), cu inscripția circulară „CAROL I, REGE AL ROMÂNIEI”, încadrată cu o bordură de email alb pe care apare jos inscripția circulară ”NIHIL SINE DEO”;
- Pe revers se află stema regală mare a României, cu inscripția „1866-2010”. Atunci când, în anii viitori, se va bate o nouă serie de decorații, ele vor purta inscripția cu anul respectiv, după „1866”;
- Panglica este de culoare roşie, cu două dungi subţiri galben-aurii pe margine şi cu dungi albastre, albe şi negre pe mijloc. La decoraţia pentru bărbaţi, panglica este de formă dreptunghiulară, iar la cea pentru femei, de forma unei funde cu nod;
- Decoraţia se prinde cu ac, precum broşa, la piept, în partea stângă.
Trimite articolul
Xsa mictionez pe casa regala
-
Pai?
-
Mai bine fă-o în sus și cască gura.
Casa Regala a facut un gest regretabil pentru Timisoara prin acordarea acestei distincitii in timpul acestei administrati. Regretabil penrtru Casa Regala, injositor pentru timisoreni.
Duda, duda… a pus capac familiei regale.
Actorașul Duda – mai avem un actoraș la Kiev – a fost infiltrat în familia regală pentru a o distruge din interior.
Misiune îndeplinită. Acum Duda joacă rolul vieții sale dar e la fel de insignifiant ca și fritul parvenit.
Parvenitii si uzurpatorii impreuna pentru un viitor mai bun – pentru ei, evident.
-
Pe la finele liceului, el c.u.r.ta o colega de serie. Ea era pe jumatate poloneza iar preshcolar mersese cu mine la biserica. “El voia sa traiasca pe picior mare” spunea mama ei. Pe atunci, cand viata incepea deja sa se imputa, ni se parea astfel fascinant ca unul dintre noi incearca un drum diferit: acela de actor. Nu stiu cum facea sa obtina doar roluri de figuratie la National, iar noua ne spunea “joc in cutare”. N’a intrat din prima la IATC si nu stiu cum a facut apoi sa intre. Am fost si la Galele amfiteatru ’84, cand a venit cu clasa, am fost si la debut in ’86: “Fluturi, fluturi”, de Aldo Nicolaj, unde juca impreuna cu colega lui, Carmen Tanase – si profa lor, Olga Tudorache. I’am vazut si filmul mediocru in care avea rolul de militian. Retrospectiv, intre ei doi cred ca numai Carmen Tanase a fost aceea cu vocatia de actor – si ca unii dintre noi puteau fi chiar mai buni actori ca el. In sara de 20 decembrie 1989, la Timisoara se murea, el recita la TV cu Ceausescu. Imediat postdecembrist, l’au gasit pe o lista de turnatori. El a negat ca era. De asemeni, mai cred ca mama acelei colege a avut dreptate. Avea el ceva in cap dar nu actoria. Chiulul, probabil. Culmea, fratele mai mic si harnic e realizat ca medic in SUA. Pana la urma, a gasit’o pe fiica regelui, care ii putea fi sora mai mare. Tatal lui nici n’a venit la nunta, ca era comunist antimonarhist convins, prieten cu Iliescu. Recent a fost in vizita Principele Nicolae, copilul care flutura steagul la balcon in ’92 – si pe care Duda nu l’a lasat sa’si vada bunicul muribund. Greu de descifrat caracter in caz ca are, ur^t, chiar infect.