În urmă cu 30 de ani, în ziua de 20 decembrie, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Toată lumea a ieșit atunci în stradă, iar spre Piața Operei de atunci mergeau în coloane muncitorii din fabrici. Forțele de ordine s-au retras, pentru că nu mai puteau face față numărului mare de manifestanți. S-a strigat „Libertate”, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, „Noi suntem poporul”, „Jos Ceaușescu”, chiar în timp ce dictatorul le vorba românilor prin televiziunea de stat. Peste 100.000 de oameni s-au așezat în genunchi în centrul orașului, cu fața spre catedrală, și au rostit Tatăl Nostru.
Revoluționarii au făcut un grup și au urcat în balconul Operei, un simbol al Revoluției din 1989, pentru a transmite revendicările timișorenilor și Proclamația de la Timișoara. Printre ele, demisia lui Ceaușescu, a guvernului, organizarea de alegeri libere ori tragerea la răspundere a celor care au dat ordin să se tragă în oameni.
Ziua de 20 decembrie era declarată zi de importanță locală încă din 2010, iar de anul acesta este oficial Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism. La ora 12 vor suna din nou sirenele, ca în fiecare an, pentru a marca această zi, iar seara, timișorenii sunt invitați să celebreze victoria, în Piața Victoriei. Vor concerta, la Rock pentru Revoluție, trupele Cargo, Phoenix, Pro Musica și Sonatic.
În timpul Revoluției din 1989, la Timișoara au fost ucise 93 de persoane și 373 au fost rănite.
Trimite articolul
X93 de persoane ucise si 373 ranite? Sa va fie rusine ca scrieti asta…jegurile
-
Mai cativa ani si o sa scrie ca nu o murit nimeni: site de comunisti..
alta marie, aceasi palarie