Valoarea totală a proiectului de buget este 2,65 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut, când a fost de 2,52 de miliarde de lei. Acesta prevede atât continuarea unor investiții în curs, dar și demararea unora noi. Reprezentanții primăriei se laudă că, „în ciuda contextului național incert, municipalitatea a echilibrat alocările astfel încât să nu existe riscul sistării investițiilor din motive financiare”.
„Este un buget ambițios în aceste vremuri economice dificile, și tocmai de aceea, accentul îl punem pe dezvoltarea Timișoarei și pe o mai eficientă funcționare a orașului. Cele trei mari priorități ale acestui an sunt clare: investim în infrastructura de mobilitate a orașului cu patru poduri, noi mijloace de transport public și finalizarea pasajului Solventul. În educație, reabilităm complet mai multe școli, asigurând condiții mai bune pentru elevi. În paralel, dezvoltăm infrastructura sportivă cu stadionul nou de pe Buziașului, finalizarea bazei sportive de pe Mircea cel Bătrân și repornirea șantierului sălii polivalente de pe Podeanu. Avem multă treabă și sunt încrezător că Timișoara e pe drumul cel bun”, spune primarul Dominic Fritz.
Vorbind despre „contextul scăderilor impozitelor pentru clădiri nerezidențiale votate deja la sfârșitul anului trecut”, reprezentanții primăriei spun că sunt prevăzute reduceri la capitolul cheltuieli cu personalul în valoare de 42 de milioane de lei. Per total, acestea vor scădea de la 276 milioane de lei la 234 milioane de lei.
Pe partea de venituri, sunt previzionate încasări de 2,35 miliarde de lei. În comparație, anul trecut în bugetul adoptat inițial erau prevăzute venituri de 2,26 miliarde de lei, iar în ultima rectificare – venituri de 2,50 miliarde de lei.
Investițiile finanțate
Pe partea de dezvoltare, vor fi făcute alocări de 1,35 de miliarde lei, suportate atât din bugetul local, cât și din PNRR și finanțări rambursabile. Aproape 35% reprezintă alocări pentru mobilitate: achiziția de noi mijloace de transport și proiecte de infrastructură în derulare – precum pasajul Solventul – sau care vor intra în execuție – precum podurile Solventul și Iuliu Maniu, pasajul Slavici–Polonă și Pasarela Îndrăgostiților.
Alte investiții începute deja, dar care au prevăzute fonduri și în acest an ar fi campusul Lenau, Clinica de Balneologie, blocurile în reabilitare termică și amenajarea bazei sportive de pe strada Mircea cel Bătrân.
Vor intra în execuție regenerarea urbană a zonei Traian, Traseul Revoluției, retehnologizarea rețelei de termoficare, skatepark-ul, precum și sala polivalentă „mică” de pe strada Podeanu – proiect realizat împreună cu Universitatea Politehnică și Consiliul Județean – și mai multe unități de învățământ: Ana Aslan, Gimnazială 1, Henri Coandă, Alimentar, Louis Calderon (școala gimnazială).
Pentru sănătate, dotarea spitalelor are alocată aproape 26 de milioane de lei.
Secțiunea de funcționare are prevăzută suma de 1,3 miliarde lei. Din acești bani vor fi suportate costurile cu transportul public, iluminatul public, termoficarea, curățenie, spațiile verzi, ordinea publică, asistența socială, cultura și sportul.
Mai sunt prevăzuți 90 de milioane de lei pentru reparații străzi și trotuare, în creștere cu 20 de milioane de lei față de anul 2024. Totodată, bugetul propus pentru lucrările de reparații și întreținere școli și grădinițe este de 85 de milioane de lei, în creștere cu 35% față de 2024.
Dezbatere joi
Primăria merge pe „repede înainte” cu votarea bugetului. Proiectul va fi dezbătut cu cetățenii joi, 27 martie, de la ora 17, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.
Înscrierea se face online la adresele consultare@primariatm.ro și primariatm@primariatm.ro, sau fizic la Camera 12 până miercuri, 26 martie, ora 12.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI.
Trimite articolul
XVotez MASIV N.DAN :)))
buget a la fritz…este sub orice critica…buget ca la Resita…..infiorator
Cum poate explica Fritz ca Cluj are buget de 4 miliarde si Timisoara de 2.65 miliarde ?