Timișoara rămâne fără ziare pe domeniul public, în urma unui anunț făcut exact în urmă cu o săptămână de primărie. Reprezentanții instituției de pe C.D. Loga transmiteau, în 16 august, că „un număr de 41 de chioșcuri amplasate fără contract și autorizație pe domeniul public de mai mulți ani și pentru care operatorii lor nu plăteau niciun fel de taxe la bugetul local vor fi ridicate de Primăria Timișoara, costurile de transport și depozitare urmând să fie suportate de firmele care le dețin”.
Planul pare simplu: „după operațiunile de ridicare a acestor chioșcuri, se vor salubriza și repara parcelele pe care acestea au fost amplasate”. Oficialii PMT explicau că au încercat să se înțeleagă cu difuzorii de ziare, cărora le-au cerut încă din primăvară o listă cu amplasamentele ideale și un model unitar de chioșc. Practic, să facă treaba primăriei, pentru că municipalitatea ar fi trebuit să aleagă terenurile pe care să le închirieze și să pregătească un regulament pentru comerțul stradal.
Prioritatea PMT este curățarea domeniului public
„Noi avem un demers mai vast de curățare a domeniului public de lucruri/obiecte care sunt amplasate fără forme legale. Pentru că chioșcurile de presă au un rol social și au o importanță aparte, rolul lor economic e mai puțin important, am încercat să ajungem la o soluție care să răspundă și nevoilor de curățenie și ordine pe domeniul public și să și ajute presa. În spiritul acesta am avut și întâlniri față în față cu ei, și corespondență. Ideea de bază a fost următoarea: obiectele în sine, aceste chioșcuri, noi ne dorim a fi unitare, de o cu totul altă calitate, să răspundă altor deziderate urbanistice. Este o decizie unilaterală a municipiului, dar, pentru că e vorba de chioșcuri de presă, i-am implicat în această decizie și le-am solicitat să vină ei cu propuneri pe care apoi le-ar fi analizat urbaniștii, arhitectul-șef”, ne-a explicat city managerul Matei Creiveanu.
A doua zi de când a anunțat desființarea chioșcurilor, primarul Dominic Fritz, aflat în concediu, semnase deja „dispoziția privind desființarea pe cale administrativă, de pe domeniul public, a chioșcurilor de difuzare și comercializare a presei și cărților”. Totul se întâmplă pe cheltuiala operatorilor, care nu au fost anunțați când vor rămâne fără chioșcuri.
Reprezentanții primăriei spun că prioritatea este curățarea domeniului public. Operațiunea a început în primăvară, când PMT a anunțat că vor dispărea de pe domeniul public și automatele de sifon, lapte sau ouă.
„Din punct de vedere urbanistic și de trafic, nu corespund. Doi la mână: le ocupă fără forme legale, forma legală prin care se poate ocupa domeniul public este licitația. Dar le-am spus să vină cu propuneri de amplasamente care să corespundă cerințelor minimale, noi le luăm și le filtrăm și, în spiritul bunei colaborări, le vom scoate la licitație, cu mențiunea că va putea oricare operator interesat să participe la licitație”, ne-a mai spus Creiveanu.
Timișorenii, trimiși să cumpere ziare de la mall
Numai că cei doi difuzori care dețin cele 41 de chioșcuri de ziare din oraș nu s-au înțeles, iar reprezentanții primăriei spun că prioritatea este curățarea domeniului public. Operatorii de ziare sunt trimiși să-și închirieze spații comerciale, în blocuri sau în malluri.
„Din nou, pricipala prioritate este eliberarea domeniului public de mobilier amplasat ilegal și de obiecte amplasate fără forme legale. În funcție de disponibilitatea logisticii, dispozițiile vor fi aplicate. Soluția: sunt alte spații comerciale, ei trebuie să migreze către spații comerciale construite, mici, că-s de parter de bloc, că-s de alte forme de spații comerciale, sunt câteva puncte de difuzare a presei care nu sunt pe stradă, cred că sunt în malluri și alte galerii comerciale. Vor trebui să migreze către aceste spații civilizate. Aceste spații sunt în chirie la noi toți, fără să plătească chirie. E cineva care s-a înființat pe domeniul public fără să aibă contract”, a mai explicat administratorul public.
Comerț stradal la modul general, dar mai puțin
Timișoara va rămâne fără chioșcuri de ziare pe domeniul public, iar timișorenii care vor dori să-și cumpere un ziar sau o revistă trebuie să se reorienteze. Spre mall sau alte galerii comerciale, pentru că primăria nu prea mai vrea comerț stradal pe domeniul public. Nu renunță de tot la el, dar vor fi extrem de puține amplasamente.
„La modul general va exista comerț stradal, că e vorba de ziare sau alt tip de comerț stradal, dar va fi mult restrâns. Nu va fi numărul de amplasamente care e acum, ne referim la tot comerțul stradal, pentru că, din punct de vedere urbanistic, e o abordare unitară. Vor fi probabil undeva între 5 și 10% dintre amplasamentele care sunt acum. Și procentul este destul de neclar, pentru că sunt foarte multe situații: unele sunt cu forme legale, dar cu contracte expirate, altele sunt amplasate fără nicio formă legală, deci și inventarierea lor e o provocare.
Dar, una peste alta, pentru toate aceste categorii de comercianți, că sunt pleșcavițării sau că sunt comercianți de ziare, soluția principală nu va mai fi amplasarea pe domeniul public. Cu siguranță vom mai avea, dar nu vor mai fi în număr atât de mare”, a mai explicat Matei Creiveanu.
Potrivit aceleiași surse, se lucrează în prezent la nivelul PMT la un regulament de comerț stradal, iar licitația pentru amplasamentele care vor fi curățate acum de difuzorii de ziare ar putea fi lansată „înainte de sfârșitul anului”.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XFoarte bine gandit de catre City managerul Matei Creiveanu ce mai trebuie sa citim si ziare sau reviste.Doar se vede pe viu cum isi bate joc conducerea primariei Timisoara de cei pe care au reusit sai fraiereasca si sa voteze cu ei sau partidul asta USRMuzica asta se canta asa trebuie dansat inca 3 ani.Timisoara va fi depasite de multe comune din tara in ritmul asta
-
Cand a fost ultima data cand ai cumparat un ziar sau o revista?
cRED CA AM SPUS TOT CU AFIRMATIA”OAMENI CRETINI”, SUNT CURIOS CAT DE “CURAT”, VA FI DUPA DEZAMPLASEARA CELOR 41 DE CHIOSCURI, DE PE SUPRAFATA TIMISORII, O PICATURA INTRUN PAHAR CU APA.ALTE PROBLEME LEGATE DE CURATENIE AR TREBUII FACUTE DAR NU SE VEDE PADUREA DE COPACI, IAR PAIUL DIN OCHIUL ALTUIA IL VAD, , BARNA DIN CAPUL LOR NU SI O VAD.DACA ASTA ESTE NEAMT ATUNCI EU SUNT JAPONEZ, DIN PACATE NU GANDESTE CA SI UN GERMAN ADEVARAT, CI MAI DEGRABA CA UN ROMAN,PRINS IN MREJELE POLITICII, SI DORINTEI DE A FII PE PLAC CUI TREBUIE, IN NICI UN CAZ CETATENILOR CE L AU ALES.
Asa dispare si mica biblioteca de la mana oricui, si nu mai sunt fonduri pentru adunatul gunoaielor care au impanzit orasul!
Pai unde ajungem, oameni buni? Azi-maine vor interzice si vanzarea de lubenita pe fostul trotuar, privand o buna parte din populatia orasului de traditiile locurilor din care-au venit incoace…
Pentru fritzi e important ca timisorenii sa nu aiba mijloace de informare privind “activitatea” primarului si a lingailor lui din primarie.
PRIMARIA ATACA MISELESTE! VOR SA DISTRUGA PRESA SCRISA! PRESA SCRISA AR TREBUI SA ATACE PE MASURA, AR TREBUI SA SCRIE DESPRE: CU CE SE OCUPA DL. VICE LASCAU? DE CE NU SE FACE MINIC DEUN AN IN ORAS? DE CE S-AU MASACRAT ARBORII DE PE BOGDANESTILOR? CINE A SEMNAT ORDINUL DE MASACRARE? CAT SE FURA LA BV. SUDULUI SI LA BV LIDIA?
-
Maricica, mai bine rămâneai în Moldova
Catre Fritz Dominic si noua gasca de smecheri de la Primarie: “domeniul public” NU ESTE proprietatea autoritatilor locale! “Domeniul public” este al tuturor cetatenilor, iar autoritatile publice au doar dreptul obligatia de a-l administra. Cu alte cuvinte, de a crea reguli pentru ca acesta sa fie util tuturor!
De acord cu aspectul inestetic al unor chioscuri de ziare, cu faptul ca sunt nelegale. Dar… Ganditi-va un pic la cei care (inca) mai cumpara ziare: sunt oameni in varsta care nu se prea stiu cu tehnica moderna media. Pe de alta parte, pentru unii dintre ei, “mersul dupa ziar” e una din activitatile zilnice pe care inca le mai pot face. Una e sa se deplaseze 10 minute, pina la choiscul “de la colt”, alta e sa trebuiasca sa mearga kilometrii intregi pina la primul centru comencial cu chiosc de ziare.
Nu de alta, dar restul problemelor (mai mai si mai grave) din oras a fost toate rezolvata, nu-i asa? Asta e ultima problema ramasa, cu chioscurile….
-
Eu cred ca nu chioscurile sunt ultima problema,iar daca e domeniu public, atunci sa fie public, nu al trusturilor de presa.Apropo, cand ai primit bon pe un ziar sau ceva cumparat de la chiosc? Aia nu trebuie sa contribuie la impozite, doar noi? Si lasă chestia cu batranii care trebuie sa mearga dupa ziar, ei oricum merg sa isi cumpere rosiile dintr-un colt al Timișoarei si ardeii din alt colt, doar au transportul gratuit. Lasa sa se miste putin 😁
-
Ai dreptate in tot ce spui. As mai adauga ceva: ziarele si revistele depind de cititori, iar vanzarile vor scadea atunci cand cititorii nu mai au de unde sa le cumpere. Presa scrisa si publicarea de carti (pentru ca la acele chioscuri se vand si carti) sunt doua dintre domeniile cele mai amarate din tara asta, iar pierderea vanzarilor dintr-un oras mare se va simti.
Si as mai adauga si ca in orasele din Occident exista pe strada chioscuri de ziare. Nu unul-doua, multe. Daca se doreste un oras ca in Vest se poate lucra la aspectul chioscurilor, dar e aberant sa apari si sa spui ca nu mai doresti decat un foarte mic numar de chioscuri de ziare (daca si alea) pentru ca asa vrei tu, daca tot te-ai facut ispravnic de Timisoara.
In sfarsit, cred ca problema asta a chioscurilor de ziare are impact asupra unui numar suficient de cetateni si de actori economici incat sa se impuna o consultare publica inainte de luarea unei decizii. Cum spui si tu, domeniul public al orasului e administrat in numele nostru, nu conteaza numai dorinta unui primar vremelnic ci si a celorlalti.
-
Corect, domeniul public nu e pentru firme private, pe gratis, deșteptule care ești 😂
-
Cu terasele intinse pe domeniul public nu ai nicio problema, nu? Sau alea sunt de stat? Asa cum pentru terase se plateste o taxa de ocupare a domeniului public au platit si cei cu chioscurile de ziare, iar primaria a incasat si a păpat. Poti citi intreaga poveste in Ziua de Vest, e mai lamuritor decat pe Tion.
-
Vrea ceva ca in Germania dar noi nu suntem Germania si nici nu vrem sa fim, cat mai putine reglementari, cat mai multa libertate.
-
Aveti dreptate , vrei sa traim cum stim noi ca se traieste de foarte multi ani.
aoleo sa vezi cand scot automatele de sifon, lapte sau ouă, o sa fie revolta… adevarul ca intr-un oras sterp ca al nostru cosmeliile astea mai dau putina culoare,as zice ca sunt o mica componenta sociala.. eu cand pot da in judecata primaria pentru toate mizeriile de pe domeniul public?
Nu sunt de acord cu ceea ce a facut noua adiminstratie a orasului. Personal cumpar ziarul Dilema Veche si ma bucur ca il gasesc la un bloc distanta la un chiosc de ziare. Pe langa ziare , doamna sau domnul mai are si o ladita de carti vechi pentru un venit suplimentar , ceea ce am vazut si la alte chioscuri. Propun sa se ofere spatii noi ce pot fi inchiriate pe trotuar iar firma sa poata amplasa chioscuri doar cu anumite specificatii si aspect.
A doua problema este cu piata din spatele scoalii nr. 19 , sunt multi batrani ce vand cateva pungute cu prune , mure , sapun de casa ,etc. . Tot noua administratie a desfintat piata si a facut o mica parcare iar cei ce vand vin in continuare pe langa trotuar si gradina blocului . Cum este posibil sa spui ca ei pot merge in piata Dacia sau 700 ? asa de rau ajungem ? nu mai conteaza bunastarea omului ? acolo este statia 13 de unde vin oameni din mehala si sacalaz , cum ii puteti pune pe batrani sa care totul pana in dacia , 700 sau langa stadion ? Vrem sa traim cum suntem obisnuiti , nu cum ai trait tu in Germania !
Puteți curata în asa mod și pe romii din Timișoara care au pus mana pe centru. Oameni buni, acest oraș a ajuns intr o degradare absolută. Nustiu de unde tot vin acești țigani și vumpara imobile în centru orașului, dar chiar nu ee poate face nimic în acest sens. Aștept sa vad la anu zona Traian schimbataasa cum ni s a promis, vreți sa va spun ce se va face??? Nimic, chiar nimic.
Dragi concitadini, serviti ce ati comandat.
Inca 3 ani papati Sfritz pe paine.
Sa va saturati de usr si de minciunile lor, de impostura, incompetenta si aventurism. Toate pe fondul unei praduiri cum n-a mai fost in primarie.
Hai, Pofta Buna !
Decizia e cirectă, deși informarea publica e de nota 4…la fel și CONSULTAREA PUBLICĂ, deși obligatorie prin lege
Asta nu este ok ce s-a facut. In Viena peste tot sunt chioscuri cu ziare si cu hotdoguri. Terminati cu monopolul fiindca oricum nu cumpara nimeni de la Mall produse. Sunt scumpe si de proasta calitate. Oamenii destepti merg la Szeged sau in Austria pentru haine, iar intelectualii isi comanda de pe internet.