„Săptămâna trecută, inclusiv în centrul oraşului, era o mizerie de nedescris. Timişoara este un oraş foarte frumos, dar şi foarte murdar. Nu ştiu pe cine să critic. Am evitat să critic, am considerat că ştim să ne facem treaba. Astăzi avem noroc că a îngheţat, dar să vedeţi ce va fi mâine sau poimâine. Nu am înţeles de ce Primăria Timişoara nu scoate maşinile de salubritate măcar să spele drumurile. Mijloacele de transport în comun sunt murdare până la geam. Vă daţi seama că acel praf îl inhalăm noi? Să scoată Primăria Timişoara maşinile de spălat strada! Noi dăm vina pe constructori că intră cu camioanele murdare în Timişoara, dar trebuie şi Primăria Timişoara să se mai implice. Toată această mâzgă se transformă în praf pe care noi îl vom inhala”, a afirmat în timpul şedinţei Mircea Băcală.
El le-a cerut reprezentanţilor Primăriei Timişoara să facă eforturi pentru a curăţa oraşul de praf.
„Vine o vară fără ploi. Ceea ce înseamnă un efort pentru Primăria Timişoara de a spăla. Tot oraşul, nu numai o parte a oraşului, este în acest stadiu. Nu avem loc curat în Timişoara, un drum curat nu avem. Vreau să văd că se curăţă acest oraş. Să facem un efort pentru că de ploaie nu o să avem parte. Încercaţi, dacă timpul vă permite, să spălaţi drumurile”, spune prefectul Mircea Băcală.
La rândul lor, inspectorii Gărzii de Mediu Timiş susţin că o parte din problema prafului în Timişoara vine şi de la drumurile neamenajate.
„Am constatat că sunt drumuri de acces pe drumurile publice neamenajate. E clar că nu pot fi toate amenajate, dar cel puţin să fie monitorizare sau să fie un indicator de interdicţie a traficului greu ori o rampă de spălare. Nu trebuie să avem antrenat noroiul, pământul în tot oraşul. Aleea Viilor din spate de la Piaţa Mehala, Calea Bogdăneştilor – parcare neamenajată.Probleme sunt şi în localităţile limitrofe. Pe Calea Lipovei, drumul spre Dumbrăviţa, avem zonă verde şi nu există restricţionarea autovehiculelor pe spaţiul verde – DJ 691. La ieşire din Timişoara pe Calea Torontalului modernizarea este în regulă, dar a rămas o porţiune neamenajată”, a spus Marian Eperieş, inspector principal la Garda de Mediu Timiş.
Mai îngrijorătoare sunt statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Timiş din care reiese că mortalitatea cauzată de bronşita cronică este în creştere, în tot judeţul, nu numai în Timişoara. Între timp, Comisia Europeană ameninţă România cu amenzi de sute de mii de euro pe zi din cauza nerespectării normelor de poluare, printre oraşele care înregistrează depăşiri frecvente ale valorilor limită fiind şi Timişoara.
Santierele din Timisoara care nu respecta normele de mediu vor fi inchise
S-a ales praful de Planul de gestionare a calitatii aerului din Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!