Reprezentanții Prefecturii Timiș transmit că nu se știe ce se va întâmpla la Timișoara, pentru că societatea de termoficare a orașului își termină stocurile luni, iar furnizorii vor bani în avans pentru a livra în continuare gaz sau cărbune. Primăria a cerut sume din fondul de rezervă al guvernului.
„Conform datelor Colterm, există stocuri de cărbune și gaze doar până luni, iar furnizorii nu vor să livreze decât cu plata în avans, din cauza datoriilor companiei. În acest context, Instituția Prefectului a transmis vineri un proiect de hotărâre de guvern, la solicitarea Primăriei Municipiului Timișoara, pentru a se atribui sume din fondul de rezervă al Guvernului pentru sprijinirea Colterm, astfel încât să nu se ajungă la sistarea alimentării cu agent termic la nivelul Timișoarei”, transmite Prefectura Timiș.
S-a reunit Comitetul pentru Situații de Urgență
Ministrul Marcel Vela a cerut prefectului de Timiș să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a se identifica o soluție, „astfel încât timișorenii să nu rămână de marți fără încălzire și apă caldă”.
„Viceprimarul Timișoarei, domnul Ruben Lațcău, a afirmat că s-au plătit o parte din datorii către Complexul Energetic Oltenia pentru a se continua alimentarea cu cărbune, fiind în curs se contractare încă doi furnizori care să aprovizioneze Colterm cu cărbune. Totodată, prefectul Liliana Oneț a anunțat că, în această dimineață (sâmbătă – n.r.), a avut o discuție cu domnul Virgil Popescu, ministrul Economiei, pentru a se găsi o soluție de sprijinire a Colterm. Ministrul Economiei purtat o discuție cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia care au acceptat să sprijine, în continuare, Colterm, dar cu condiția plății sumelor eșalonate în continuare. Problema cea mai mare este la aprovizionarea cu gaze, având în vedere faptul că furnizorul acceptă livrarea doar cu plata în avans”, mai transmite Prefectura Timiș.
Reprezentantul guvernului în teritoriu mai spune că a rugat conducerea primăriei să continue discuțiile cu E.ON Gaz, în încercarea de a găsi o soluție pentru furnizarea în continuare de gaze către Colterm.
Nu este prima dată când E.ON amenință că oprește robinetul. În trecut s-a și întâmplat acest lucru. Vă reamintim, primarul Dominic Fritz a anunțat încă de acum trei săptămâni că a cerut ajutorul guvernului pentru a ajuta Colterm să treacă cu bine peste această iarnă.
TION a încercat să ia legătura cu reprezentanții Primăriei Timișoara, dar până în acest moment aceștia nu au putut fi contactați.
UPDATE. Colterm: Nu vom ajunge în situația Bucureștiului, sunt șanse ridicate să încheiem contract pe o lună cu E.ON
Timișorenii nu vor trece prin ceea ce trec bucureștenii, crede șeful Colterm, Emil Șerpe. Directorul companiei de termoficare spune că se negociază de zor cu E.ON Gaz semnarea unui contract cu o durată de o lună.
Situația este cunoscută de mai multe săptămâni, dar intervenția prefectului de Timiș a venit fix în ziua în care PNL, USR PLUS și UDMR au început negocierile pentru formarea noului guvern. De altfel, conducerea Colterm ne declara încă din luna octombrie că are stoc pentru a livra căldură și apă caldă timișorenilor până în luna decembrie a acestui an. Detalii, AICI!
„Suntem în contact permanent cu E.ON. În fiecare zi discutăm de două sau de trei ori. Șansele sunt ridicate să încheiem un contract pe o lună, până în ianuarie, să trecem cu bine sărbătorile. Din cauza datoriilor istorice și din cauza relațiilor cu primăria, nu prea au încredere în noi. Căutăm o formă de garantare”, ne-a explicat Șerpe.
Conducerea Colterm vrea să garanteze cu subvenția pe care o primește de la primărie, care ar fi suficientă, dar cei de la E.ON nu sunt foarte încântați de propunere.
„Noi am propus inițial un contract până la final de sezon, garantând cu subvenția primită de la primărie. Din păcate, pentru E.ON nu reprezintă o garanție certă subvenția primită de la Municipiul Timișoara, care ne-ar acoperi facturile pe tot sezonul. Discutăm direct cu directorul general E.ON România să găsim soluții pentru încheierea contractului”, ne-a mai spus directorul companiei de termoficare.
În cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență, șeful Colterm a vorbit și despre alte oferte de la furnizori de gaz, care sunt însă mult prea mari pentru a fi luate în considerare de companie.
Colterm are datorii de aproape 80 de milioane de lei către E.ON Gaz, din care 50 de milioane sunt datorii istorice. Totul a început în 2016, spune Emil Șerpe, când primăria n-a putut onora subvenția.
„Datorii, în momentul de față, sunt undeva în jur de 50 de milioane de lei, plus penalități. Sunt datorii istorice. Ele vin cam din 2016, când din cauza unor probleme am funcționat fără subvenție. Iar penalitățile au ajuns undeva cam la jumătate din această sumă. Eu cred că vom avea un contract de furnizare și nu vom ajunge în situația Bucureștiului”, a explicat Șerpe pentru TION.
Potrivit acestuia, E.ON cere, din octombrie, plata în avans pentru gazul livrat. Colterm a făcut față în lunile de toamnă, dar consumul de gaz crește din decembrie. Compania de termoficare ar avea nevoie de 700.000 de lei în fiecare zi pentru gazul livrat de E.ON de la jumătatea lunii decembrie până la finele lunii ianuarie.
UPDATE 2. Reacția primarului Timișoarei: Gaura neagră Colterm a fost lăsată să crească de prea mult timp, avem soluții și ele pot fi puse în aplicare
Aflat în București, unde negociază alături de colegii din USR PLUS noul guvern cu PNL și UDMR, primarul Dominic Fritz transmite că nu a primit niciun răspuns de guvern la sprijinul pe care l-a cerut în urmă cu trei săptămâni. Spune însă că „gaura neagră Colterm a fost lăsată să crească de prea mult timp” și că nu mai poate continua așa.
Potrivit edilului-șef, 50.000 de timișoreni mai sunt abonați la compania de termoficare, care furnizează căldură și pentru aproape toate instituțiile din oraș, inclusiv spitalele din prima linie Covid-19.
„Alții nu sunt clienți, dar o bună parte din contribuțiile lor la buget local se duc spre compania locală de termoficare. Nu mi-am dorit să aduc în discuție «greaua moștenire». Realitatea este că, din prima zi de primărie, am plătit mai bine de 10% din încasări către Colterm pentru plata unor datorii uriașe, penalități, facturi la zi ori în avans pentru gaz și cărbune. Totul ca să nu se oprească căldură și apă caldă.
Doar anul acesta Primăria Timișoara a plătit 82 milioane lei pentru Colterm. Dotările și echipamentele pentru spitalele timișorene ne-au costat 35 de milioane de lei în 2020. Cu 82 de milioane de lei am fi putut dubla volumul de achiziții de dotări și echipamente pentru spitale. Sau am fi putut construi o sală polivalentă cu 5.000 de locuri. Sau 20.000 metri pătrați de locuințe pentru Timișoara. Puteam moderniza complet fie Iosefin, fie Fabric, zona istorică. Dar nu vom putea folosi acești bani pentru comunitate nici în 2021, din cauza datoriilor istorice ale Colterm”, explică Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei susține că există soluții și că noua administrație a început deja discuțiile cu Banca Mondială, cu furnizorii, creditorii Colterm, dar și cu ANAF și mai mulți specialiști financiari.
„Adevărul este că gaura neagră COLTERM a fost lăsată să crească de mult prea mult timp. Această situație nu mai poate continua. Am început discuții, care se află într-un stadiu avansat, cu Banca Mondială, cu furnizorii și creditorii COLTERM, cu ANAF și cu mai mulți specialiști financiari pentru redresarea companiei, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.
Avem soluții și ele pot fi puse în aplicare dacă există bună-credință la Guvern și în rândul consilierilor locali ai Timișoarei, care sunt și membri în Adunarea Generală a Colterm. Bună-credință și capacitatea de a privi o problemă nu din perspectiva partidului, ci a interesului public. Politizarea problemei «Colterm» nu face decât rău timișorenilor”, a conchis primarul Timișoarei.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSlaba miscare din 27 septembrie incoace. Ma asteptam la mult mai mult de la primarul asta neamt. Pasajul Solventul, poduri noi, parcari noi, inelul 4 de centura…Nu am auzit nimic de ele si acusi sunt 3 luni de la alegeri. Fritz asta nici ce sa bage pe foc acum iarna nu are…
-
Ioane, Ioane…abia din 20 si ceva octombrie a preluat functia daca nu gresesc. Nici macar 2 luni nu sunt. Poate ai uitat si de intarzierea cauzata, probabil de oameni din partidul tau. Sau tu esti psdist?
-
Adevărul e că mama proștilor rămâne mereu gravidă. Și uite, ai apărut tu. Dacă numeri zilele de când a fost INVESTIT noul primar, cred că aduni o lună. Ia pune-i o întrebare robului, unde sunt promisiunile de acum 8ani?
-
Revendici cumva ‘paternitatea’ lor ?
-
-
Sper că ești sarcastic. Când te întorci la lucru după un concediu de două săptămâni ai nevoie de câteva zile să procesezi toate informațiile stării actuale înainte să îți reiei atribuțiile. Aici mă refer la un angajat fără sau cu o mână de subalterni. Imaginează-ți că preiei un post nou, într-o cu totul altă firmă, cu alt profil, alt domeniu, și cu mii de subalterni. Trebuie să-ți creezi o echipă, să faci un audit intern șamd. Vrei să ne spui că tu ai pocni din degete și după o săptămână ai fi în stare să înțelegi situația pe deplin ? Un “simplu spital” cu 2000 de angajați, medical și auxiliar, necesită o lună pentru a putea fi preluat eficient. Păstrând proporțiile, și noul primar are nevoie de puțin timp. Acel “puțin timp” este relativ. Administrarea unui oraș are o cu totul altă inerție decât îți imaginezi tu. Realistic ar fi să se vadă niște modificări în primele două, maxim trei semestre de la schimbarea administrației. Asta depinde bineînțeles și de situația visteriei.
Ai nevoie de cel puțin o lună doar să îți formezi o idee asupra situației.PS: un gospodar bun își pregătește lemnele pentru iarnă încă din vară. Gândește-te puțin la această vorbă din bătrâni.
Hai USR, hai Samuiel Fritz si rezolva problema, ca Robulache si-a batut joc de tot! Voi sigur puteti ca de aia v-am votat!
Demisia Sarpe! Din cauza managementului tau defectuos nu au incredere. Inainte sa iti dea Robu caciula asta prea mare, probabil singurul lucru pa care l-ai condus a fost masina. Rusine!
-
Lasă că dacă era Robulik la primărie acum era apa fiarta la calorifere. Au ajuns fritz si Nicușor primari de câteva săptămâni și lumea e revoltata, de parcă ei au adus termoficarea in halul asta
-
Pai normal, in capul lor in cele 6 saptamani de cand a inceput, Fritz trebuia sa schimbe toata reteaua ce nu s-a schimbat de zeci de ani. Atat pot, nu ai ce sa le ceri mai mult ..
-
Moise, daca citeai comentariul meu observai ca nu am adus niciun repros administratiei Fritz.
In cazul in care nu esti suficient de documentat, iti transmit ca Serpe a fost managerul companiei in ultimii ani, ani in care compania a fost condusa dezastruos.
In cazul in care nu ma crezi, poti verifica pe site-ul colterm rapoartele financiare ale companiei.Citim si poate gandim critic putin inainte de a posta, Moise?
-
Băi pantof găurit, nu-i vorba de rețeaua de termoficare aici ci de distribuția căldurii și a apei calde.
Nici nu întelegi ce citești într-un articol.
-
Fritz este de vina !!!! sa vedem cat este de competent
-
-
stiau în ce se baga. acum se plâng că mostenirea. nu e corect
-
Las’ca merge si asa…
Din pacate noi cetatenii avem de patimit pentru jocurile lor politice.
Ionut Nasleu ar fi gasit o solutie, nu ne-ar fi lasat sa stam in frig.
-
Dacă ați fi plătit destul, sigur găsea o soluție, înțelegi ideea? 😉
Tot o ardeți cu “timișorenii încă racordați la sistemul centralizat”!
Bănuiesc că sunt mai mulți decât cei cu centrale, iar dacă UE va obliga trecerea la sistemul centralizat, sa vedem ce fac cei cu centrale. Din start, ar fi trebuit sa fie modernizate punctele termice și interzise centralele în blocurile vechi, unde din cauza debransarilor și a neredimenaionarii instalațiilor, s-au produs perturbări în furnizare. Cei cu centrala, dacă ar. Menține o temperatura constanta de 22-24 de grade 24 de ore încontinuu, ar avea apa calda gratuit, față de cât plătesc cei racordați la rețea. Din păcate cei cu centrale stau în frigziua, pornesc centralele noaptea și se caută de igrasie (cei mai mulți). Condensul își face treaba…
In caz de oprire a furnizării, populația ar trebui sa iasă în stradă. Astfel de chestii le anunți din timp ca populația sa poată lua masuri din vreme pentru iarna ce urmează,altfel,este o dovada de prost management, desconsiderat și bătaie de joc la adresa plătitorilor de impozite.
-
Da problema sistemelor centralizate este veche de 30 de ani ….in primul rand sunt paguboase de la nivel de conducere pana la infrastructura.In Tm sunt cam 80 de km de retea primara din care schimbata doar vreo 15 km plus retele secundare.Colterm ptoduce iarna pe carbune adica polueza la greu si de aia tre sa plateasca certificate verzi de mil de euro anual,Asa UE nu interzice nicio centrala …dar Adreane interzic subventia directa pe gigacalorie ,se considera ajutor de stat ..ce te faci dai 489 ron pe giga?adica aproape dublu?la gaz e piata libera nu se dau subventii..UE accepta doar subventii targhetate social.Ue mai cere imperativ defalcarea costurilor prin contoare repartitoare de caldura si apa calda .Pentru ambele prb era termen mai 2018 termen limita mai 2021
-
Adrian, UE poate obliga mai intai autoritatile sa creeze infrastructura care sa produca caldura din energie provenita din surse sustenabile. Carbunele nu e sursa sustenabila, iar gazul… e identic cu cel folosit de cei care au centrala. Deci cum ramane?
-
Lăsați-l pe adrean în pace, el știe doar ca robu bun și UE rău… Fritz și mai rău. Arata îl duce capul
-
-
Doamne ce aberații am putut citi. M am mutat într un bloc în care toți erau debranșați de la sistemul central. Mi am pus centrala, țin 24 grade permanent, pe Hold, și plătesc maxim in o luna de iarna la gaz vreo 250 lei. 3 camere.
Nu neg ca or fi și moși nostalgici frigului, dar majoritatea nu cred ca sta în frig. -
Adrian cunosti cumva ca cetățenii timișoreni care se încălzesc cu lemne si gaze iti subventioneaza căldură pe care o primesti tu de la Colterm.?Daca nu ai stiut pînă acum sunt bucuros sa ti-l aduc la cunostinta.Astept acum un nou comentariu de la tine.
-
Nu-ți face griji, nu ne va obliga nimeni sa trecem pe sistemul centralizat. E o vrăjeală marca PSD. Tonică abia a apucat să o promoveze.
Bine era dacă se dădea voie la debranșarea tuturor blocurilor, se puteau face centrale de bloc, precum in Germania. Și nu mai plăteam tot felul de pierderi. -
Adriane, ai uitat să-i acuzi de vampirism caloric pe ăia cu centrale.
Între timp, eu dau un sac de bani pe căldură și apă caldă (rece după miezul nopții că na, așa e la “stat”) și urmăres plin de curiozitate știrile să văd dacă o să mă încălzesc iar cu aragazul ca pe vremea Plumbuitului, în timp ce ăia cu centrale stau bine mersi la căldură pe bani mai puțini.
Fiind hater cu suflet de câine, nu mă încălzește deloc faptul că angajații Colterm își iau în continuare salariile. Apropo, primă de Crăciun, ceva, primiți?
Mostenirea liberala ,ce mai , e colosala ! Fricky,stai pe acasa si ocupa-te de problemele Timisoarei care nu-s putine, lasa -l Bucurestiul si consultarile ( o cacialma) pentru Guvern si Televiziunile, ca oricum nu te baga nimeni in seama. Guvernul e cel stabilit de Johannis o sa-l vezi cand se intoarce de la Bruxelles cu valiza plina cu bani de la Mutti sau Tante Merkel. Daca timisorenii raman fara caldura si apa calda ati belit-o si nu mai apucati Colinda’ si Plugusoru’!
DA, PALARIA PARE PREA MARE PT FRITZ .
IAR IDEILE EMANATE IN SCURTA PERIOADA DE LA INVESTIRE INDICA O VIZIUNE CENUSIE ( DE EX DESFIINTAREA ZOO IN LOC DE REABILITARE , PLEDOARIA PENTRU CARANTINAREA TIMISOAREI , DESFIINTAREA LUMINILOR DE CRACIUN DIN CENTRU ETC.) . ACEST COMPORTAMENT NU ARE LEGATURA CU TIMISOARA !!!!
-
Draga Radu, Zoo s-a inchis tocmai pentru reabilitare, carantina nu stiu de ce o vezi ca fiind asa o nasoleala, ca uite ca altfel spitalele tot pline sunt, iar luminile de Craciun au fost mutate in cartiere; Timisoara nu e doar Centrul; cenusie e mintea ta…
Sa ne traiasca Mitzishoara cu Dominic Fritz primar.
Mai avem un neamt presedinte, si uite ce bine ne merge.
Pentru noi, timisorenii adevarati, ne ramane sa ne rugam!
-
Să știi stimabile,că Timișoara a înflorit datorită foștilor primari,care nu erau români,iar țara s-a dezvoltat sub un rege străin.Îmi pare rău că trebuie să o spun,dar ne batem cu pumnul în piept și ne asumăm merite care nu sunt ale noastre.
-
Aceasta informatie este foarte falsa. Va invit sa cititi statisticile economice oficiale din 1870 la zi si veti descoperi cu surprindere o totala alta situatie. Sperand ca sunteti in stare sa faceti asta…
-
Am niste emotii grozave,oare ne va aproba Coltermul debransarea,sau vom ramane clienti fara voie,bransati la niste tevi prin care circula doar sobolanii?Daca nu vor sa renunte la niste clienti care platesc la zi si nu au nevoie de niciun serviciu la schimb?Ramanem clienti pe veci,chiar daca firma nu mai are activitate,nici macar activitatea de a aproba debransarile?
Sa se recupereze toate primele “generoase” incasate de angajatii Colterm in ultimii 8 ani, incepand cu conducerea, si vor fi bani de carbune si gaze.
Colterm trebuie desfintat sau pompat milioane de euro in ultimii ani in aceasta societate falimentara . Stau fortat client la societatra asta ca nu am voie sa ma debransez ca nu este nimeni debransat din bloc . Daca nu mai dau caldura si nu respecta contractul ce obligatie mai am eu fata de ei ? O mizerie Colterm si toti sefi de acolo
o sa plangeti dupa ROBU BA
-
Poti sa plangi tu pentru noi, sa nu aruncam degeaba lacrimi? Sau zici ca plangem pentru datoriile de zeci de milioane ce le-a lasat in urma?
COLTERM = Faliment
De mult (20-30 de ani) trebuiau gasite alternative la “mamutul” care inghite bani publici, acumuleaza datorii, plateste salarii si prime sefilor care au “condus” Coltermul.
Erau bani europeni pentru inlocuirea vechilor sisteme de incalzire si gasirea de solutii alternative de caldura si apa calda…
Dar cine sa faca asta pentru ca de acolo nu se prea poate delapida vreun banut pentru buzunarele oamenlior de partid sau pentru conturile directe ale partidelor.
In schimb din banul public, cu placere.
Sa ne spuna dnul Serpe,”seful” Colterm, daca e asa de deschis cu dezvaluirile, daca a a avut prime in ultimele 12 luni de zile, sau poate vreo deplasare in interes de serviciu, desigur, in concordanta cu indicii de performanta avuti.
Dnule Fritz, mai cu hotarare, aveti in spate votul atator timisoreni.
Nu irositi acest capital imens.
HAI LA TREABA !
ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !
Lăsați ca îl trezeste Fritz pe vicele penal la 3 noaptea și rezolva situația!… Nu asa a spus?!…. Sa nu se fi făcut încă ora 3?
Micul penal nu are măsura penibilului, altfel ar fi înțeles ca nu ai cum sa accepti/dorești asa o funcție dacă tu nu ai fost instare sa realizezi nimic în viata ta profesionala. Sa treci de la a te preface ca conduci o mane de absolvenți la a conduce un oraș e cale lunga. Va spun ca nu are cum!… Și îl cunosc. E o nulitate ce da mult din gura; prost și fără rost!
L-ați votat pe neamț, și in 2 luni a făcut datorii de 80 de milioane! Incredibil câtă incompetență! În 4 ani face totul praf!
-
bai ce troll esti 🙂
Si care e problema, ati tolerat atatia ani la rand niste infractori alde robu, va comportati in public si in trafic la fel, acum rabdati fara caldura, oras si tara de lumea a 3-a.
Asta nu ii problema grava , problema grava sunt functiile care trebuie impartite intre PNL si USR ….
Ceva normal in tara asta,se schimba primaru,si el incearca sa salveze ce a lasat Robuletu,
Prostia face pojghita in prima luna. Povesti ieftine, un proiect real nu exista. Jalnic primar! Se lauda in campanie ca vine cu proiecte dar nimic.
cei ce o ard cu centralele de apartament nu sunt ok, sunt poluante…..
voi nu ardeti gaz in casa la aragaz? nu va poluati singuri practic? gazul ars de la centrala e tot ala pe care il ardeti voi in casa la aragaz.
daca se interzic centralele pe gaz imi pun centrala pe curent si tot nu ma leg la sistemul centralizat :)))
-
Centralele nu trebuiau niciodată aprobate fără să aibe evacuare deasupra acoperișului. Asta ar fi prima mare problemă.
Pai fii si tu de buna redinta domn Primar si da functiLE de vice la PNL …..altfel nu stiu cat meriti sa fii ajutat.
Vad ca cel putin 80% din comentarii la acest articol sunt comentarii politice si nu pe subiect iar acele cateva comentarii pe subiect n-au fost intelese mai deloc de cei obsedati politic.
Vad ca nimeni nu-si aduce aminte de discutiile din CL Timisoara in primii ani de dupa revolutie (cred ca pe timpul lui Oancea) cand aveam in fata doua variante legate de furnizarea caldurii si a apei calde in Timisoara. Si anume:
– continuarea investitiilor in Cet Sud care la vremea aia erau facute in procent aproximativ de 50 %
– sau refacerea punctelor termice din oras in centrale termice de cartier precum au fost pana la un moment dat si care au fost foarte eficiente din cauza distantei scurte intre centrala de cartier (producator de energie) si consumator (blocurile din vecinatatea centralei).
Dupa discutii puternice din CL de pro si contra “au castigat” cei care sustineau ca trebuie cintinuat cu investitii in Cet Sud caci altfel banii bagati pana atunci inca din perioada comunista ar fi fost bani aruncati, rispiti…
Acela a fost momentul care ne-a dus pe un drum gresit iata de circa 30 de ani de zile.
S-a dovedit ca silutia tehnica aleasa atunci nu a fost una corecta economic si dovada sta in faptul ca desi Coltermul a beneficiat in toti acesti ani de sume masive atat direct cat si indirect prin subventii, nu a ajuns pe bilant pozitiv ci din contra acesta tot coboara, pierderile fiind uriase de la an la an, in crestere accelerata.
Si cand te gandesti ca urmeaza inlocuirea tevilor dintre Cet Sud si oras, tevi cu diametru de circa 1 m pe distanta de cativa km, lucrare care costa cateva 10 de milioane de euro. Deci alte datorii acumulate de Colterm care in final vor fi platite de populatie din bugetul local.
Cu alte cuvinte Coltermul nu are nici un viitor deci trebuie inchis si desfiintat.
Dar ce punem in loc? Centralele de apartament de departe nu sunt nici ele o solutie viabila. Tevile de gaz de prin oras sunt calculate pentru consumuri se aragaze si nu de centrale ori daca toti timisorenii isi pun centrale, nu va fi gaz suficient prin tevi subdimensionate.
Cet Sud pe de o parte si centralele de apartament pe de cealalta parte sunt cele doua extreme ori se stie ca extremele in general nu sunt sanatoase.
De aceea solutiile corecte constau in centrale de cartiere, acele puncte termice existente sa fie transformate in centrale termice sau in cel mai rau caz construite centrale de bloc mai ales la blocurile noi.
Dar putem observa ca multe blocuri noi si altele in constructie sunt prevazute cu centrale de apartament. Dupa mine este o grava eroare pe care doar statul o poate indrepta prin lege. Si asta daca am avea niste parlamentaei responsabili si nu populisti.
Dipa cum vedeti postarea mea nu este una politica ci una tehnica. Numai o minte obsedata ma poate cataloga ca fan Robu, Fritz sau ca pesedist…
-
Singura solutie viabila o reprezinta incalzirea centralizata , cu pompe de caldura ce folosesc energia electrica , randament 100% , poluare 0 , recomandata de UE si utilizata in marile metropole europene . Se impune o negociere a autoritatilor cu distribuitorii de energie electrica , in folosul cetatenilor,facilitati la pret pentru furnizare caldura si subventionare partiala pentru defavorizati .
-
O precizare: mu exista pe Glob transformari energetice cu randament, sau transfer energetic cu eficienta 100% (teoretic in sisteme adiabatice perfect izolate,practic imposibil) cu atat mai mult in cazul pompelor de caldura,indiferent de sursa de energie utilizata sau vehiculata.Rog sa va edificati si accept consultatii dar nu ineptii! Mai studiati.
-
-
Pretene, maresti volumul de gas pompat sa compensezi pierderile generate de centrale.
-
Prietene, volum marit la gaze inseamna tevi mai groase in diametru. Intocmai cum s-au schimbat pe casa scarilor vechile tevi pentru aragaze cu coloane mai noi mai groase pentru centrale de apartament, asa vor trebui schimbate si tevile de gaz subterane din oras. Ori asta inseamna alte investitii pe care tot cei cu centrale de apartament le vor plati odata cu gazul…
-
Prietene, tu ai impresia ca grosimea peretilor este subdimensionata sau dimensionata la limita? Standardul rusesco romanesc era sa fie mai mult decat trebuie. iti zic eu, pompeaza mai mult si unde trebuie, mareste grosimea, desi, mira- m- as sa fie cu adevarat nevoie.
-
Mai mult conteaza istetimea decat marimea si grosimea,,dar daca n-ai nicideuna…vorba aceea ,de unde nu-i nici dumnezeu nu cere1
-
-
-
Am citit in articol ca se doreste accesarea fondurilor de rezerva. In loc sa se sprijine Colterm, mai bine sa se foloseasca pentru a monta centrale la nivel de apartament / bloc / complex. Altfel, problema va veni din nou si la anul.