În fiecare an, Institutul Internaţional de Teatru invită o personalitate culturală să adreseze lumii un Mesaj de Ziua Mondială a Teatrului. În 2013, autorul Mesajului Internaţional este laureatul Nobel Dario Fo, actor, director de teatru, compozitor şi, mai cu seamă, scriitor de geniu. “În urmă cu mult timp, Puterea a rezolvat problema intoleranţei faţă de actorii Commedia dell’Arte prin exilarea lor în afara ţării.Astăzi, actorii şi companiile de teatru se chinuie să găsească scene publice, teatre şi spectatori, din cauza crizei. Prin urmare, conducătorii nu mai sunt preocupaţi de problema controlului asupra celor care se exprimă cu ironie şi sarcasm, din moment ce nu mai e niciun loc pentru actori, şi nici public căruia să i se adreseze. (…)Singura soluţie pentru criză se află în speranţa unei alte mari expulzări organizate împotriva noastră, şi mai ales împotriva tinerilor care doresc să deprindă arta teatrului: o nouă diasporă de Commedianti, de regizori care ar beneficia nespus dintr-o asemenea poziţie de dragul unei noi reprezentaţii”, transmite lumii Dario Fo. Mesajul său va fi citit pe toate scenele lumii, înaintea spectacolelor din 27 martie.
În România, Mesajul Naţional este scris de actorul Ion Caramitru: „Este loc în Teatru pentru toţi cei care au talent. Cred, însă, că pentru a face Teatru adevărat şi viu e nevoie de mai mult. Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, alţii. Şi una şi alta, dar, mai ales, implicarea adâncă a lui în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi. Vocaţia Teatrului este construcţia unei lumi mai bune, cu drept de preempţiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie să le întoarcă spre folosinţă generaţiilor care se succed”, spune preşedintele UNITER.
La Timişoara, Ziua Mondială a Teatrului este celebrată în 27 martie pe aproape toate scenele. Teatrul Maghiar Csiky Gergely dedică sărbătorii o premieră absolută: „Vremuri de pace”, un spectacol de Hajdu Szabolcs, de la ora 19.
În aceeaşi zi şi de la aceeaşi ora, la Teatrul Naţional Timişoara se joacă trei spectacole: la sala 2, „Boala familiei M”, un sublim spectacol regizat de Radu Afrim; în sala mare, „Nopţi cu Isadora”, de I.J.Rovina, în regia lui Sabin Popescu; la studio 5, „Dumnezeu e un mafiot”, de Nick Mancuso, un concept de Doru Iosif.
La Teatrul Auăleu, Ziua Mondială a Teatrului durează o săptămână întreagă. De luni până duminică, între 25 şi 31 martie, de la ora 19,30, sunt jucate toate în suită spectacolele Auăleu: maratonul teatral a început luni, cu Circus Mundi; marţi, va fi Ferma animalelor; miercuri, Stăteam întinşi pe pat; joi, Diabolus ex machina; vineri, Dragă Elena; sâmbătă, Spălătorul de creier; duminică, O noapte furtunoasă.
La Teatrul Studenţesc Thespis, Ziua mondială a teatrului este sărbătorită de două ori: miercuri, în chiar ziua sărbătoririi, este prezentat spectacolul „Aşteptându-l pe spectator” după „Ultimul Godot” a lui Matei Vişniec, urmând ca în weekend, de vineri noaptea până sâmbătă noaptea, să aibă loc a XI-a ediţie a festivalului „24 de ore de teatru”. „Un eveniment care şi-a câştigat un public fidel şi care, anul acesta, va cuprinde spectacole proprii, spectacole invitate (de la Bucureşti, Oradea şi Târgu-Mureş), workshopuri de teatru şi jonglerii (Outsiders şi Serious Road Trip), precum şi concerte (Kooperativa, Phaser etc.), capul de afiş al concertelor fiind compozitorul laureat al premiilor UNITER din acest an pentru muzică de teatru, Ćari Tibor”, anunţă Adrian Korek, coordonatorul Thespis. Toate evenimentele au loc la etajul II al Casei Studenţilor, accesul la toate evenimentele fiind, ca de obicei, gratuit.
Foto: Radu Afrim
Citiți principiile noastre de moderare aici!