În această zi, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, după sfânta liturghie ce începe de la ora 10.00, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei (aghiasma mică). Evenimentul are loc de altminteri în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe.
Tradiţia spune că Leon cel Mare nu devenise încă împărat când a întâlnit în preajma Constantinopolului un orb însetat căruia nu avea de unde să-i dea apă. A auzit atunci un glas spunând „Intră, Leone, în pădure şi vei găsi”, iar apoi a descoperit un izvor miraculos, i-a dat orbului să bea şi l-a udat şi pe ochi, iar acela şi-a recăpătat vederea. O biserică a înălţat Leon, ajuns împărat, pe locul cu pricina, iar sfântul lăcaş, transformat în mai multe rânduri de-a lungul vremii, dăinuieşte şi în Istanbulul de azi. Este Mănăstirea Balukli, cu izvorul tămăduitor al Maicii Domnului, căci glasul auzit de Leon în pădure fusese al Preacuratei Fecioare. Închinată ei, această sărbătoare aminteşte, totodată, de Vinerea Mare.
Despre apa sfinţită în Vinerea Luminată se spune că este purtătoare de har: credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau aghiasmă pe care o folosesc la stropirea caselor şi grădinilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!