Potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Primăriei Timișoara, municipalitatea dispune anul acesta de sume record. Bugetul total consolidat pe anul 2013 este de 1.299.106,11 mii lei (aproximativ 294 de milioane de euro), bugetul local fiind de 1.032.380,13 mii lei, la care se adaugă bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții de la bugetul local și cel din împrumuturi interne și externe.
Pentru comparație, dacă în 2013 vorbim despre aproape 1,3 miliarde lei, în 2012 Timișoara a avut aprobat un buget total de 980 de milioane de lei, circa 225 de milioane de euro la vremea respectivă, cel mai mare buget de sub administrația Ciuhandu, bugetul local previzionat la începutul anului trecut fiind de 763,5 milioane lei. Cum se explică această creştere?
„Bugetul Timişoarei, cumulând anul acesta 1.299.106,11 mii lei, este cu aproape 30% mai mare decât cel previzionat anul trecut, fără a lua în calcul ajutorul guvernamental din anul 2012, însumând aproximativ 140 de milioane şi care a fost unul punctual (n.r. – bani primiți de la Guvern pentru plata unor arierate). Motivele pentru bugetul record al Timişoarei în 2013 sunt: semnarea recentă a contractelor de finanţare cu fonduri europene, creşterea substanţială a previzionării veniturilor obţinute din administrarea patrimoniului propriu, rambursările din fondurile europene deja absorbite, o uşoară creştere a veniturilor la nivelul Direcţiei Fiscale, precum şi creşteri ale alocărilor de la bugetul de stat destinate în special acoperirii creşterilor salariale ale personalului din învăţământ şi sănătate. Bugetul local are astăzi venituri totale previzionate de 1.032.380 mii lei, în comparaţie cu 765 de milioane lei previzionaţi anul trecut, cu o creştere de 100 de milioane la nivelul veniturilor proprii”, spune viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu.
Priorităţile Timişoarei
Priorităţile Primăriei Timişoara pentru anul 2013 sunt sănătatea, învăţământul şi cultura, afirmă viceprimarul Diaconu, unde se înregistrează creşteri semnificative faţă de anul trecut. Va fi alocată suma de 3 milioane de lei de la bugetul local pentru construirea unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”.
„Avem o creştere cu 40% la nivelul cheltuielilor pentru sănătate şi 35% la nivelul fondurilor aferente reparaţiilor în spitalele municipiului. 3 milioane de lei urmează să fie alocaţi pentru construcţia corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, care alături de cele 5 milioane de la bugetul de stat şi contribuţia Consiliului Judeţean vor asigura fondurile necesare pentru acest an. O creştere de 400% se înregistrează şi la nivelul dotărilor pentru spitalele administrate de muncipiul Timişoara. În domeniul învăţământului preşcolar şi şcolar înregistrăm o creştere de aproximativ 20% la nivelul fondurilor totale alocate şi o creştere de 40% pentru reparaţiile la nivelul instituţiilor de învăţământ. Peste 1 milion de euro vor fi alocaţi din fondurile KfW (n.r. – Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei) pentru reabilitarea liceelor Lenau, Loga si Calderon”, a adăugat Diaconu.
Dată fiind înscrierea Timişoarei în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, cultura va beneficia de sume record de la bugetul local în 2013. În programul de investiţii pe 2013 este prevăzută suma de 1 milion de lei pentru reabilitarea clădirii în care funcţionează Sala Capitol.
„În domeniul cultural, anticipăm un buget record de peste 26 de milioane de lei, incluzând aici cheltuielile cu instituţiile culturale ale primăriei (Teatrul German şi Maghiar, Filarmonica Banatul şi Casa de Cultură a Municipiului). Valoarea Agendei Culturale a Casei de Cultură va înregistra o creştere de aproximativ 25%, cu o reajustare a finanţărilor către proiecte de anvergură şi impact sensibil mai mare, precum şi pentru sprijinirea proiectelor destinate promovării candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Anul 2013 va marca revenirea licitaţiei de proiecte pentru insituţii şi organizaţii din domeniul cultural şi de tineret cu fonduri de 600.000 de lei. O creştere de 60% la nivelul dotărilor şi investiţiilor pentru instituţiile din domeniul culturii subordonate consiliului local este inclusă în proiectul de buget”, a mai explicat viceprimarul.
Investiţii de la bugetul local
Potrivit programului de dezvoltare pe 2013, valoarea totală a investiţiilor de la bugetul local este de aproximativ 91 de milioane de lei, deci peste 20 de milioane de euro, din care peste 39 de milioane de lei sunt pentru lucrări noi, circa 36 de milioane de lei pentru dotări independente şi alte investiţii, iar 15 milioane de lei pentru lucrări în continuare.
Sunt prevăzuţi bani pentru reabilitarea Sălii „Constantin Jude” (Olimpia), lucrări la instalaţii şi extindere – 500.000 de lei, dar şi pentru continuarea lucrărilor la noua sală polivalentă a Universităţii Politehnica din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”, de la Baza sportivă nr. 2 a UPT, în urma unei asocieri care a fost deja aprobată în consiliul local, pentru acest obiectiv urmând să fie alocată suma de 7 milioane de lei de la bugetul local în 2013. Iniţial autorităţile locale vorbeau despre o contribuţie de 10 milioane de lei, peste 2,2 milioane de euro, dar investiţia se preconizează a fi terminată în vara anului 2014, deci restul banilor ar putea fi alocaţi în completare anul viitor.
Pentru cele patru mult-promise bazine de înot care ar urma să fie construite în diferite cartiere ale Timişoarei, anul acesta vor fi alocaţi 100.000 de lei, bani pentru studii de fezabilitate şi proiecte tehnice.
Bani pentru Transport
La capitolul „Transporturi” sunt prevăzuţi bani pentru dotări, mai exact pentru 30 de autobuze articulate şi a unui autocar – 7,4 milioane lei, se alocă bani pentru „tramvaie folosite”, după cum este menţionat în programul de dezvoltare, 200.000 de lei, dar apar şi bani pentru achiziţia de tramvaie noi şi modernizarea unuia dintre depouri – 500.000 de lei. Asta, în condiţiile în care primarul Nicolae Robu vorbea la începutul acestui an despre recondiţionarea tramvaielor din parcul actual al RATT. Peste 1,2 milioane de lei şi-au programat să dea autorităţile locale pe studii şi proiecte tehnice la acelaşi capitol, aici intrând şi documentaţiile RATT. Este vorba despre un studiu de circulaţie la nivelul Polului de Creştere Timişoara, un plan de mobilitate (pentru care se alocă cea mai mare sumă, 400.000 de lei), SF-uri şi PT-uri pentru extinderea reţelei de troleibuz la Dumbrăviţa, respectiv la Ghiroda, pentru reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe Calea Buziaşului, Calea Stan Vidrighin, strada Ardealul şi strada Ioan Slavici, un studiu privind reorganizarea circulaţiei rutiere pe inelul I de circulaţie al Timişoarei şi reproiectarea infrastructurii rutiere şi de transport public.
La RATT apar studii pentru modernizarea depoului de tramvaie din Dâmboviţa şi Staţia intermodală Dâmboviţa, studii pentru un nou depou de tramvaie pe Calea Buziaşului şi este repus pe tapet proiectul privind extinderea liniei cale de tramvai până la Moşniţa, fiind prevăzuţi bani pentru un proiect tehnic în acest sens, dar şi pentru un studiu legat de „Accesibilizarea zonei prin extinderea liniei de tramvai de la Timişoara la Albina”.
Învăţământ, sănătate şi cultură
La capitolul „Învăţământ” se alocă 1,6 milioane lei pentru continuarea lucrărilor de extindere la Grădiniţa PP 26, câte 300.000 de lei pentru lucrări noi de extindere la Grădiniţa PP 33 şi Grădiniţa PP 22, 500.000 de lei pentru lucrări similare la Grădiniţa PP 12, 20.000 de lei pentru achiziţia unei rampe pentru persoanele cu handicap la Liceul Pedagogic şi peste 650.000 de lei pentru elaborarea de studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, proiecte şi alte studii aferente unor diferite obiective de investiţii. De exemplu, 100.000 de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic necesare în vederea construirii de spaţii de învăţământ pentru Liceul Lenau pe strada Oituz.
La capitolul „Sănătate” sunt prevăzute investiţii de aproape 12 milioane de lei, printre care 1,7 milioane lei pentru dotarea Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, 4,5 milioane pentru dotarea Spitalului Municipal, 3 milioane de lei pentru extinderea Corpului B – Secţia prematuri şi laboratorul de explorări paraclinice de la Spitalul „Louis Ţurcanu”, precum şi 250.000 de lei pentru achiziţionarea unei centrale la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”. Pentru studii şi documentaţii se alocă 1,9 milioane de lei la sănătate, cea mai mare sumă, 760.000 de lei, fiind prevăzută pentru documentaţiile privind extinderea şi reabilitarea Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Clinicile Noi, 250.000 de lei pentru un studiu în vederea construirii unei staţii de epurare la Spitalul Victor Babeş şi 250.000 de lei pentru SF şi PT – extinderea Secţiei de chirurgie prematuri, Laboratorul de Pneumoftiziologie şi reabilitarea clădirii existente la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”.
Sunt alocaţi bani şi pentru achizitionarea de aparatură pentru cabinetele stomatologice şcolare – 100.000 de lei.
La capitolul „Cultură” sunt prevăzute investiţii de aproape 12,5 milioane de lei de la bugetul local. Pe lângă suma de 1 milion de lei pentru reabilitarea clădirii în care funcţionează Sala Capitol, se vor aloca 812.000 lei pentru dotarea Teatrului German, 611.000 pentru Teatrul Maghiar şi 120.000 de lei pentru Filarmonica Banatul.
Infrastructură – utilități, drumuri, pasaje și parcuri
Dacă vorbim despre lucrări de apă şi canalizare, în 2013 sunt prevăzuţi 1,3 milioane de lei pentru extinderea reţelelor în zona Calea Buziaşului, 2,5 milioane de lei pentru zona Urseni, 312.000 lei pentru extinderea reţelelor în Ronaţ – zona Comoarei, aproape 380.000 de lei pentru extinderea acestor reţele în Ciarda Roşie – zona Matei Milo, precum şi peste 2 milioane de lei pentru realizarea unui sistem major de canalizare în cartierul Ciarda Roşie.
Autorităţile locale au în plan şi amenajarea de noi fântâni ornamentale în oraş. Se alocă 200.000 de lei pentru studii de fezabilitate în acest sens, dar şi 30.000 de lei pentru un studiu privind realizarea de noi fântâni publice.
În ceea ce priveşte lucrările la drumuri, în programul local de dezvoltare apar aproape 270.000 de lei pentru amenajarea străzii Gladiolelor, 1,2 milioane de lei pentru amenajarea străzii Gheorghe Cotoşman, 3 milioane de lei pentru reabilitarea străzii Musicescu, 3,8 milioane de lei pentru zona Câmpului, 1,7 milioane lei pentru reamenajarea intersecţiei din Piaţa Bălcescu, 2,2 milioane de lei pentru amenajarea unei legături între strada Torac şi Calea Stan Vidrighin, 922.000 de lei pentru amenajarea străzii Anul 1848 şi 280.000 de lei pentru strada Brazilor.
Totodată, autorităţile locale vor să aloce 1,4 milioane lei pentru consolidarea podului de la Uzina de Apa şi este prevăzută o sumă mică şi pentru noi lucrări de consolidare la pasajul din Calea Şagului, aproximativ 22.000 lei. La capitolul „lucrări noi” apare pasajul din Piaţa Victoriei, cu 50.000 de lei.
Pentru lărgirea pasajelor CF Jiul şi Popa Şapcă sunt prevăzuţi bani doar pe partea de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, câte 90.000 de lei pentru fiecare, la fel ca şi pentru realizarea unui nou pasaj în zona Solventul. Nici vorba de bani pentru execuţia vreunuia dintre aceste lucrări. Fonduri pentru studii şi proiecte sunt alocate şi pentru diferite lucrări la podurile din Timişoara – câte 50.000 de lei pentru Podul Tinereţii, Podul Ştefan cel Mare, Podul Eroilor şi Podul Muncii.
Pentru extinderea iluminatului public, în 2013 se alocă 4,6 milioane de lei pentru zona de nord a oraşului şi 3,9 milioane de lei pentru partea de sud.
În ceea ce priveşte parcurile Timişoarei şi locurile de joacă, în bugetul de investiţii la lucrări noi apar doar 500.000 de lei pentru amenajarea unui loc de joacă pe strada Iorgovanului. La partea de lucrări în continuare sunt prevăzuţi 300.000 de lei pentru clădirea educaţională multifuncţională de la Grădina Zoologică, 6.350 de lei pentru noi lucrări la Parcul Copiilor, 238.000 pentru alte lucrări de reamenajare la Parcul Poporului, precum şi bani pentru diverse studii şi documentaţii pentru modernizarea Parcului Scudier, a Parcului Cetăţii şi a Parcului Petofi. De asemenea, se vor aloca fonduri şi pentru actualizarea Hărţii de zgomot a Timişoarei – 62.000 de lei, pentru realizarea unui Registru al spaţiilor verzi – 300.000 de lei şi pentru mai multe documentaţii tehnice necesare în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare pentru unele locuri de joacă deja existente – 200.000 de lei.
Reprezentanţii municipalităţii nu au renunţat la ideea de a amenaja o pistă de skateboard în oraş, fiind prevăzuţi circa 130.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect tehnic în acest sens.
Sume mari în programul de dezvoltare mai sunt prevăzute în continuare pentru reabilitarea Pieţei Iosefin – 1,7 milioane lei, dar şi pentru achiziţia de teren pentru
Centrul Intermodal Regional de Transport Marfă de la Remetea Mare, un proiect comun ce va fi realizat împreună cu Consiliul Judeţean Timiş şi Regionala CFR, spun oficialii primăriei. Pentru Planul Urbanistic General al oraşului sunt alocaţi 500.000 de lei în 2013.
Tot în programul de investiţii sunt prevăzuţi bani şi pentru achiziţia unor noi freze de deszăpezire – 82.000 de lei.
Anul 2013 este un an de vârf din punct de vedere al rambursării împrumuturilor municipiului Timişoara, spune viceprimarul Dan Diaconu, 55 de milioane de lei fiind alocate pentru plata ratelor şi dobânzilor aferente.
Bugetul pe anul în curs urmează să intre în dezbatere publică, după care va fi supus spre aprobare în Consiliul Local Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!