Tion.ro v-a prezentat, marți, situația unor timișoreni care au în fața blocului un trotuar spart de două luni și jumătate. S-a lucrat la îngroparea fibrei optice, dar trotuarul nu a mai fost refăcut. Nu este singurul caz.
Mai mulți cititori ne-au scris în ultima perioadă despre lucrări începute, dar „nefinalizate”. Un timișorean spune că înainte de a se lucra pe strada Nicolae Ilieșu, unde trotuarul stă spart de două luni și jumătate, s-a lucrat pe străzile Orizont și Apelor, fiind vorba despre un proiect mai mare al celor de la RDS și al firmei contractate de companie.
„Sunt probleme și pe Orizont și Apelor, lucrări ce au fost făcute exact înainte de cele de pe Nicolae Ilieșu, aceasta fiind o singură lucrare împărțită pe mai multe străzi în zona Girocului”, ne-a scris cititorul nostru.
„Orașul ăsta funcționează doar pe bază de sesizări?”
Ovidiu locuiește pe strada Martir Marius Ciopec din zona Spitalului Județean. În fața blocului are trotuare sparte, guri de canal cu capace de beton sau de… lemn, iar strada este „rașchetată” de asfalt pe alocuri. A trecut o lună de când cei care au lucrat acolo au spus că au închis șantierul.
„Situația de pe str. Ilieșu este similară pe strada Martir Marius Ciopec nr. 18A, dar și în continuare la nr. 20 și 22: trotuare sparte, străzi sparte, guri de canal cu capace de beton sau lemn inadecvate. Situația se menține de prin 20 mai, când lucrările au fost «terminate». Inițial, gurile de canal au rămas toate descoperite, cu o adâncime de cca. 1.5 metri, până când cineva a făcut o sesizare primăriei. Apoi au fost aduse niște capace de lemn și unele de beton pe care practic nu se poate circula, parca sau trece cu mașina. Orașul ăsta funcționează doar pe bază de sesizări? Nu există inspectori de la primărie care verifică fiecare lucrare majoră efectuată?”, povestește cititorul tion.ro. Omul se gândește să facă plângere la Poliție, în condițiile în care haosul lăsat în urma „finalizării” lucrării poate pune în pericol trecătorii.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, lucrările pe străzile Nicolae Ilieșu și Martir Marius Ciopec au fost efectuate de aceeași firmă, contractată de RCS-RDS, care s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei și este obligată ca în termen de cinci zile să readucă domeniul public la starea inițială.
Stradă spartă de un an
Un alt cititor tion.ro, Cosmin, susține că locuiește pe strada Hotinului, de la capătul liniei de tramvai 4 din zona Bucovina.
„Am și eu o stradă spartă în spatele blocului care stă așa de un an, după ce anul trecut a intrat în reparații și nu s-a mai terminat… te plimbi cu un cărucior și nici nu poți să treci, este chiar pe strada Hotinului, unde sunt non-stopurile de la capătul liniei 4”, ne-a scris Cosmin.
În acest caz reprezentanții primăriei ne-au informat că vor trimite inspectorii la fața locului, vor evalua situația și vor lua măsurile care se impun pentru remedierea problemei.
Probleme și în cartierul primarului Robu
În cartierul Soarelui, unde au început modernizările în forță de ani buni, se lucrează cam de… șase luni pe strada Sirius, ne spune o cititoare „din categoria un cetățean nervos”.
Femeia spune că muncitorilor le-a luat șase luni să „îmbunătățească condițiile de viață” ale celor care locuiesc acolo.
„Acum șase luni, în noiembrie, au început primele lucrări de «îmbunătățire» a condițiilor de viață a cetățenilor de pe strada Sirius. Normal, așa cum era de așteptat, s-a început prin înlocuirea bordurilor. După care s-a trecut la asfaltare. După un efort suprem al muncitorilor, acum, după șase luni, aproape s-a reușit. Nu complet. Este știut că nu este bine din punct de vedere operațional să torni tot asfaltul deodată. Nu! S-a turnat pe bucăți. Cam 20 de metri pe lună. Iar noi, cetățeni fericiți de ridicarea condițiilor de trai după șase luni de «unde Doamne iartă-mă îmi parchez eu mașina în seara aceasta?» vedeam luminița de la capătul tunelului. Ei bine, acum o săptămână s-a cam stins. Pentru că în loc să ni se termine strada, au început lucrările pe strada Uranus… bineînțeles cu schimbarea bordurilor. Dacă până acum am zis că trăim în România și asta este, într-o seară, venind acasă, am văzut disprețul complet pe care îl poate avea cineva pentru munca unui om. Pentru înlocuirea unei borduri s-a distrus mai mult de jumătate de metru de spațiu verde, pe toată lungimea blocului, spațiu amenajat cu muncă voluntară de locatari”, povestește femeia.
Mai mult, ea spune că locatarii se tem de amenzi, pentru că întreținerea spațiului verde din fața blocului este responsabilitatea asociației de proprietari, or oricând se pot trezi cu polițiștii locali pe cap.
„Oare este acest lucru normal? Se presupune să îl digerăm și să stăm muți când cineva își bate joc de noi? Așa arată acum, după «facelift», grădinuța muncită. Flori rupte, tufe smulse și un șanț lateral de 0,5 m. Și încă nu s-a terminat. După estimări bazate pe istoric mai au cel puțin 6 luni”, ne-a mai spus cititoarea noastră.
În timp ce oamenii se plâng de lucrări fără finalizare sau făcute în bătaie de joc, primarul Nicolae Robu susține că Timișoara se modernizează în forță și că încet-încet sunt „îmbunătățite condițiile de viață” în toate cartierele urbei.
UPDATE. Lucrare nefinalizată și în zona Dacia
Un alt cititor tion.ro ne-a trimis fotografii cu o alee pietonală din zona Dacia, de lângă Școala nr. 24. Acesta susține că lucrările au fost făcute de către muncitorii Colterm.
Lucrări fără finalizare sunt și în zona străzii Electronicii. Un timișorean susține că anul trecut a stat trei luni în șantier pentru ca toate străzile din zonă să aibă trotuar și asfalt nou.
„La nici un an de la finalizare s-a spart absolut tot ce se putea. Sunt o grămadă de borduri rupte, scoase, iar cele puse înapoi sunt de formă și nealiniate. De asfalt nu mai zic… e distrus tot, de la trotuar la șosea. Canalele ce au fost puse acum sunt scoase și în locul lor sunt plasticuri. Bani mulți aruncați pe geam. Nu pot să înțeleg cum se poate așa ceva…”, a comentat acesta.
Articole pe aceeași temă:
Trotuar spart de peste doua luni, la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!