Mediul de afaceri timişean şi din regiunea de vest, dar şi activitatea Universităţii de Vest Timişoara vor deveni mai bine cunoscute în rândul membrilor comunităţii de afaceri germanofile din Europa. Capitala Banatului va găzdui una dintre cele mai importante conferinţe de business organizate în zonă, în ultimii ani.
„Industry – Entrepreneurship: Road to success. Triangle education – business – local government” va avea loc în perioada 11 – 13 octombrie, la UVT, şi îşi propune să prezinte oportunităţile regiunii în faţa unui public larg, format mai ales din oameni de afaceri din Germania sau Austria, dar şi din alte zone germanofile ale Europei.
Conferinţa are loc la propunerea şi cu sprijinul europarlamentarului Iuliu Winkler, fiind organizată de SME Europe, o organizaţie afiliată Partidului Popular European şi care susţine cu precădere activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv de către Tax Payers Associations, filiera germană.
„Conferinţa are loc în luna octombrie şi îşi propune să pună la un loc mediul de business, administraţia şi învăţământul. Vor fi prezenţi europarlamentari, decidenţi, oameni de afaceri din spaţiul german. Se va discuta despre ce posibilităţi de a avea noi afaceri vom avea. UVT este catalizator al acestor discuţii”, a declarat, joi, Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Conferinţa nu este neapărat o noutate. Un eveniment similar a avut loc acum doi ani la Sibiu şi s-a bucurat de un real succes. Desigur, la acea vreme, municipiul ardelean se bucura deja de notorietatea acordată de titlul de fostă capitală culturală europeană, ceea ce a însemnat destul de mult pentru acţiune.
Acum, conferinţa vine la Timişoara, iar importanţa evenimentului va conta mult pentru economia locală, spune europarlamentarul Iuliu Winkler.
„Sunt trei idei principale, idei importante europene la acest moment: conectivitatea, diseminarea noilor politici europene şi colaborarea – proactivitate. În ceea ce priveşte conectivitatea, spre exemplu e mai greu să ajung de la Timişoara la Focşani, decât înapoi la Bruxelles, deci Focşaniul are o problemă. Dar, de asemenea, la Focşani e net mai bun, deci Bruxelles are o problemă, asta trebuie discutat. Timişoara trebuie şi este la mijlocul distanţei de la Bruxelles la Bucureşti.
Referitor la diseminare, după 2021 va intra în vigoare un nou buget multianual pe şapte ani. Acum e lupta pentru noul buget, acesta va fi mai mic, e vorba de Brexit, deci bugetul va fi mai mic. Forţa de apărare europeană, cheltuieli mai mari cu protejarea granițelor, toate acestea presupun cheltuirea mai multor bani. Important este că programele pentru cercetare vor beneficia de finanţare mai mare. Este vorba despre Programul Orizont, ceea ce este o bună oportunitate de cercetare pentru universităţi.
Partenerii acţiunii sunt SME Europe, organism al Partidului Popular european, respectiv Tax Payers Association, ei invită oameni de afaceri; lor li se vor adăuga cei de la UVT, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor. Aşteptările conferinţei sunt dincolo de obiectivele imediate, aceasta va creşte vizibilitatea UVT, vor fi vizite de afaceri, participanţii vor afla informaţii despre mediul local, despre posibilităţile investiţionale”, a declarat Iuliu Winkler.
Marilen Pirtea a vorbit despre atuurile de care beneficiază Timişoara, despre faptul că oraşul este deja legat pe autostradă de vest, dar şi despre ce beneficii se oferă UVT.
„Timişoara are legătură cu vestul pe autostradă. Erasmus a ajuns la finanţări de 30 de miliarde de euro. Trebuie ca guvernul să se bazeze pe accesarea fondurilor europene. Dar, important, competiţia este globală, nu e alocată suma pe ţară. Aducem cunoştinţele din ţările de unde provin participanţii aici, la Timişoara, vom creşte şansele de a accesa fondurile”, a mai spus rectorul UPT.
Pe de altă parte, Winkler a vorbit despre cea mai mare problemă a României, despre faptul că peste patru milioane de oameni au plecat la lucru în străinătate. Pentru ca aceştia să revină este nevoie de proiecte investiţionale care să le ofere un viitor aici, dar şi siguranţă financiară.
„Domnul rector are mare dreptate, trebuie să gândim pe termen mediu şi lung. Discut cu profesorii mei (n.r. Winkler este absovent al Universităţii Politehnica Timişoara), îmi spun că un sfert din studenţi ştiu deja că vor să plece în străinătate încă din momentul în care se înscriu la facultate, poţi să faci un singur lucru. Au plecat patru milioane şi ei nu se vor întoarce, decât dacă aducem oportunităţi de muncă aici. Nu pentru discursuri politice”, a încheiat Winkler.
Citiți principiile noastre de moderare aici!