Manifestările dedicate celor 24 de ani care au trecut de la Revoluţia din 1989 încep pe 16 decembrie. De la ora 12.30, la Opera Română va avea loc vernisajul unei expoziţii de tehnică mixtă realizată de artiştii plastici timişoreni. Tot acolo veţi putea vedea o expoziţie de fotografie documentară şi proiecţia filmului documentar “Remember decembrie 1989”.
Ziua va continua cu premierea elevilor timişoreni în cadrul concursului cu tema “Revoluţia din 1989 văzută prin ochii copiilor de azi” şi lansarea cărţii “1989 – Destin fără respect”, de Adrian Kali.
În Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara, de la ora 15, are loc şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara dedicată aniversării a 24 de ani de la începutul Revoluţiei Române.
De la ora 18, la Opera Română, are loc spectacolul aniversar Naşterea Mântuitorului şi renaşterea României în decembrie 1989. În Piaţa Victoriei, de la ora 20, revoluţionarii vor aprinde candele în memoria victimelor Revoluţiei de la Timişoara.
De la ora 23.45, va avea loc o liturghie la Biserica Martirilor din Timişoara, situată pe strada Dumitru Jugănaru nr. 10.
Ziua de 17 decembrie a fost declarată zi de doliu la Timişoara. De la ora 10 va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri, la Catedrala Mitropolitană, urmată de o depunere de coroane. De la ora 12, va avea loc o slujbă de pomenire la Biserica Martirilor, urmată de deplasarea la Cimitirul Eroilor, unde, de la ora 14, va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri.
De la ora 19 este programat un moment de reculegere cu lumânări în memoria eroilor martiri ai Revoluţiei din Timişoara, pe treptele Catedralei Mitropolitane.
În ziua de 18 decembrie, de la ora 10, vor avea loc depuneri de coroane la monumentele eroilor timişoreni căzuţi la Revoluţia din decembrie 1989, împreună cu elevii premianţi din şcolile din Timişoara şi judeţul Timiş. Plecarea se face din faţa Primăriei Timişoara, iar procesiunea va urma traseul: Podul Mihai Viteazul-Fântâna Martirilor – Muzeul Banatului – Martirii – Biserica din Sinaia – Biserica Plângătoare – Calea Martirilor – Monumentul Deschidere – Podul Decebal – Pieta – Pţa Traian – Clopotul – Bv. Tache Ionescu – Învingătorul – Calea Lipovei – Eroica, Cimitirul Eroilor – Piaţa Sf Gheorghe – Continental – Evoluţie – P-ţa 700 – Omul ţintă – Complexul studenţesc – Monument omagial –Spitalul Judeţean – Monumentul Deschidere.
Pe 19 şi 20 decembrie, revoluţionarii şi urmaşii eroilor martiri vor face un pelerinaj la Bucureşti şi Popeşti-Leordeni.
Pe 19 decembrie, de la ora 12, la Uniunea Scriitorilor din Timişoara vor avea loc lansările celor mai noi cărţi apărute la Memorialul Revoluţiei.
De asemenea, în perioada 17-21 decembrie, la sediul Memorialului Revoluţiei de pe Str.Oituz Nr.2B, vor avea loc diferite evenimente comemorative. Astfel, pe 17 decembrie, de la ora 12, va avea loc prezentarea cărţii „Frontieriştii. Istoria recentă în mass-media”, semnată de Brânduşa Armanca şi proiecţia filmului „Li se spunea frontieriştii”.
Pe 20 decembrie, de ora 17, va avea loc vernisajul de fotografii despre Revoluţia Română, pregătite de dr. George-Martin Copăceanu
Pe 21 decembrie, revoluţionarii merg în pelerinaj la Slatina-Olt
De asemenea, în perioada 22 – 28 decembrie va avea loc, la Timişoara, Supercupa „Memorialul Revoluţiei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!