Consilierii locali au adoptat recent un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui studiu de fezabilitate prin care se vor cumpăra 22 de camere de supraveghere. Proiectul vizează în primul rând monitorizarea canalului Bega și a zonei centrale a orașului, dar doar cinci camere video vor fi instalate pe malurile Begăi. Vor fi monitorizate în total 15 obiective.
Specialiștii care au întocmit studiul de fezabilitate, de la GHP Intelligent Systems SRL, estimează că este nevoie de 1,76 milioane de lei cu tot cu TVA pentru implementarea proiectului și de șase luni de lucru pentru ca dispozitivele de înregistrare a imaginilor să fie funcționale. Sursa de finanțare este bugetul local.
Proiectul a trecut abia din a doua încercare în Consiliul Local Timișoara. Aleșii au avut de comentat pe marginea prețului, precizând că „sunt foarte puține camere pentru o arie așa de mare (n.r. pe malurile Begăi) încât să fie eficiente și sunt foarte scumpe pentru a fi așa puține”. Cuvintele îi aparțin consilierului PSD Dan Idolu.
Mai mult, Idolu a comentat și pe marginea prețului destul de piperat pentru camere, precizând că ar fi prea mult aproape 400.000 de euro pentru 22 de dispozitive de supraveghere video. A adus lămuriri șeful Biroului Monitorizare Video al Poliției Locale Timișoara.
„Doar camerele ar costa în jur de 500.000 de lei, prețul tot este pentru infrastructură. Nu este vorba despre canalul Bega, ci și despre zona pietonală, unde nu avem totul supravegheat”, a precizat acesta.
Potrivit directorului Poliției Locale Timișoara, Dorel Cojan, doar cinci camere urmează să fie amplasate între Podul Dacilor și Podul Mihai Viteazu, pe malurile Begăi. Restul de 17 vor fi puse în Cetate, pe străzile Eugeniu de Savoya, Florimund Mercy, 2 Mai, Francesco Griselini, Proclamația de la Timișoara, Augustin Pacha, Mărășești, „pentru asigurarea siguranței cetățenilor și a turiștilor în contextul în care orașul Timișoara a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii 2021”.
Pe malurile Begăi, reprezentanții PLT vor să stea cu ochii pe investițiile realizate de către municipalitate mai ales pe timp de iarnă, cât șalupa agenților locali nu poate patrula pe Bega. Mai ales că autoritățile locale s-au confruntat cu o mulțime de acte de vandalism prin zona de promenadă Bega.
„Instalația de CCTV este realizată prin traseu de fibră optică aerian și subteran, având punctele de distribuție în shelterele deja instalate, respectiv în căminele de tragere existente. Prin proiectul propus se va realiza o infrastructură nouă, dedicată beneficiarului cu interconectare în shelterele existente. Pentru a realiza o rețea de comunicație separată pentru instalațiile de CCTV ale punctelor cheie din oraș, comunicarea se va face prin switch-uri de fibră optică instalate în aceste sheltere”, se arată în hotărârea adoptată de aleșii locali.
Prețul despre care vorbim este unul estimativ și urmează să aflăm suma totală investită pentru montarea celor 22 de camere de supraveghere abia în urma unei licitații. Potrivit primarului Nicolae Robu, e nevoie însă de mai multe dispozitive de înregistrare a imaginilor în oraș, pentru ca Timișoara să fie un oraș sigur până în 2021.
„Eu am cerut să fie supravegheat video canalul Bega de la Uzina de Apă până la Podul Modoș. Câte camere sunt necesare trebuie să ne spună un proiectant. (…) Vreau ca Timișoara să fie un oraș sigur. Ce e aia 1,8 milioane? Să se investească atâta cât trebuie, pentru că securitatea e mai importantă decât o mulțime de alte lucruri. Securitatea noastră și a celor ce vin în orașul nostru. La fel, este importantă și securitatea bunurilor. Trebuie să supraveghem până în 2021 întregul oraș”, a explicat și Robu.
Proiectul a fost adoptat în cele din urmă de aleșii locali. Urmează ca Poliția Locală să facă rost de restul avizelor necesare. Cel mai probabil, camerele de supraveghere vor fi montate în 2019.
În 2016, Poliția Locală a supravegheat 13 locuri din Timișoara cu 94 de camere video cumpărate din fonduri europene. Tot cu bani europeni a fost amenajat și un centru de comandă la sediul instituției. Valoarea contractului de atunci a fost de aproape 1,6 milioane de lei, adică aproape 350.000 de euro.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2159716″]
[related-post post_id=”1634120″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!