Cum timișorenii erau obișnuiți ca an de an să arunce în fata casei sau lângă bloc lucrurile de care nu mai au nevoie prin case, iar autoritățile nu anunță când va avea loc o nouă campanie, tot mai mulți au început să lase pe străzi diverse gunoaie, deși acest lucru este interzis. Fie că vorbim despre saltele, canapele, televizoare vechi sau pur și simplu crengi rupte.
Un timișorean care nu a vrut să calce pe urmele celor necivilizați s-a interesat cum poate scăpa de două saltele, cu care stă în casă de două săptămâni.
„Toată Timișoara e plină de gunoaie, resturi de mobilă și canapele aruncate peste tot. De două săptămâni mă chinui să caut un loc în care să pot arunca două saltele. Mi-am schimbat saltele în casă și nu pot sta cu ele să aștept curățenia de toamnă sau primăvară. Am sunat la Retim, în ideea să le duc acolo, contra cost și rezolv problema. După zeci de minute de stat pe fir, mi-au comunicat că nu am unde să arunc așa ceva. Este incredibil! Păi de aia e gunoi în oraș, pentru că nu ai ce să faci cu el”, ne-a scris cititorul nostru.
Până acum ceva timp, deșeurile voluminoase, adică deșeurile solide de mari dimensiuni, de la mobilier la obiecte de uz casnic și sanitar, puteau fi duse la punctul de colectare al Retim de pe Calea Moșniței nr. 2. Societatea de salubritate nu mai adună însă niciunde astfel de deșeuri, în afara campaniilor de curățenie, potrivit reprezentanților Retim.
Celebrele campanii de curățenie, organizate încă din 2006 la Timișoara, au fost înlocuite anul acesta de campania de colectare a deșeurilor voluminoase și de campania de colectare a deșeurilor periculoase.
Retim și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (n.r. ADID) ar trebui să organizeze patru campanii de colectare a deșeurilor voluminoase pe an, în baza contractului semnat anul acesta. Până acum nu a fost anunțată niciuna, deși, conform reprezentantului ADID, ar trebui făcută o astfel de campanie în această toamnă, în Timișoara.
Așa cum tion.ro vă anunța deja, campaniile au cu totul alte reguli. Mașinile Retim nu vor mai colecta gunoaiele de pe străzi, ci vor fi amplasate containere în diverse puncte din oraș, locuri stabilite de comun acord cu primăria.
„Pentru deșeurile periculoase și voluminoase vor fi containere speciale destinate colectării acestor tipuri de deșeuri. Nu va mai fi curățenie de toamnă sau de primăvară, iar aceste campanii se vor desfășura o dată la trei luni”, ne-au spus oficialii societății.
Potrivit reprezentanților Retim, campaniile de colectare a deșeurilor voluminoase se desfășoară acum pe zona 1, zonă care include și Timișoara, dar în afara orașului și a localităților limitrofe.
Reprezentanții Retim ne-au mărturisit că o primă campanie va avea loc în Timișoara la sfârșitul acestei luni sau în primele zile din noiembrie. Containerele ar urma să fie puse în locuri desemnate clar de primărie, însă surse din instituția de pe C.D. Loga ne-au spus că încă nu le-a fost cerut ajutorul în acest sens. Problema este și că Timișoara este un oraș destul de mare și va fi nevoie de multe containere pentru colectarea deșeurilor voluminoase.
Deșeurile voluminoase sunt deșeuri solide de mari dimensiuni, de la mobilier la obiecte de uz casnic și sanitar și altele. Deșeurile periculoase sunt: ambalaje de la produse de igienizare, baterii și acumulatori portabili, ambalaje de la vopsele pe bază de ulei, ambalaje de spray-uri și de la produse utilizate în amenajări interioare și altele. Nu se vor colecta deșeurile electrice și electrocasnice, cum ar fi televizoare, mașini de spălat, frigidere, computere.
Până ce ADID va organiza o primă campanie de adunare a deșeurilor voluminoase, polițiștii locali deja nu mai știu pe unde să împartă amenzi. Timișoara se umple încet-încet de rampe clandestine de deșeuri. Din nou! De la începutul lunii octombrie și până în prezent, oamenii legii au amendat 150 de oameni care au aruncat gunoaie pe străzile orașului, iar luna trecută au dat 260 de amenzi. Atenție! Sancțiunile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar cele pentru persoane juridice între 1.000 și 2.500 de lei.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2121117″]
[related-post post_id=”2109009″]
[related-post post_id=”2128991″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!