Charlie Ottley este producătorul, prezentatorul și activistul de mediu britanic care ne arată România așa cum ar trebui să o vedem cu toții. Frumoasă, pură, fascinantă din toate punctele de vedere, dar și tristă, „murdară”, plină de clădiri care stau să se prăbușească din cauza nepăsării, lovită de defrișări masive în peisaje ce-ți taie răsuflarea.
Documentarul lui Ottley, „Flavours of Romania” – „Chipurile României”, este difuzat pe TVR. Are mai multe episoade, printre care și unul despre Banat și Crișana, care a fost proiectat vineri seară, în Piața Libertății. Charlie Ottley a fost prezent la difuzare și a vorbit cu oamenii care aveau curiozități despre călătoria lui prin țara noastră. Am povestit puțin cu activistul de mediu care a fost captivat iremediabil de România. Recunoaște că cel mai mult îi plac, în Timișoara, piețele publice, care au fost transformate în locuri pentru oameni.
„Timișoara este un oraș cu un potențial uriaș. Venind aici, am văzut patru macarale, este un semn că orașul de dezvoltă, și încă într-un mod important. Ce-mi place la Timișoara, orașul care va fi Capitală Europeană a Culturii, sunt, de exemplu, aceste piețe centrale. Din locuri de parcare s-au transformat în locuri pentru oameni, în spații publice. În Timișoara, oamenii încep să realizeze cât de importantă este moștenirea lor, cât de important este patrimoniul. Cred că românii ar trebui să fie mult mai conștienți de asta. Pe vremea regimului Ceaușescu, oamenii erau îndemnați să renunțe la istorie, la trecutul lor, pentru că era ceva de care ar fi trebuit să le fie rușine, ceva care trebuia dat la o parte. Oamenii nu au realizat cât de important este patrimoniul orașului. Erau încurajați să construiască blocuri din beton, cu linii drepte. Acum, cred că oamenii încep să-și dea seama că, de fapt, păstrarea trecutului este un semn de sofisticare”, spune Charlie Ottley.
Britanicul spune că dă exemplul Timișoarei peste tot pe unde merge, ca un oraș care a reușit să-și conserve moștenirea. Vede un „vibe” pozitiv în Timișoara, clădiri istorice care te duc cu gândul în alte timpuri, festivaluri peste festivaluri. A fost chiar și la JazzTM, în 2017, s-a plimbat cu tramvaiul turistic și a vizitat fabrica de bere a orașului, care anul acesta împlinește 300 de ani.
„Dacă vă uitați la țările cele mai succes din lume, sunt exact țările care își onorează istoria, cele care sunt mândre de moștenirea lor. Au conservat ce aveau, au refăcut ce era de refăcut. Timișoara este un exemplu în acest sens. Ați redat aceste piețe oamenilor, e multă forfotă, sunt festivaluri, tot timpul se întâmplă câte ceva. Orașul acesta are un vibe pozitiv și cred că asta este minunat. Cred că acest oraș privește spre viitor, neuitându-și trecutul. Îmi plac piețele, cred că sunt minunate. Te plimbi și vezi clădiri superbe, restaurate. Pentru mine, Timișoara este, la scară redusă, un exemplu a ceea ce ar trebui să fie România. Dacă oamenii ar reface toate aceste frumoase imobile istorice și le-ar readuce la gloria de odinioară, cred că turiști din toată lumea ar vrea să vină să le vadă și să plătească pentru asta, să stea la hoteluri și să-și cheltuiască banii aici”, povestește britanicul.
În documentarul despre Banat și Crișana sunt și părți care îl întristează pe privitor. Ottley și echipa lui au fost să filmeze în Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii. Este una dintre cele mai vechi localități cu prezență umană din România, începând din paleolitic, care a picat însă pradă nepăsării autorităților. Și nu numai…
„La începutul filmului, veți vedea băile imperiale de la Herculane. Este îngrozitor, dar cred că încă pot fi salvate. A fost cea mai importantă stațiune balneară din Imperiul Habsburgic, din Europa, de fapt. Oamenii veneau din toată Europa, veneau regi și regine… Ar putea fi din nou așa, dar cred că autoritățile ar trebui să realizeze cât de important este patrimoniul și cât de important este ca acesta să fie conservat din punct de vedere al arhitecturii. România are multe monumente frumoase, dar mare parte din acestea sunt într-o stare deplorabilă și, dacă nu se va investi în reabilitarea lor, în loc să devină atracții turistice majore și să aducă venituri importante, se vor pierde pentru totdeauna. Este, cred, un moment de cumpănă”, mai spune Charlie Ottley.
Britanicul recunoaște că vine de cinci-șase ani în România și spune că este fascinat de orice peisaj. Nu poate spune că are un loc preferat, e captivat de orice.
„Locul meu preferat în România este ultimul loc în care am fost. Îmi place orice loc pe care îl vizitez. Iubesc Timișoara, iubesc Cheile Nerei, cred că este minunat, vezi tuneluri tăiate în piatră, nimeni nu știe de ce sunt acolo, nimeni nu știe de ce au fost făcute, sunt un mister total. Sunt atâtea locuri misterioase. Este același lucru cu România, sunt atâtea povești despre atâte alocuri, atât de multe locuri misterioase, de neexplicat, fascinant, cred că este ceva ce merită celebrat”, mai povestește prezentatorul documentarului „Flavours of Romania”.
Charlie Ottley s-a plimbat cu motocicleta prin Banat, prin Crișana, prin Maramureș, prin multe alte locuri fascinante din România, dar e conștient că nu le-a descoperit pe toate. Revine aici, de fiecare dată, cu drag. Seria documentară „Flavours of Romania” a fost realizată pentru a marca Centenarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!