Piața de Gros din Timișoara va fi extinsă prin construirea unei hale de depozitare și procesare a produselor agro-alimentare, iar în Piaţa de Gros din Szeged va fi realizată o nouă parcare.
„Partea pe care noi dorim să o îmbunătăţim este cea de depozitare şi prelucrare a produselor agricole provenite de la producători regionali. Noi vom realiza în Piaţa de Gros o hală unde vor avea acces gratuit atât producătorii din Banatul Românesc, cât şi cei din zona Szeged”, a explicat Aurelia Junie.
Se intenționează realizarea unui sistem informatic integrat în cele două piețe, din Timișoara și Szeged, pentru facilitarea informării și efectuării operațiunilor de comerț en-gros între producători. Va fi realizat un sistem de afișaj digital care va permite vizualizarea informațiilor, în timp real, privind ofertele de marfă și prețurile produselor ce pot fi achiziționate din cele două piețe de gros.
„Va fi creat un sistem agrologistic regional, practic o piaţă virtuală regională în care să putem să facem schimb de produse pe calea undelor, în timp real şi foarte rapid. Lucrările de realizare a halei sperăm să înceapă imediat ce vremea ne va permite acest lucru, suntem practic în licitaţie, iar lucrările de realizare a sistemului electronic merg în paralel, suntem la întocmirea caietelor de sarcini, după care vom demara licitaţia pentru realizarea sistemelor informatice. În piaţă vor exista mai multe panouri de afişaj, va exista şi o sală de videoconferinţă. Toţi cei care sunt locaţi în Piaţa de Gros Timişoara vor avea acces la internet şi la toate informaţiile din Piaţa de Gros Szeged. Vor vedea ce marfă este în Szeged, care sunt preţurile de vânzare, care sunt cantităţile, vor evita într-un fel transportul până aici degeaba şi vor economisi timp. Tot sistemul este dedicat locatorilor pieţei de gros, doar ei vor avea acces la videoconferinţă. Nu este o bursă a mărfurilor reală, este un sistem mai mult de informare şi de pre-tranzacţionare”, a adăugat directorul Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara, Aurelia Junie, manager de proiect.
Contractul de finanţare pentru sistemul agro-logistic regional integrat, finanţat în mare parte de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, a fost semnat la finele lunii aprilie a acestui an. Valoarea totală a proiectului este de 1.092.717 euro, din care 928.810 euro reprezintă fonduri europene, iar restul bani de la bugetele locale şi cele de stat. Primăria Timișoara, cu Piața de Gros de pe Ovidiu Balea, este lider de proiect, iar Szegedul partener.
„Acest proiect are o importanţă specială pentru că el se adresează producătorilor agricoli, procesatorilor de produse agricole şi în special populaţiei din cele două oraşe, Szeged şi Timişoara. Prin această colaborare dintre pieţele de gros ale celor două oraşe noi intenţionăm să creăm de fapt un fel de bursă agricolă virtuală care se permită producătorilor, comercianţilor şi consumatorilor din Szeged, Csongrad, şi Timişoara, Timiş, să aibă informaţii de ultimă oră privind evoluţia în acest domeniu. Mă bucur că am reuşit să ajungem în această fază. Practic noi azi finalizăm preparativele şi se poate începe lucrul efectiv. Noi, românii, am început şi procedurile de achiziţie publică pentru demarearea acestui proiect şi sperăm ca până la finele anului viitor să se materializeze acest proiect comun”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu în cadrul întâlnirii cu viceprimarul din Szeged, Dr. Laszlo Solymos.
În cadrul aceluiaşi proiect, la Piața de Gros din Timișoara va fi implementat un sistem de securizare a accesului comercianților – software, barieră și carduri de acces, precum și un sistem de monitorizare a pieței cu camere de luat vederi, depozitele de marfă fiind supravegheate video.
„Valorificarea şi comercializarea en-gros a mărfurilor agro-alimentare în cele două zone poate fi realizată printr-un sistem de comerţ regional integrat care să funcţioneze atât independent în fiecare piaţă, cât şi corelând datele din cele două pieţe de gros, Timişoara şi Szeged, care devin astfel o piaţă regională transfrontalieră”, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Proiectul trebuie finalizat până în 31 octombrie 2012.
Citiți principiile noastre de moderare aici!