CCE şi-a prezentat miercuri proiectele pe care le are pentru Timișoara. Aceste proiecte vor fi propuse primăriei şi consiliului local pentru a se concretiza. De altfel, la adunarea generală a Consiliului Consultativ Economic a participat şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
O idee care ar transforma urbea de pe Bega este Timişoara – Smart City. Oamenii de afaceri reuniţi în acest consiliu, în diverse grupe de lucru, au propus 11 proiecte. Dan Bedros, preşedintele Centrului de Afaceri Franco-Român, a fost cel care a prezentat proiectul Timişoara – Smart City.
„Ideea unui smart city este să ai un wi-fi generalizat, să nu mergi pe reţele care sunt limitate la debit. Oraşul trebuie să aibă această magistrală de minim 600 de Mb până la 800 de Mb pe terminal, ca să poţi să ai acces liber la internet, orice aplicaţie. Asta se face prin schimbarea strategiei în majoritatea oraşelor – se renunţă la antenele mari, care şi poluează, se face o reţea distribuită. Adică se pune pe fiecare stâlp de iluminat şi un BTS radio – antene. Într-un tramvai există mici antene radio, pe clădiri există o mică antenă, de zece pe zece. Şi atunci reţeaua e distribuită, oriunde te duci ai acces la debitul mare. Wi-fi-ul va fi gratuit. Toţi vor avea acces la reţea, iar primăria le va suporta şi va face aplicaţii. Omul le descarcă şi va fi o taxă percepută de primărie – programul spectacolelor, teatre, restaurante, vrei să te duci de la gară nu ştiu unde, care-i mijlocul pe care ţi-l recomandă, ai nevoie de taxi, îl chemi prin aplicaţie. Practic e nelimitat. Eu sunt sigur, nici nu ne imaginăm ceea ce tinerii pot crea în ceea ce priveşte aceste aplicaţii. Ai infrastructura, ai debit, ai Android, ai Open Source. Habar nu avem ce aplicaţii se pot crea”, spune Dan Bedros.
De asemenea, acest sistem ar putea fi creat şi pentru plăţi, cu ajutorul ID-ului, acces la taxe direct de pe telefon şi altele. Practic, va trebui realizată infrastructura, iar de acolo lucrurile vor evolua.
Dan Bedros spune că anul acesta sigur se vor face spaţii pilot pentru a se testa acest concept de smart city. Bedros a vorbit deja cu companii care să realizeze aceste spaţii pilot, mici oraşe inteligente, pentru a vedea cum funcţionează aceste ansambluri. Mai mult, acest sistem ar putea fi folosit şi în supravegherea video din oraş.
„La debitul acesta camerele se leagă direct pe radio, nu mai trebuie să fie fibră. Am debit mare, atunci înseamnă că am recunoaşterea feţei, care poate fi găsită în baza de date a poliţiei. Când ai un sistem global de supraveghere îl vezi, spre exemplu pe un hoţ, unde este, îl urmăreşti în tot oraşul. Timişoara are începutul. La trafic poţi să ai informaţii referitor la câte maşini sunt pe stradă”, a explicat Bedros.
Mai mult, prin intermediul acestui concept va creşte şi… calitatea apei şi se va economisi energia.
„Luminile se sting, lumina urmăreşte omul, dacă nu e multă lume e mai redusă, apare unul… creşte. Clădirile, în funcţie de oră, îşi dozează lumina, nu mai e nimeni în birou, atunci se stinge lumina. La apă sunt traductori de calitate. Adică verifică în timp real consumul şi calitatea apei – se fac măsurători şi se tratează apa în timp real, non-stop. Poate creşte calitatea apei pentru că există senzori”, a mai precizat Bedros.
Acest proiect, Dan Bedros îl vede implementat într-un orizont de timp de trei ani. Practic, cu noul concept, vei ajunge în Timişoara, îţi vei încărca aplicaţia, vei accesa baza de date a oraşului, programul muzeelor, restaurantelor, hotelurilor, navigator. În momentul acela eşti într-o lume virtuală, dar nu izolată, ai acces la orice.
Consiliul Consultativ Economic al Timişoarei a fost înfiinţat de Marian Constantin Vasile, consilierul personal al primarului Timişoarei, începând cu luna februarie a acestui an. Acest consiliu a existat în primărie sub altă formă, până în anul 2010. Consiliul şi-a început activitatea prin şedinţa biroului permanent, care este organismul decizional. Din acest birou permanent fac parte primarul Timişoarei, coordonatorul CCE şi opt vicepreşedinţi din partea cluburilor de afaceri, a ADETIM, ADR Vest, CCIAT, UVT şi UPT, Oficiul pentru IMM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!