În Timișoara se face curățenie stradală la un nivel mediu, după cum a recunoscut și city manegerul Matei Creiveanu. Primăria Timișoara a avut datorii către societatea de salubritate Brantner până în martie 2021, iar anul acesta a plătit facturi departe de valoarea maximă din contract. Detalii, AICI!
„Nu suntem mulțumiți, avem o restricție în primul rând de bani, bugetară. Am început anul cu datorii foarte mari la prestatorul de salubrizare stradală, pe care le-am stins. Acum suntem la zi, dar nu lucrăm la capacitatea maximă sau lucrăm la un nivel mediu de salubrizare. Dincolo de asta, avem ceva nemulțumiri, adică atât cât se contractează și se comandă, cum se execută și la ce calitate”, ne spunea recent administratorul public al orașului.
Fritz: Vrem ca prestația facturată să corespundă cu realitatea
Nici primarul Timișoarei nu este mulțumit de serviciile de curățenie și spune că ar rezilia oricând contractul cu Brantner, doar că ar fi prea complicat din punct de vedere legislativ. Dominic Fritz nu este un mare fan nici al contractelor moștenite de la fosta administrație, care sunt împărțite pe salubritate stradală, zone verzi sau rampe clandestine și deșeuri vegetale.
„Bineînțeles că nu sunt mulțumit de curățenia din oraș, este o luptă zilnică cu firmele de curățenie. Din păcate, suntem lăsați cu aceste contracte sparte cu mai multe firme, cu care va trebui să trăim încă o vreme. În același timp am început acum o creștere a echipei din primărie, ca să creștem și capacitatea primăriei de a monitoriza firmele de curățenie. După cum vedeți, la București, la Sectorul 1, doamna primar încearcă de multe luni să rezilieze contractul și nu este chiar așa de simplu. Dacă ar fi simplu, l-aș face azi, nu exclud posibilitatea unei rezilieri, dar încă o dată, bariera juridică este destul de mare și trebuie să pășim cu mare precauție, dar nu exclud această variantă. Important este ca Primăria Timișoara să monitorizeze temeinic prestația acestor firme”, a explicat Fritz.
Edilul-șef acuză firmele cu care primăria are contracte că facturează servicii pe care nu le prestează sau nu le prestează așa cum ar trebui.
„Ceea ce vrem să obținem de la firmele cu care avem contracte este ca prestația facturată să corespundă cu realitatea, nu să plătim mai mulți bani fără să se îmbunătățească și calitatea. Dacă există cazuri de exemplu în care circulă o mașină de curățenie fără să aplice o presiune corectă cu peria, pe stradă, și prin urmare nu se curăță strada așa cum trebuie, degeaba dublezi plata pentru acest serviciu dacă nu este prestat așa cum trebuie. Tocmai de aceea noi am mărit de fapt anul acesta suma prevăzută în buget pentru curățenie, nu vrem pur și simplu să dăm mai mulți bani fără să monitorizăm în același timp și să forțăm firmele cu care colaborăm să dovedească că prestează servicii mai bune. Când am venit au fost mai multe milioane de euro neplătite din anii trecuți, încercăm ca pentru sumele pe care le plătim să primim serviciile contractate, ceea ce nu este mereu cazul și acolo nu putem să lăsăm firma să profite din bugetul local”, a mai declarat primarul Timișoarei.
Vă reamintim, facturile lunare achitate de Primăria Timișoara către Brantner au fost mult sub valoarea maximă permisă de contractul încheiat cu societatea în anul 2019.
Timișoara, sub costul mediu pe cap de locuitor încă din 2020
Un grafic prezentat de Clotilde Armand, primarul din București Sectorul 1, care a comparat costurile salubrizării stradale din Sectorul 1 cu costurile la aceeași categorie din alte orașe similare din România, arată că Timișoara este mult sub alte localități în ceea ce privește costul salubrizării stradale pe cap de locuitor. Și asta încă din 2020, când deasupra Timișoarei erau Cluj-Napoca, Sectorul 3 București, Baia Mare, Sibiu, Pitești, Craiova, Oradea și chiar Arad.
Clotilde Armand a explicat pe Facebook că a cerut de la 29 de primării din țară cheltuielile cu salubrizarea în 2020 și a împărțit sumele cheltuite la numărul de locuitori din 1 ianuarie 2020.
„Rezultate: Suma medie anuală cheltuită de cele 22 UAT a fost în 2020 de 87 lei cu TVA pe cap de locuitor. Cel mai mic preț a fost plătit la Iași și Galați (30, respectiv 31 lei). Cele mai mari prețuri (cu excepția Sectorului 1) au fost la Sectorul 6 și la Târgu Mureș (247, respectiv 200 lei cu TVA pe cap de locuitor)”, a explicat primarul din Sectorul 1.
De salubritatea stradală din Timișoara se ocupă societatea româno-austriacă Brantner Servicii Ecologice, cu care Primăria Timișoara a semnat în 11 februarie 2019 un contract pe patru ani. S-a angajat că face acest lucru cu 86,61 de milioane de lei cu tot cu TVA, suma anuală „dedicată” curățeniei fiind stabilită prin contracte subsecvente, în valoare de 21,5 milioane de lei. Durata unui contract subsecvent este de 12 luni sau poate fi încheiat ori de câte ori va fi nevoie, în funcție de necesități și fonduri, iar acordul-cadru nu poate fi reînnoit.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
FOTO. Joaca de-a curățenia în Timișoara. City managerul Creiveanu: lucrăm la un nivel mediu
Trimite articolul
XPana la urma cine e clotilde asta ca sa ne intereseaza ce spune ea? clotilde are macar domiciliul in Bucuresti, sectorul 1? cat despre timisoara, mi-ar fi rusine sa mai deschid gura daca as fi donimic fizz. Cum pastele domniei ei de treaba e posibil ca inclusiv centrul sa fie plin de gunoaie? de cartiere nici nu are rost sa discutam. daca ar urmari opinia timisoarei, primatul ar avea la dispozitie galerii intregi cu imagini care ilustreaza jegul de pe strazile urbei. Da, sunt si foarte multi fara educatie, dar trebuie corectati prin amenda. Insa a inadminisbil sa existe bulevarde niciodata maturate intr-un an de zile. Doar la timisoara se poate…
-
Ar trebui sa-ti fie rusine sa deschizi gura oricum! Doar prostii spui! Daca ai fi un pic istet, ai pricepe ce se intampla in jurul tau. dar de unde minte. De acea, observ, vorbeste gura prostii.
Vai si amar cine a facut aceasta constatare de nivel mondial Clotilde Armand alt primar de import.Ca si al nostru,asa a si fost curatenia in Timisoara.Strazii nespalate niciodata,cosurile de gunoi arhipline,mizerie unde te uiti.Acuma venim cu tot felul de scuze pentru mizeria din oras.Dece cand cei de la USR in campania electorala stateau ca randunicile pe treptele alea si nu au spus .vom mari impozite,vom introduce alte taxe ba din contra se laudau ca vor reduce din personal din primarie,vor transparenta in cheltuierea banului public si ce au facut cand au ajuns sa fie votati??Inverse de ce au promis in campania electorala
-
Deșteptul promite, prostul trage nădejde!
Ar putea face Asia Expres in Timisoara ca e la fel de multa mizerie pe strazi ca in India … ba cred ca e mai multa daca raportam mizeria de pe strazi la numarul populatiei
Faceti ceva d le Fritz !! Faceti ceva la capitolul asta sa fie curat ca n Germania de unde ati venit
Foarte interesant cum pe primari si politicieni ii maninca-n cur de costurile ”cam scazute” pentru servicii, dar, nu se intreaba unul de unde mai poate plati grosul populatiei sau sa vina cu solutii PENTRU populatie !!!!!!!
Mai bine ati vedea unde este primar albastru adica se coloreaza de la faina de orez , totul pute , mizeria e la ordinea zilei , acesti maimutoi albastri sunt cei mai mizerabili oameni si la interior si la exterior , daca toti provin din non munca , cati di ei stiu ce este aia munca ???
Fritz minte si manipuleaza pe fiecare subiect. Are o scoala de mincinosi si manipulatori asa buna ca-l eclipseaza pe Ponta cu desavarsire. In orice caz, are o tehnica asa de buna si persista de asa maniera incat un om de rand incepe sa creada pe rand minciunile. Intr-adevar se si muleaza foarte bine pe o anumita categorie de cetateni care suparati pe vechea clasa politica, ajung sa viseze la toate povestile nerealizabile ale unui fin manipulator care nici daca ar fi bine intentionat, n-ar avea competenta necesara indeplinirii acestora.
Sistemul de salubrizare trebuie putin retusat la frecventa de colectare sunt mult pubele pline si cosuri de gunoi negolite la timp ….cad gunoaiele din ele , cel putin la alea de pe stalpi chiar daca sunt putine ….lipsesc chiar….dar si alea care exista nu sunt golite ajunge omul sa puna langa, clopotele pt. sticla sunt pline totimpul, ritmul de generare e mai mare de cat cel de colectare in unelele locuri , dupa colectare nu se igienizeaza locatiea raman resturi …..pubelele nu sunt spalate de cand lumea …macar vara cand e cald sa nu mai miroase 1 data p luna spalate, de strazi nu mai zic nu s -au spalat niciodata
graficul ala se refera la numarul de sobolani pe metru patrat?
In Blascovici, toate cosurile de gunoi de la intersectia strazilor Maslinului, Tebea, Lisabona, sunt pline de gunoaie revarsate. Spatiile verzi sunt pline de capcanele din plastic puse impotriva rozatoarelor. Ia dati amenzi la firmele care tot le pun cu ocazia deratizarilor, dar nu strang carcasele vechi. Si nu in ultimul rand, daca tot sunteti la putere, de ce taraganati legea cu garantiile la ambalaje? In Germania de ce se poate aplica? In Croatia de ce? Dar la noi, nu. Si bagati cel putin 2 lei garantie, nu 50 de bani cum se vehiculeaza. 50 bani nu va opri gunoaiele sa arunce gunoaie pe jos.
Asta este un grafic MARCA USR-BARNA-CIOLOS-CLOTILDA-DOMINIC toata lumea este rea,ne saboteaza numai si numai noi santem buni.Cine isi poate inchipui sa existe asemenea diferente de tarife intre localitati trebuie sa fie mai BATUT IN CAP decat madam
Din articol reiese ca primaria practic a cerut firmei respective sa reduca activitatea probabil pentru ca nu are bani sa o plateasca sa lucreze la capacitatea maxima definita in contract. Evident ca gradul de curatenie nu este maxim ci proportional cu activitatea si atunci de ce nu ne explica concret primarul de ce nu e bun contractul respectiv? Ca pana acum nu vad decat declaratii politice si gargara de un an incoace cum ca fosta administratie nu a semnat contracte in regula. Dar dupa cum se vede din grafic nu stam rau si atunci care e problema?
Calitate germana! La un salariu de 5 ori mai mic.Fritz de Fritz!
Fritz-Cola asta nu vorbeste numai despre cum sa ia bani in plus , ba pe parcari fictive / ba pe gunoaie / ba impozite mai mari
go back to DE