La fel ca în fiecare an, vor fi organizate momente speciale în memoria celor care și-au pierdut viața pentru eliberarea României de comunism. Mai multe asociații din oraș au pregătit, împreună cu primăria, depuneri de coroane, procesiuni cu torțe, dezbateri, pelerinaje, dar și un marș al eroilor, precum și concerte rock în Piața Victoriei, locul unde în 1989 s-a strigat „Libertate”.
În decembrie 2014, reprezentanții Primăriei Timișoara au decis să organizeze un concurs de soluții pentru ridicarea unui monument dedicat revoluției, după ce, în vara aceluiași an au anunțat că vom avea un monument realizat de sculptorul Luigi Varga. Era vorba despre un complex sculptural ce cuprindea 12 piese din fontă, contururile unor siluete umane, care ar fi urmat să fie înălțat în vecinătatea Catedralei Mitropolitane. Oficialii PMT au alocat chiar și aproximativ 175.000 de euro pentru statuie, dar apoi au ajuns la concluzia că nu ar fi legală procedura de achiziție pentru care au vrut să opteze, așa că s-a decis că mai bine se organizează un concurs de soluții. Scopul era ca la 25 de ani de la Revoluția din ’89 Timișoara să aibă un monument dedicat.
Au trecut anii și s-a decis că nu mai este oportun să se amenajeze un monument pentru revoluție. Nu s-au mai găsit nici banii necesari. Primarul Nicolae Robu vorbea apoi despre o aniversare rotundă pentru o astfel de investiție. Așadar, poate la 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 vom avea un monument dedicat celor ce și-au pierdut viața pentru libertate. Tot la anul ar trebui să fie ridicat și un monument dedicat Centenarului Marii Uniri. Dacă se găsesc bani.
„Sigur, Timișoara și Banatul vor avea Centenarul Unirii în 2019, dar credem că așa se cuvine, ca la un asemenea moment să avem și un monument al Unirii, spre exemplu. Dacă vom găsi o formulă suportabilă financiar, îl vom face. Depinde cât costă. Fiind vorba despre 100 de ani, îl facem cu prioritate. Pe cel al Revoluției putem să-l facem de exemplu la 30 de ani, pentru că, în general, este o cutumă, nu este o regulă, ca la aniversări rotunde să se aloce fonduri mai mari în diverse scopuri omagiale. 30 de ani este o bună ocazie pentru a avea Monumentul Revoluției”, spunea Robu pentru tion.ro la începutul acestui an.
Până una alta, manifestările organizate la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 încep de vineri, 14 decembrie, cu o expoziție și o lansare de carte. În 15 decembrie are loc Marșul Libertății, de la ora 18, pe traseul Piața Maria – Piața Victoriei, iar duminică, 16 decembrie, de la ora 11, se ține tradiționala ședință festivă a consiliului local, urmată de o serie de activități culturale în incinta Teatrului Național. În aceeași seară se vor aprinde candele în Piața Victoriei.
Luni, 17 decembrie, este zi de doliu în Timișoara. Vor fi slujbe de pomenire și depuneri de coroane, iar la lăsarea întunericului vor fi aprinse lumânări cu chipurile eroilor-martiri pe treptele catedralei.
În 20 decembrie, timp de trei minute se va auzi sirena, care va marca momentul în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism. Seara, pe scena din Piața Victoriei se va desfășura mini-festivalul Rock pentru Revoluție. Vor concerta Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz și Sanctuar.
Pe parcursul acestor zile vor avea loc numeroase expoziții și lansări de carte, dar și concursuri pe teme de istorie și de artă plastică. În 19-20 decembrie, ca în fiecare an, delegații asociațiilor de revoluționari se vor deplasa la București, Popești-Leordeni și Slatina, pe urmele cenușii eroilor martiri dispăruți.
Programul complet făcut public de BOE (Biroul Organizare Evenimente al Primăriei Timișoara):
14 dec, ora 17, la Filarmonica Banatul: Vernisajul expoziției „Cubul – Lumina Îngerilor”. Prezentare de carte „Întâlnire cu Îngerul”, Mihai Teodor Olteanu în dialog cu Vasile Bogdan. Concursul „Cele Cele mai ilustrative opere plastice ale Revoluției Române” (14 – 29 decembrie 2018, Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)
15 dec, 18-19, în Piața Maria-Piața Victoriei: Remember ’89. Momente, locuri, oameni, fapte. Marșul Libertății (ALTAR)
16 dec, 11, la Primăria Timișoara: Ședință festivă a consiliului local dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara (BOE)
16 dec, 13, la Teatrul Național Timișoara, Sala cu Oglinzi: Expoziție artă plastică – Revoluție-Libertate. Film documentar „Căderea Cortinei Roșii din Europa de Est”. Premierea elevilor participanți la concursul pe teme de istorie „Remember 89”. Lansare de carte „’89- Remember”, autor Adrian Kali (ALTAR)
16 dec, 17.30, la Teatrul Național Timișoara: Spectacol aniversar dedicat Revoluției Române din Decembrie 1989 (ALTAR)
16 dec, 20, în Piața Victoriei: Aprinderea „Candelelor Nemuririi” (ALTAR)
16 dec, 23.45, la Biserica Martirilor: Liturghie (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
15-16 dec, la Sala Olimpia: Supercupa „Memorialul Revoluției” (Memorialul Revoluției 16-11 Decembrie 1989)
17 dec, 10, la Catedrala Mitropolitană: Slujbă de pomenire, depunere de coroane (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
17 dec, 12, la Biserica Martirilor: Slujbă de pomenire, depunere de coroane (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
17 dec, 14, la Cimitirul Eroilor: Slujbă de pomenire, depunere de coroane, Parastas (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
17 dec, 18, la Catedrala Mitropolitană: Moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri ai Revoluției, pe trepte (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
18 dec, 18, la Catedrala Mitropolitană: Depunere candele (Forumul Revoluției din Decembrie 1989)
19 dec, 19, Timișoara – Popești-Leordeni: Deplasare în memoria eroilor-martiri incinerați (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
19-20 dec, Timișoara – București: Pelerinaj „Pe urmele cenușii eroilor-martiri dispăruți în revoluție”/ Piața Universității, Piața Revoluției, Cimitirul Revoluției, Crematoriul Cenușa. Popești-Leordeni/ Axa Monument, Biserica Suspendată, Gura de canal Castaforum, unde s-a aruncat cenușa (Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989)
20 dec, 10, în Parcul Tineretului din București: Depuneri de coroane la troița Crematoriului „Cenușa” (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
20 dec, 12, Popești-Leordeni: Parastas și slujbă de pomenire la monumentul și Biserica Eroilor Martir uciși la Timișoara (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
20 dec, 12, Timișoara: Declanșarea sirenei timp de trei minute (BOE, SALVO)
20 dec, 12, la Opera Română: Remember locuri istorice ale declanșării Revoluției Române din Timișoara/ Balconul Operei (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)
20 dec, 14, la Catedrala Mitropolitană: Remember locuri istorice ale declanșării revoluției (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)
20 dec, 19, în Piața Victoriei: Rock for Revolution cu Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz, Sanctuar (BOE – Biroul Organizare Evenimente PMT)
21 dec, Slatina: Pelerinaj pe urmele martirilor dispăruți (Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989)
22 dec, 10: Casa Armatei: Adunare festivă pentru aniversarea a 29 de ani a Revoluției și 28 de ani a FNRD 89. Lansarea cărții Proclamația de la Timișoara – în trecut, prezent și viitor (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989).
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1963243″]
[related-post post_id=”1486459″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!