Vorbim, mai exact, despre turiștii care au intrat să ceară informații de la Infocentrul turistic. Potrivit informațiilor puse la dispoziția noastră de cei de la primărie, 11.688 de turiști au călcat pragul centrului de pe strada Alba Iulia în anul 2015, spre deosebire de 12.436, câți au fost în 2014. Reprezentanții instituției consideră că mulți au ocolit strada din centrul Timișoarei din pricina șantierului pentru reabilitarea centrului istoric.
„Strada pe care ne aflăm noi nu a fost atât de circulată, centrul istoric fiind în șantier, Piața Libertății închisă… noi credem că foarte mulți turiști au mers pe pietonala Mărășești”, ne-a explicat Lucia Solomon, din partea Centrului de Informare Turistică.
Cei mai mulți au venit din Serbia, mai mult în weekenduri. Aproape 3.000 de sârbi, mai exact 2.727, ne-au vizitat anul trecut. Pe locul al doilea în topul celor care vin să vadă Timișoara sunt… românii. Au venit, din alte colțuri ale țării, anul trecut, 2.318 oameni, arată datele Centrului de Informare Turistică. Pe locul al treilea se află nemții, împreună cu austriecii, elvețienii, în general cei care vorbesc limba germană – 1.405. Mai sunt, spun specialiștii în turism, și oameni care vorbesc limbi străine și care nu intră în discuții cu cei de la Infocentru.
„Sunt turiști care vorbesc diverse limbi străine și pe care nu-i întrebăm de fiecare dată de unde sunt – 1.998 la număr. Uneori nici nu vorbesc cu noi, intră, își iau hărți și alte materiale și pleacă. Majoritatea intră la noi să ia o hartă, ca să știe ce să viziteze și cum să se orienteze mai ușor. Le spunem de muzee – Muzeul de Artă, Muzeul Revoluției, Muzeul Catedralei, Muzeul Satului, de piețele din centru”, a povestit Lucia Solomon pentru Tion.ro.
Străinii care ne vizitează orașul preferă să se plimbe prin cartierele istorice, dar sunt câțiva care merg să viziteze și satele de lângă Timișoara, cerând sfaturi de la Infocentru. O parte din vizitatorii Centrului de Informare Turistică vor să știe unde se află gara sau autogara și cum pot ajunge în alte orașe din țară.
Turiștii care rămân totuși mai mult de o zi în Timișoara aleg să viziteze instituțiile de cultură, cerând informații despre spectacolele sau concertele care au loc în oraș. Sunt destul de mulți, spun cei de la Infocentru. Vizitatorii mai cer informații despre transportul în comun, despre parcare, despre hoteluri sau hosteluri ori despre restaurantele la care pot să mănânce.
„O întrebare ciudată, la care n-am știut să răspund, este cea legată de biciclete… ei au văzut că sunt biciclete în stațiile RATT și ar fi vrut să meargă cu ele… dar deocamdată sistemul nu poate fi folosit de străini… este o problemă care trebuie rezolvată”, ne-a mai spus cea care îi întâmpină pe turiști la Infocentrul de pe strada Alba Iulia.
Așadar, turiștii Timișoarei ar vrea să se plimbe prin oraș și cu bicicletele, însă n-au de unde să închirieze. Sistemul VeloTM nu le permite încă să închirieze un vehicul pe două roți, iar dacă le-ar permite, oricum nu s-ar putea plimba prin centrul istoric, pentru simplul fapt că autoritățile locale au interzis pedalatul prin zonele pietonale…
Citiți principiile noastre de moderare aici!