Alături de transport și educație, infrastructura medicală este un alt pilon fundamental al oricărui oraș modern. Pe măsură ce Timișoara continuă să se dezvolte, avansează și investițiile în sănătate.
Prin acestea se urmărește asigurarea accesului facil la servicii esențiale de sănătate pentru toți locuitorii orașului, prin modernizarea unor clinici deja existente – cum ar fi Clinica Balneo sau cea ORL – dar și prin construirea unui nou Spital Municipal, astfel încât oamenii să poată primi îngrijire medicale fără a fi nevoiți să se înghesuie în spitale vechi sau să străbată distanțe lungi.
Totodată, o infrastructură medicală bine dezvoltată permite furnizarea de servicii medicale de înaltă calitate, ceea ce contribuie la o bună recuperare a pacienților și la îmbunătățirea rezultatelor medicale.
În ceea ce privește noua Clinică ORL, la începutul acestei luni, Primăria Timișoara prezenta o actualizare a situației de pe șantier. În acea fază, lucrările ajunseseră la 95%, mai rămânând de rezolvat, în mare, doar finisajele și amenajările exterioare.
Tot atunci, reprezentanții municipalității spuneau că recepția va fi amânată pentru la vară. Proiectul a primit finanțare pe fostul POR 2014 – 2020, dar cum nu a fost gata în timp util pentru a primi toți banii, primăria încearcă să obțină câteva fonduri și pe un program nou (Programul Operațional Sănătate 2021 – 2027).
„Mă bucur că din această vară timișorenii vor beneficia de condiții medicale moderne în noua Clinică ORL. Actuala clinică e din 1945 și e evident că nu mai corespunde nevoilor actuale, nici ale pacienților și nici ale cadrelor medicale. Modernizarea sistemului de sănătate este o urgență și o prioritate pentru actuala administrație. Am reușit să atragem împreună cu spitalele fonduri europene de peste 150 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii de sănătate a Timișoarei”, spunea la începutul lunii aprilie primarul Dominic Fritz.
Noua clădire are parter și patru etaje. Pacienții vor fi consultați sau îngrijiți în două săli de tratament și în zece cabinete dotate cu echipamente medicale de ultimă generație, iar urgențele vor fi asigurate într-o sală ultramodernă. Noul corp de clădire al Clinicii ORL este conectat la cel existent de pe Bulevardul Revoluției din 1989 și este prevăzut cu lift pentru pacienți, scări interioare și exterioare (cu rol de evacuare) și amfiteatru pentru studenți.
Valoarea totală a lucrărilor, de care se ocupă firma ALEX-DIA CONSTRUCT, se ridică la 11,8 milioane de lei.
Tot anul acesta ar trebui să fie gata și modernizarea Clinicii de Balneologie a Spitalului Municipal Timișoara. Aici, ultimele noutăți vin de la finalul lunii ianuarie, când lucrările – care au avut ceva întârzieri – erau pe trei sferturi gata. Ar mai fi rămas de finalizat o parte a intervențiilor și de cumpărat echipamentele medicale.
„Dacă lucrurile merg conform așteptărilor, primii pacienți timișoreni ar beneficia de tratamente moderne din această toamnă”, declara Dominic Fritz în ianuarie, în urma unei vizite pe șantier, după ce a fost cumpărată o nouă centrală de tratare a aerului.
„Noua clinică va deservi întreaga zonă de vest. Pacienții vor avea la dispoziție cabinete dotate cu echipamente moderne și o sală de urgențe. De asemenea, pentru studenți amenajăm un amfiteatru la ultimul etaj. Investițiile în sănătate sunt prioritare”, adăuga acesta.
Lucrările presupun construirea unei clădiri noi și reabilitarea uneia existente, cea cu bazinul. Astfel, la finalizarea șantierului, Clinica de Balneologie va avea un bazin mare cu apă termală, patru băi galvanice, 14 săli cu tratamente diverse și cinci cabinete de consultații.
Va deservi 500 de pacienți, în regim ambulatoriu, fără spitalizare. Va fi inclus și un acces direct în Parcul Copiilor. Astfel, cei care vor merge acolo la tratament vor putea trece într-o zonă verde și nu direct în trafic și aglomerație.
De proiect se ocupă tot firma ALEX DIA CONSTRUCT, valoarea totală a investiției fiind de aproape 5 milioane de euro.
Pe lângă modernizările aduse infrastructurii de sănătate din Timișoara, aceasta ar urma să fie extinsă prin construirea unui nou Spital Municipal, în nordul orașului, pe Calea Torontalului.
La finalul lunii martie, reprezentanții Primăriei Timișoara și cei ai International Financial Corporation – membră a Băncii Mondiale – au semnat contractul care a consemnat parteneriatul în privința construirii acestei instituții sanitare. Detalii, AICI.
La semnarea contractului, Dominic Fritz a spus că aceasta este „singura noastră șansă să vedem un nou spital municipal funcțional în următorii 10 ani”.
„Vom căuta împreună cu cei de la IFC o companie privată care își asumă construcția și dotarea. Prima tranșă de bani pentru municipiu va trebui transferată în ziua în care primim cheia. Scăpăm de tot acest risc pe care l-am văzut în trecut: tergiversare, creștere a costurilor, licitații în plus pentru resturi de execuție. Vom avea firme care fac genul ăsta de proiecte pe tot globul”, a explicat primarul Dominic Fritz în martie.
Se presupune că vor fi între 300 și 500 de paturi și costuri în jur de 120 de milioane de euro, însă trebuie să fim „foarte temperați cu acest cifre”, a ținut să precizeze Fritz.
Banii vor fi folosiți pentru modernizarea secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți, pentru îmbunătățirea programului de screening și pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale (infecțiile contactate în timpul spitalizării).
Citiți principiile noastre de moderare aici!