În țară
„Anul 2023 a surprins. Performanțele pieței rezidențiale au reușit să depășească și cele mai optimiste așteptări. Prețurile au rezistat presiunii. Oferta a scăzut puternic. Cererea a crescut cu până la 40% pe anumite segmente. Iar numărul tranzacțiilor a crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului. Dacă dobânzile continuă să scadă către un nivel și mai confortabil, vom avea toate condițiile de piață îndeplinite pentru ca anul 2024 să fie unul de revenire puternică a segmentului rezidențial. Românilor care au o nevoie imobiliară, își permit să cumpere, dar încă așteaptă o scădere dramatică a prețurilor locuințelor, le sugerăm să reanalizeze datele și să ia în considerare o achiziție în 2024”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Conform datelor Imobiliare.ro, primul și cel mai accesat portal imobiliar din România, în 2023 s-a putut observa un avans considerabil la nivelul cererii față de 2022. Interesul potențialilor cumpărători și chiriași pentru locuințele disponibile pe piața rezidențială a crescut chiar și cu 40% în unele cazuri.
În ciuda interesului ridicat, cumpărătorii nu s-au aruncat să facă investiții, urmărind atent ofertele din piață, dar fără ca această cerere în creștere să se materializeze într-un număr mai mare de tranzacții.
Numărul apartamentelor și caselor listate la vânzare s-a redus, la nivel național, cu 25%, iar cel al proprietăților de închiriat cu 10%. Acesta a fost și principalul motiv pentru care nu a exista o presiune pe preț, raportul dintre cerere și ofertă rămânând echilibrat. O cerere mare raportată la oferta de la nivelul pieței locale a apărut în Constanța, dar și în Brașov.
În ciuda tuturor așteptărilor, o ușoară tendință de creștere, cu 1%, a fost vizibilă la nivelul prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare, indiferent de vechimea imobilelor. Față de 2021, însă, majorarea depășește 20%.
Scumpirile cu adevărat importante au fost înregistrate, anul acesta, pe segmentul închirierilor. Cel mai semnificativ avans a apărut la nivelul pieței din Constanța, cu 29%. La polul opus s-a aflat Timișoara, unde proprietarii au mărit chiriile cu 3%.
Timișoara
Cu un interes în creștere pentru proprietățile rezidențiale din zonă și prețuri moderate, Timișoara a avut cea mai mare cerere în rândul centrelor regionale.
Anul 2023 a adus cu sine un interes crescut vizavi de proprietățile din Timișoara, cu aproximativ 38.300 de potențiali cumpărători care și-au căutat apartamente sau case pe platforma Imobiliare.ro.
Acesta este cel mai mare număr de potențiali cumpărători înregistrat în centrele regionale, după București.
Pe lângă interesul crescut pentru achiziții, cererea pentru locuințe de închiriat a crescut, de asemenea, cu 20%. Acest lucru arată că Timișoara rămâne un oraș atractiv și pentru chiriași.
Oferta a urmat tendința de scădere apărută și în celelalte orașe mari, în timp ce prețurile au avansat ușor. Proprietarii și dezvoltatorii au solicitat, în medie, 1.500 euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare anul acesta și 360 euro/lună pentru locuințele cu 2 camere listate la închiriere. Timișoara se menține, astfel, unul dintre cele mai accesibile orașe mari din țară pentru chiriași.
Trimite articolul
XLOL 😂
Ce vrajeala doar ca sa se faca reclama si sa se vanda mai departe, realitatea din piata e alta, dezvoltatorii 7 din 10 sunt pe prag de faliment ca tin preturile mari si nu mai pot vinde,o gramada de apartamente nevandute si doar trebuie sa te duci sa vezi ca asa e iar la stiri pe alte surse daca cautati o sa gasiti ca se spune acelasi lucru ……deci de unde ca o sa se scumpeasca la anul si asa,ca nu are cum …. piata trebuia sa scada demult,dar s-au vorbit toti .uite ca nu mai merge .
-
Creste ca veniră an de ani noi studenti si se mutară
-
Ești în domeniu sau vorbești numa că sa nu taci? Sunt in domeniu și îți spun că anul 2023 a fost mai bun ca 2022. Da, au scăzut vânzările in prima jumătate de an, dar au recuperat apoi. Da, au scăzut vânzările pe credite, dar au crescut cele cu cash. Da, a scăzut cererea, dar au crescut preturile.
Și da preturile doar vor crește din 2 motive: primul că la nivel mondial materialele și manopera cresc la preț și al 2-lea că și așa preturile raportate la salariu mediu sunt mai mici că dincolo.
Sa terminat cu imobiliarele ….
-
Daca tu zici asa o fi !