Top 500 – Innovation Cities 2019 include și două orașe din România: Timișoara și București. Capitala Banatului a urcat 36 de locuri și a ajuns pe poziția 394, în timp ce București a căzut 14 poziții, ajungând pe 171. Anul trecut în top se afla și Cluj, dar a pierdut poziția.
Raportul global Innovation Cities 2019 este condus de New York, Tokio și Londra și a fost publicat de 2thinknow, fiind preluat de Forumul Economic Mondial.
„Trei factori modelează indicele de inovare a orașelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică și, în cele din urmă, de a le comunica cu alții. Inovația trece de la idee la implementare dacă orașul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc.), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovațiilor (transport, universități, afaceri, capital de risc, spații de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc.), și, apoi, este comunicată în piețe conexe ale inovațiilor. 162 de indicatori stau la baza calculării acestor trei factori”, a transmis președintele organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, Andreea Paul.
Primarul Nicolae Robu a anunțat cu mândrie că Timișoara este singurul oraș din România care se află în acest top al inovării. Spune că nu știe care sunt criteriile care au trimis capitala Banatului în acest top.
„Este o bucurie pentru noi să vedem că și la acest capitol, al capacității de inovare, suntem bine poziționați, am urcat 36 de poziții și am ajuns pe locul 394. Este o constatare a unor realități. Nici la Forbes nu ne întreabă pe noi nimic. Ei constată, făcând evaluări foarte obiective după criterii cuantificabile. Sunt 162 de indicatori folosiți aici. Este o evaluare făcută foarte serios”, a explicat edilul-șef.
Din Europa se mai află în acest top și Paris, Berlin, dar și Praga, Budapesta și Varșovia.
Potrivit celor de la INACO, competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică și socială, de capacitatea de inovare. Orașele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare, iar creșterea productivității urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru cetățeni, companii, autorități locale și guvern.
Trimite articolul
Xse umfla ovazul in banateni si crapa fruncea de mandrie
Incet-incet bula propagandistica Cluj apune si se sparge. Prea multa emfaza si agitatie pentru un fir de nisip de pe plaja.
:)) inovatoare la ce? Ca robu nu avadus niciodata langa el stakeholderi relevanti ca sa inoveze. Nimeni nu are incredere in mincinos. Doar interlopii si tiganii i o atras… asta e timisoara, inovatie de tampit
Robu-i de vina!
a dat mita roaba la aia sa-i apara si orasul lui pe acolo.