Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă al orașului, numit „Timișoara decide!”. Regulamentul va fi supus dezbaterii publice. De îndată ce va fi aprobat, municipalitatea va organiza o campanie pentru elaborarea bugetului participativ. Proiectul poate fi analizat pe site-ul primăriei, iar dezbaterea este programată în 9 decembrie, de la ora 17, prin platforma Zoom.
Timișorenii care vor să trimită propuneri, sugestii sau opinii sau vor să participe la dezbatere pot scrie Direcției Secretariat General – Serviciul Administrație Locală la adresa camelia.crisan@primariatm.ro, până în 8 decembrie la ora 12.
Mai sunt mulți pași însă până la implementarea proiectelor: informarea societății civile, colectarea propunerilor, stabilirea eligibilității propunerilor, primirea și soluționarea contestațiilor, perioada de vot și anunțarea proiectelor câștigătoare.
Potrivit PMT, vor fi finanțate cel mult zece proiecte, iar bugetul total disponibil este de aproape 3 milioane de lei. Fiecare proiect va putea atrage maximum 400.000 de lei cu tot cu TVA.
„Proiectele se vor subscrie unui obiectiv de interes general: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital. (…) Proiectele alese prin vot de timișoreni vor fi incluse în bugetul local și implementate de Primăria Municipiului Timișoara. În funcție de complexitatea lor, proiectele câștigătoare pot demara începând cu anul în curs sau în anul următor. Fiecare proiect implementat va fi etichetat cu logo-ul «Propus de timișoreni»”, informează Serviciul de Comunicare al Primăriei Timișoara.
Timișoara decide!
Primarul Dominic Fritz spune că municipalitatea vine cu mai multe noutăți, cum ar fi o platformă online.
„Întreg procesul se va derula pe o platformă online care a fost creată și gândită cu ajutorul voluntarilor, vom organiza ateliere de informare și formare a cetățenilor care doresc să depună proiecte și vom avea alături de oameni din societatea civilă, care ne vor ajuta să monitorizăm corectitudinea desfășurării programului. «Timișoara decide!» este un program al comunității locale, în care cetățenii sunt implicați în toate etapele”, explică edilul-șef.
În primărie va exista, în fiecare an, o comisie care va fi responsabilă formal pentru desfășurarea acestei campanii, din care vor face parte „personal cu competențe organizatorice din cadrul primăriei și reprezentanți ai societății civile”. Comisia care va anunța public proiectele care intră în etapa de votare, dar și proiectele câștigătoare va avea nouă membri, din care cel puțin cinci vor fi angajați ai primăriei.
„Pentru a asigura un grad mai mare de incluziune și diseminare în cadrul comunității, vor fi desemnate anual prin dispoziție a Primarului până la patru organizații neguvernamentale care vor avea rol de parteneri în implementarea Campaniei”, se arată în proiectul de hotărâre.
În programul de bugetare participativă pot intra toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Timișoara și au cel puțin 16 ani. Propuneri pot face și asociațiile, fundațiile, societățile comerciale cu sediul social în Timișoara, dar și grupurile de cetățeni fără personalitate juridică.
Și Consiliul Județean Timiș a implementat în acest an un program de bugetare participativă. Au fost depuse aproape 70 de proiecte, iar 16 dintre ele au ajuns în faza finală și au împărțit 1 milion de lei. Reprezentanții CJ Timiș spun că proiectele alese au fost incluse pe lista de investiții și se lucrează la pregătirea documentațiilor necesare.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XAUTORITATI, Opriți ABUZUL DE SIRENĂ al SALVARILOR!
Folosiți-le DOAR ptr accidente grave ori urgente medicale REALE, unde viata pacientului e IMINENT pusa în pericol. (infarct, comoție, etc)
NU pentru o deplasare la un banal guturai ptr o testare Covid la domiciliu, ori o entorsă de gleznă. Acolo NU trebuie folosita sirenă, provocind o POLUARE FONICĂ inutilă dar INFERNALA în oras
Ori Zgomotul e intentionat sa stam intr-o permanenta tensiune?!
Uneori am impresia ca ambulante goale sau masini de pompieri patruleaza prin oras doar sa ne terorizeze cu zgomotele sirenelor, LA ORDINUL SEMIDOCTULUI ARAFAT, facut intentionat doar ptr a-și face el Imagine de mare SALVATOR …
-
ia-ti medicamenele papagalule si nu mai abera.
-
Este deranjant, e adevarat. Dar cine sa-si asume raspunderea de a circula fara? Sunt nenorociti care dau in judecata pentru chesti mult mai marunte.
Pe de alta parte ma tot gandeam ca ar putea sa le faca sa urle mai incet, dar nu o data am nimerit in trafic langa cate un dobitoc de am crezut ca mi s-a rupt ceva la masina (gen gluga in cap si boxe cu putere mai mare decat a motorului, de cele mai multe ori pe un BMW din ala scump, pana in 1000 euro).
Dar nu am inteles ce legatura are cu Arafat? Crezi ca pe ala il entuziasmeaza sirenele? N-are legatura. Si in alte tari (cam toate alea cu locuitori incaltati de mai multe generatii) e la fel.
Si pe mine ma deranjeaza insa ii inteleg perfect… oare pe participantii la trafic care nu trag putin pe stanga sau dreapta nu ii deranjeaza, in mare parte tot pentru semenii lor din trafic merg exceptand starea de tensiune din ziua de astazi…
Fara ONG-uri conectate la banul public! ONG-urile sa stranga fonduri de la sustinatori, sponsori particulari, nu de la buget! Mai terminati cu SRL-urile astea numite ONG-uri care nu au nici o transparenta in cheltuirea banilor!
Hotilor!
Mafiotilor!
Cu 400.000 nu se poate face mare lucru, eventual sa se amenajeze la nivel minim un parc de cartier dar ceva la nivel de oras nici vorba. Este doar un exercitiu de imagine pentru a da cu bifa ca am rezolvat ceva dar practic rezultatele vor fi nesemnificative.